Feltöltés dátuma: 2014.11.03.

DiaEuro 2014

Ezüstérmes a magyar válogatott

Hatalmas küzdelemben büntetőlövések után Európa-bajnoki ezüstérmes lett a magyar válogatott.

Illusztráció

2013 után sorozatban másodszor játszott EB-döntőt a magyar válogatott, és kis híján sikerült a címvédés Hevesi Tamás csapatának. Drámai fordulatokkal tarkított, hatalmas csatában a magyar cukorbetegek futsalválogatottja 1–1-es rendes játékidőt követően végül büntetőlövésekkel kikapott a román válogatottól, így a második helyen végzett. A tornát Románia nyerte, a magyar válogatott az ezüstérmet, míg a bronzérmet a Portugáliát legyőző horvát válogatott szerezte meg Balatonfüreden.

I. helyezett: Románia
I. helyezett: Románia

A DiaEuro 2014-es döntőjének kezdőrúgását Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója és Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója végezte el. A bajnokság nyitómeccse után kevesen számítottak volna ilyen szoros mérkőzésre: az első csoportmeccsen a románok 5–2-re győzték le a hazai csapatot, így a döntő egyben a nagy visszavágásra is lehetőséget adott a mieinknek. A döcögős kezdés után azonban magára talált a tornán a magyar gárda, Szlovéniát, Lengyelországot, majd az elődöntőben Horvátországot is legyőzve menetelt a fináléig. A döntőben 1–1-es rendes játékidőt követően az idegek harcát, a büntetőlövéseket végül a román csapat nyerte 3–2-re, akik 4–3-as összesített eredménnyel lettek Európa legjobbjai.

II. helyezett: Magyarország
II. helyezett: Magyarország

Az ezüstérmet megszerző magyar csapatnak semmi oka nincs a szégyenkezésre, hiszen csupán egy hajszálon múlott, hogy nem sikerült a hatalmas bravúrt jelentő címvédés. A bronzmérkőzést 5–1-re Horvátország nyerte Portugália ellen, így ők állhattak fel a dobogó harmadik fokára. A dobogós helyezések mellett gazdára talált jó néhány különdíj is: A torna legjobb játékosa a román Ciprian Palade lett, a legjobb kapusnak a portugál André Freixieiro bizonyult, a közönségdíjat pedig a magyar csapat egyik legjobb játékosa, Purguly Edgár kapta.

Fair play díj: Oroszország és Ukrajna
Fair play díj: Oroszország és Ukrajna

A torna szervezői ezen kívül egyhangúlag úgy döntötek, hogy fair play díjjal jutalmazzák Oroszország és Ukrajna válogatottját, akik az ismert körülmények ellenére mindvégig sportszerűen játszottak egymás ellen az ukrán győzelemmel végződő csoportmérkőzésen. Az ukrán csapat menedzsere a díj átvételekor egyetlen gondolatot mondott, ami a teljes közönséget meghatotta: „We fight against diabetes, we fight for peace!” („Küzdünk a diabétesz ellen, küzdünk a békéért!”)

III. helyezett: Horvátország
III. helyezett: Horvátország

A díjátadó ceremónián részt vett dr. Beneda Attila egészségpolitikáért felelős helyettes államtitkár, Nyilasi Tibor egykori labdarúgó, az MLSZ nagykövete, valamint Zettwitz Sándor, a 77 Elektronika Kft. ügyvezető igazgatója, Pierre Faury, a Sanofi vezérigazgatója és prof. dr. Barkai László, a Magyar Diabetes Társaság elnöke, de beszédet mondott az IDF Europe részéről Sandra Bršec Rolih igazgatósági tag is.

A DiaEuro, a cukorbetegek nemzetközi futsal-tornájának megrendezésével a szervezők – a 77 Elektronika Kft. és a Sanofi – célja, hogy felhívják a figyelmet: aktív sportolással, időben elkezdett, hatásos kezeléssel és rendszeres vércukorméréssel a cukorbetegek teljes értékű életet élhetnek.

Legjobb kapus: André Freixieiro (Portugália)
Legjobb kapus: André Freixieiro (Portugália)
Legjobb játékos: Ciprian Palade (Románia)
Legjobb játékos: Ciprian Palade (Románia)
A közönségdíjas Purguly Edgár Nyilasi Tiborral
A közönségdíjas Purguly Edgár Nyilasi Tiborral

Megjelent a diabetes2014/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!