Szerző: Szabados Judit Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

„Minden nap búvárkodnom kellene”

Ha mások azt mondják, nem lehetséges, én csak azért is küzdeni akarok – mondja Szauer Kitti, akinek nemrégiben teljesült az álma: letette a búvárvizsgát, és egy kis horvát szigeten a családjával együtt felfedezhette az Adria misztikus világát.

Illusztráció

A tizenhárom éves tatabányai lány közel hat éve cukorbeteg, akaratereje pedig már most kenterbe veri sok felnőttét. Már harmadszor szerepel lapunkban, legutóbb a Diabetes által szervezett tihanyi túrán vett részt családjával együtt.

Néhány évvel ezelőtt talán még elképzelhetetlen lett volna, hogy egy diabéteszes kislány kipróbálhasson valamilyen extrém sportot. Nemcsak az orvostársadalom zárkózott volna el, de a technikai lehetőségek sem lettek volna adottak. Erről mesél Kitti édesanyja, a szintén diabéteszes Baumgartner Katalin.

– A ’80-as évekbeli szemlélet egészen más volt, akkoriban sportolni sem lehetett cukorbetegen, vércukormérő készülékek sem voltak. Mára megváltozott a szemlélet.

Diabetológiai szakápolóként pedig nem csak a lánya, de más cukorbeteg gyerekek vágyaival, küzdelmeivel és lehetőségeivel is találkozik.

– A gondozottjaim között van egy nagyfiú, aki kérte, hogy meséljem el, milyen tapasztalataink voltak, mert ő is szeretne búvárkodni. Azt gondolom, egy tizenéves kiskamasz, aki megbízható, és foglalkozik a diabéteszével, rendesen eszik, adja az inzulint és az orvosi alkalmassági vizsgán is megfelel, kipróbálhatja ezt a sportot.

Ehhez persze akaraterőre, kitartásra, fegyelemre és szakértő támogatásra is szükség van.

– A búvárkodás rengeteg energiát igényel, mindent pontosan át kellett gondolnunk előre. Le kellett vennie az inzulinpumpát és folyamatosan mérni a cukrát. A víz alatti mozgás elképesztően leviszi a vércukorszintet. Például akkor, amikor 8-as körüli értékekkel merült, 2-es cukorral jött ki a vízből, ha 15-össel, akkor 4-es értékkel.

Kitti csak annyit fűz hozzá, hogy minden nap búvárkodnia kellene. Az inzulinszükséglete negyedével csökkent, fagyit, cukros üdítőt, és olyan ételeket, italokat fogyasztott, amelyeket normális körülmények között nem szabad. Emellett persze a látvány is magával ragadta, elsüllyedt roncsokat és több ezer éves amforákat is láttak a tenger mélyén, de Kittit leginkább a színes, életteli világ nyűgözte le. Korábban már jártak az Adrián, de akkor még csak a nyaralások megszokott kellékével, pipával nézelődtek a tengerben. Kittit és édesapját is teljesen megragadta a látvány, azt mondja, egyszerűen húzza őket a mélység.

Illusztráció

Édesanyja rukkolt elő az ötlettel: nem szeretnék-e letenni a búvárvizsgát, hogy palackkal mélyebbre is merülhessenek. A tatabányai lánynak pedig nem kellett kétszer mondani, máris tudta, mit fog kérni karácsonyra.

– Nem tartott tőle, hogy baj lehet – kérdezem Katit –, hisz sem a búvárcentrumnak, sem nekik nem volt tapasztalatuk azzal kapcsolatban, hogy a diabéteszére milyen hatással lesz a merülés?

– Fel sem merült bennem, hogy baj lehet! Amikor én voltam gyerek, annyi mindentől tiltottak, nem akarom Kittit a lehetőségeitől megfosztani. Nyilván nem lesz mélytengeri búvár belőle, de figyelemmel, fegyelemmel megoldható. Persze a mi családunkban könnyebbséget jelenthet, hogy diabetológiai szakápoló vagyok, aki maga is cukorbeteg, talán Kittinek is könnyebb így. De abban biztos vagyok, hogy jó családi háttérrel és egy jó oktatóval kivitelezhető, mint ahogy nekünk is sikerült. Annyi biztos, hogy mérni, mérni, mérni kell! – hangsúlyozza Katalin.

Kitti veti fel, hogy szívesen szerveznének búvártábort, ahol 4-5 fiatal diabéteszes számára olyan meghatározó élményeket adhatnának, mint amilyenekkel ő is gazdagodott a nyaralás során.

Kérdezem, hogy csak az élményszerzésről szól-e a búvárkodás, vagy bizonyítani akar, a határait feszegetni, megmutatni, hogy a diabétesz nem gátolhatja, vagyis van-e ebben egyfajta lázadás is.

– Ha mások azt mondják, hogy nem lehetséges, én „csak azért is” küzdeni akarok! – mondja határozottan.

Az édesanyja hozzáteszi, az is céljuk volt, hogy az orvostársadalomnak megmutassák: ne vegyék el a lehetőségeket a diabéteszesektől! Persze legyenek kemény kikötések, de ne fosszák meg őket ettől a csodás élménytől!

Szabados Judit

Megjelent a diabetes2011/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!