Szerző: Dr. Strényer Ferenc Feltöltés dátuma: 2013.06.06.

A cukorbeteggel kapcsolatos jogi szabályok és lehetőségek

Az utóbbi évtizedek forradalmi változást hoztak a cukorbetegek kezelésében, megjelentek az inzulinanalógok, modern inzulinadagolók kerültek piacra, az önellenőrzés minden inzulinnal kezelt betegnél, de sokszor a tablettásoknál is a mindennapok részévé vált. Magyarországon a legelterjedtebb inzulinkezelési formák változatlan ingyenessége mellett a biztosító 2012-ben, az intenzív formában adott inzulinanalógoknak nem csak a bevezetését, de a velük való kezelés fenntartását is bizonyos feltételekhez kötötte. Ez volt a 8 százalékos rendelet.

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek kezelési módjuktól függően kapnak támogatást a vércukormérés és az inzulinkezelés eszközeinek beszerzésében. A tablettás kezelés esetén is bizonyos modern kezelési módok alkalmazása szakorvosi javaslathoz kötött. A cukorbetegek jogosítványmegújítását is rendelet szabályozza. A súlyos fogyatékosságnak minősülő diabétesz kapcsán kérhető adókedvezmény igénybevételéről külön jogszabály rendelkezik.

Rövid összegfoglalóm remélhetőleg segít eligazodni a cukorbetegséggel kapcsolatos legfontosabb törvények, rendeletek útvesztőiben.

Gyógyszerek

A gyógyszerek felírásáról a „32/2004. (IV. 26.) ESzCsM rendelet a törzskönyvezett gyógyszerek és a különleges táplálkozási igényt kielégítő tápszerek társadalombiztosítási támogatásba való befogadásának szempontjairól és a befogadás vagy a támogatás megváltoztatásáról” rendelkezik. Ennek a rendeletnek a módosításai váltották ki a legnagyobb vitát az elmúlt másfél évben. 2012 januárjában a jogalkotó tulajdonképpen előzetes egyeztetés nélkül adta ki a 7 százalékosként elhíresült, 2/2012. (I.3.) NEFMI rendelet.

Ez alapján inzulinanalóg-kezelés egy év után csak akkor lett volna alkalmazható, ha a beteg tartósan 7 százalék alatti HbA1c-t tudott volna elérni. A rendelet, amely végül is nem lépett életbe, szakmailag teljesen elfogadhatatlan volt, mivel nem vette figyelembe azt, hogy a cukorbetegek egyéni (6–8 százalék közötti) HbA1c-célértékkel rendelkeznek.

A Magyar Diabetes Társaság elnöksége által 2012 januárjában kezdeményezett széles körű szakmai egyeztetést követően, kompromisszum eredményeként jött létre a 8 százalékos 25/2012. (IV. 21.) NEFMI rendelet, amelynek alapvető hibája volt, hogy nem tett különbséget a betegek között a diabétesz típusát illetően. A rendelet emellett azt sem vette figyelembe, hogy a kezelt személytől független tényezők is ronthatják az anyagcserehelyzetet és emelhetik a HbA1c-t, például időlegesen fellépő betegség, baleset, ágyhoz kötöttség stb.

Maga a rendelet fél év alatti gyakorlati végrehajtása és az, hogy az inzulinanalógok szakorvosi javaslatának idejét lecsökkentették fél évre, óriási terhet rótt a diabetológiai szakellátó helyekre. Az „analóg-rendeletet” civil kezdeményezésre jelenleg is vizsgálja az Alkotmánybíróság. Folyamatos szakmai egyeztetés és társadalmi vita eredményeként megszületetett a 31/2013. (IV. 30.) EMMI rendelet, amely 2013. május elsején lépett hatályba, ez alapján kedvezőbbé vált a cukorbetegek inzulinanalóg-kezelésével kapcsolatos szabályozás.

Vércukorcsökkentő tabletták

Az alapgyógyszerként használatos metformin és a legrégebben alkalmazott szulfanilureák a háziorvos által szabadon írhatók. Az újabb készítmények emelt (50–70 százalékos) társadalombiztosítási támogatással rendelhetők, felírásukhoz szakorvosi javaslat szükséges, amelynek érvényességi ideje egy év.

Akkor írhatók fel, ha életmód-terápia és metforminkezelés legalább 3 hónapig tartó alkalmazása ellenére a megfelelő szénhidrátanyagcsere-helyzet (7 százalék alatti HbA1c) nem volt elérhető. Metforminnal, illetve metformin-intolerancia vagy -kontraindikáció esetén szulfanilureával kombinálva, kettős/hármas kombinációs kezelés esetén az adott gyógyszer(ek) alkalmazási előírásában meghatározott kombinációs lehetőségek szerint adhatók.

