Jó példa, bátor vállalkozás: Tündérország Újpesten

Helyünk a világban

Zatykó Szilvia csöpp unokahúgáról két és fél évvel születése után kiderült, hogy cukorbeteg, ráadásul – hogy a hozzátartozóknak még több gondjuk, aggódni valójuk legyen – lisztérzékeny is.

A kislány cukor-anyagcseréjének egyensúlyát gondos orvosi kezek beállították, ám ezután kezdődött a szülők igazi kálváriája. Hiába szaladtak fűhöz-fához, kerületről kerületre, nem akadt óvoda, ahol felelősséget vállaltak volna a lányka gondozásáért, a számára megfelelő étel elkészítéséért, egyáltalán, ahol tudták volna, hogy mit kell egy ilyen gyermekkel kezdeni. Az óvodában, ahová bekönyörögték magukat, teljesen szakszerűtlenül bántak a gyerekkel, sőt némelyik óvónő olyan ellenérzéssel kezelte, mintha fertőző beteg lenne.

Szilvia – mint tevékeny, energikus, a szó jó értelmében vett vállalkozó hölgy – segíteni próbált. Hamarosan rájött, hogy a család egyáltalán nincs egyedül a problémájával, sok szülőnek vannak hasonló gondjai, jó megoldást találni azonban szinte lehetetlen. Ekkor fogant meg fejében a gondolat: intézetet kellene alapítani a diabéteszes, táplálékallergiás gyermekek napközbeni gondozására.

A terv keresztülviteléért több éve dolgozik, fáradhatatlanul bontogatva a feltornyosuló falakat, akadályokat. 2004-ben alakult meg hivatalosan a Tündérország Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány. Az ügy zászlóvivőjévé vált a maga népszerűségével a modellből lett tévésztár, Görög Zita; az alapítvány motorja, lelke Zatykó Szilvia. Rajtuk kívül egy óvónő, egy civil szervezetfejlesztő tréner és egy közgazdász is tagja a kuratóriumnak.

Illusztráció

Az integrált óvoda terveinek kidolgozásához, a szakmai koncepcióhoz igénybe vették dr. Blatniczky László, a Budai Gyermekkórház főorvosának segítségét. Az elmúlt évek alatt háromszor álltak nyitás előtt, de sajnos különböző okok miatt ezek elmaradtak, így Szilvia úgy döntött, hogy családi napköziket fognak nyitni hálózatban, több helyen az országban.

Elsőként létrehozták az újpesti Tündérország családi napközit, Tündérország Rózsa Palotáját, ahol cukorbeteg és/vagy táplálékallergiás gyermekeket fogadnak, integráltan egészséges társaikkal.

Illusztráció

Szeretettel várják 1 éves kortól a gyermekeket, vállalva szakszerű, egész napos ellátásukat. Egyénre szabott, dietetikus által összeállított étkezést biztosítanak, egészséges, friss hozzávalókkal. Vallják, hogy az étkezési szokását ki-ki megválaszthatja, ebben nem szabnak korlátokat, sőt teret adnak különböző speciális étkezési szokásoknak is.

Fő tevékenységi körük mellett lehetőséget kínálnak gyermekhotel igénybevételére és a 6–14 éves, általános iskolás tanulók délutáni programjainak megvalósításához, közös tanuláshoz, dolgozatra való felkészüléshez.

Görög Zita nem csupán afféle dekoratív „arca” az alapítványnak, hanem részt vesz a szervezésben, a médiakapcsolatok kiépítésében, a lehetséges szponzorok felkutatásában és megnyerésében. A Tündérország Cukorbeteg Gyermekekért Alapítvány közhasznú, tehát adományozása mindazzal az előnnyel jár, amelyet ilyen esetben a törvény biztosít. Elérhetősége: info@tunderorszag.com.

BJ

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!