Szerző: Orlik Szidónia Feltöltés dátuma: 2011.11.03.

HbA1c, önellenőrzés és torna

Amint megtudtam, hogy cukorbeteg lettem, elhatároztam: mindent elkövetek, hogy jóra, jobbra forduljon állapotom. Kis küzdelem még most is nap mint nap ellenállni a sok csábító kínálkozásnak. Hét év elteltével olyanok az eredményeim, mint amikor egészséges voltam, igaz, gyógyszer segítségével.

Tudom azt is, most kell nagyon vigyázni, el ne bízzam magam. Ugyanúgy be kell tartani a szabályokat, mint eddig tettem, a gyógyszerek szedését sem szabad abbahagyni. A dr. Fövényi József és Papp Rita által szerkesztett és megírt könyv konyhámban kis polcon szem előtt van, használom nap mint nap. Kiegészítettem a saját magam által vezetett, abc-sorrendben felállított minden nap használatos étel- és nyersanyagfélék megnevezésével, szénhidrát- és energiaértékek leírásával. Ugyanúgy állandóan szem előtt található konyhai mérlegem is, bármikor könnyen hozzáférhetek.

HbA1c: Hálás vagyok háziorvosomnak, aki laborvizsgálataim során mindig kéri ellenőrzését. Így jött arra rá, hogy bár jó volt a normál vizsgálatnál végzett cukormérés eredménye, a hiteles, hosszú távú érték már kevésbé jó. Ettől kezdve a diéta mellett felírt napi két tabletta fogyasztását, aminek hasznossága hamarosan mutatkozott a jó eredményekben. Mint orvosom elmondta, a legritkább esetben fordul elő, hogy szinte azonnal rátalálnak a megfelelő gyógyszerre. Ez jó a betegnek, jó az orvosnak is. Ami meglep, hogy sok betegtársam még nem is hallott a HbA1c-ről, annak jelentőségéről.

Az otthoni vércukormérés nagyon hasznos lehet, de csak akkor, ha betartjuk pontosan a készülék használati utasítását, máskülönben megtévesztő lehet az eredmény. Amikor valamilyen rendezvényen méretjük meg vércukrunkat, nagy a jelentősége, támpontot jelent a továbbiakhoz, de tudnunk kell, nem mindegy, hogy éhgyomorra, étkezés után egy, két vagy több órával történik-e a mérés.

És végezetül: torna otthon, utcán… ahol csak lehet. Igen, utcán is lehet észrevétlenül mozogni, akár séta, vásárlás közben. Ilyen például: a fej elforgatása különböző irányokban, hát kihúzása, elengedése, váll felhúzása, vissza, némelyik izom, pl. gát összehúzása, intimtorna bizonyos részei, izmok feszítése, elengedése, has behúzása, hát kiegyenesítése. Otthon, mosogatás, vasalás közben is lehet tornázni. Kibúvót éppen úgy lehet találni, mint alkalmat arra, hogy ez a fontos tevékenység ne maradjon ki mindennapi életünkből.

Orlik Szidónia

Megjelent a diabetes2008/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!