2012-től pozitív változásnak tekinthető, hogy a diabetológiai szakellátóhely szakorvosa által javasolható 70 százalékos támogatásban részesülő, modern és hatékony tabletták, amennyiben az alkalmazási előiratukban szerepel, hármas kombináció formájában is alkalmazhatók.

Az idegkárosodás gyógyszerei

Felnőtt cukorbeteg részére, fájdalmas idegkárosodás esetén 90 százalékos emelttársadalombiztosítási támogatással rendelhetők hatékony gyógyszerek szakorvosi javaslat alapján, amelynek érvényességi ideje egy év.

Inzulinok

Humán inzulinkezelés

A humán inzulin az emberi inzulinnal teljesen megegyező szerkezetű, de szintetikusan előállított molekula. Az összes humán inzulin hazánkban 100 százalékos támogatásban részesül. Ebbe a csoportba tartoznak a főétkezések előtt adott „gyors hatású”, az este lefekvés előtt adott „közepes hatású” inzulinok, valamint az ezekből különböző arányban összeállított, naponta kétszer adandó „keverék” inzulinok. Ezek esetében csak dobozdíjat kell fizetni. Felírásuk szakorvosi javaslathoz kötött, ennek érvényessége egy év.

Inzulinnalógok

Az inzulinanalógot a hagyományos humán inzulin módosításával állítják elő. Az ultragyors hatású analógok közvetlenül az étkezés előtt adandók. Az azonnali felszívódás előnye az, hogy az inzulin beadása után nem kell várni az evéssel, a hatás 2-3 óra alatt lecseng, és kihagyhatók a köztiétkezések (tízórai, uzsonna), napi háromszori étkezés elegendő. A 24 órás hatású, napi egyszer adandó bázis-inzulinanalógok előnye, hogy átérik az egész napot, beadásukkal nem kell este 10 óráig várni, emellett sokkal ritkábban okoznak éjszakai vércukoresést, valamint reggeli vércukor-emelkedést.

tablettás kezelés mellett este adott napi egyszeri, hosszú hatású inzulinanalógok 50 százalékos, a napi kétszeri humán keverék inzulin után bevezetett inzulinanalóg-keverékek továbbra is 90 százalékos térítéssel rendelhetők. A fenti esetek mindegyikében a diabetológiai szakellátóhely szakorvosa által kiállított javaslat egy évig érvényes.

Mikor adható az inzulinanalóg?

2013. május 1-jétől az inzulinanalógok bevezetésének feltételei nem változtak. Legalább 3 hónapig humán intenzifkált inzulinkezelés alatt álló (naponta három vagy több alkalommal inzulinkezelésre szoruló) 1-es vagy 2-es típusú diabéteszben szenvedő cukorbeteg részére, amennyiben a beállított terápia ellenére megfelelő szénhidrátanyagcsere-háztartást (8 százalék alatti HbA1c) nem lehetett elérni vagy egyéb feltételek (ismétlődő hipoglikémia, magasabb étkezés utáni vércukor) állnak fenn.

Három hónapnál rövidebb ideig humán intenzifikált inzulinkezelés alatt álló cukorbeteg részére, ha legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett – súlyos (az elhárításhoz külső segítséget igénylő) hipoglikémia jelentkezik.

Egy év után mikor folytatható?

A 100 százalékos támogatottság 2013. május 1. után intenzív inzulinanalóg-kezelés esetén különbséget tesz az 1-es és 2-es típusú diabétesz között.

A fenntartási feltételekből kivették az 1-es típust, tehát, ha indokolt a kezelés, az 1-es típusú diabéteszeseknél a HbA1c-értéktől függetlenül folytatható egy év után is.

Azok az 1-es típusú cukorbetegek, akik korábban inzulinanalóg-terápiában részesültek, de a korábbi rendelet miatt más kezelési módra kerültek, vagy vállalták az 50 százalékos térítést, 2013. május 1-jétől újra 100 százalékos támogatással jogosultak inzulinanalóg-készítmény alkalmazására, amennyiben ez szakmailag indokolt, függetlenül attól, hogy korábban álltak-e legalább 3 hónapig intenzifikált humáninzulin-kezelés alatt.

A rendelet lehetőséget ad az inzulinanalógok 100 százalékos finanszírozásának folyamatos biztosítására az 1-es típusú cukorbetegeknél, beleértve a gyermekkori cukorbetegeket és az inzulinpumpát használókat is.

2-es típusú cukorbetegségben szenvedő beteg esetében a gyógyszer alkalmazása egy év után csak akkor folytatható, ha a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző egy éven belül három – legalább két hónap különbséggel mért – HbA1c értéke közül kettő 8,0 százalék alatt van.

A szabályozás rugalmasabbá vált azzal, hogy a kiemelt támogatás fenntartásához a szakorvosi javaslat kiállítását megelőző egy éven belül három – legalább két hónap különbséggel mért – HbA1c értéke közül kettőnek kell 8 százalék alattinak lennie.

Az analóg intenzív inzulinkezelési formák esetében a szakorvosi javaslat érvényességi ideje 2013. május 1. után ismét 12 hónapra nőtt.

Kivételek a 8 százalék alól 2-es típusban

A rendelet egy esetben tesz kivételt: a gyógyszer alkalmazása a HbA1c-értéktől függetlenül akkor is folytatható, ha a betegnek legalább egy – az orvosi dokumentációban feltüntetett −, súlyos, az elhárításhoz külső segítséget igénylő vércukoresése (hipoglikémiás eseménye) volt.

Mi van akkor, ha magasabb a Hba1c 8 százaléknál?

Ilyenkor a beteg két lehetőség között választhat:

  1. Ha folytatni kívánja megszokott kezelését, akkor az eddigi ingyenesség helyett 50 százalékos térítési díj ellenében juthat hozzá korábbi inzulinjaihoz. Ez bizony jó néhány ezer forint pluszköltséget jelenthet havonta. Itt viszont lecsökkent a javaslat érvényessége fél évre!! Tehát javulás esetén már fél év múlva lehet visszatérés az analóg kezelésre.
  2. A beteg átállítható hagyományos intenzív humáninzulin-kezelésre is. Ezt változatlanul ingyenesen kaphatja, de ez egészen más életrendet igényel. Ennek elsajátításában a diabetológiai szakellátóhelyek munkatársai segítenek. A háromszor adott gyors hatású „hagyományos” inzulin beadása után az étkezéssel fél órát várni kell. Az ilyen kezelésnél három étkezés nem elegendő. A főétkezések közti vércukoresés megakadályozására a három főétkezés mellett tízórai, uzsonna és néha utóvacsora is szükséges. Az este egyszer adandó bázisinzulin helyett kapott közepes hatású inzulint kicsit később, este 10 órakor kell beadni.

Mikor lehet visszatérni az inzulinanalóg-kezeléshez 2-es típusban?

  1. Azon betegek visszatérése a 100 százalékos támogatást élvező intenzív inzulinanalóg-kezeléshez, akik most a 8 százalékos szabály miatt az 50 százalékos fizetést választják, legkorábban fél év múlva lehetséges. A visszakerülés feltétele fél év után, az ezt megelőző fél évben két 8 százalék alatti HbA1c-érték.
  2. A hagyományos intenzív humáninzulin-kezelésre visszakerült betegeknél legelőbb egy év múlva lehetséges ismét megpróbálkozni az inzulinanalóg kezeléssel, ha ezt kívánják, és egyébként teljesítik a bevezetéshez előírt feltételeket.

Az inzulinok egy receptre, 3 hónapra felírhatók a jogszabály szerint, ha az orvos dokumentálja, és a receptre ráírja, hogy mennyi ideig, mely időpontig elegendő a gyógyszer.

Gyógyászati segédeszközök

Az inzulinnal kezelt cukorbetegek kezelési módjuktól függően támogatást kapnak a vércukormérés és az inzulinkezelés eszközeinek beszerzésében.

Vércukorszintmérők

Minden inzulinkezelésre szoruló diabéteszes, a kezelési módtól függetlenül jogosult támogatott vércukormérőre. A társadalombiztosítás 50 százalékos támogatást nyújt, a receptre felírható vércukorszintmérőkhöz. Felírási jogosultsága a diabetológiai szakrendelés szakorvosának van. A támogatott vércukormérők „kihordási ideje” 6 év, vagyis ezen időszakon belül újabb gép nem írható. Kihordási időn belüli végleges meghibásodás vagy elvesztés esetén egyedi méltányossági kérelmet kell benyújtani az OEP felé, ennek kedvező elbírálása esetén jogosult a beteg ismételt gépfelírásra. Diétás vagy tablettás cukorbetegeknél a jelenleg érvényben lévő rendeletek nem támogatják a vércukormérő készülékek kedvezményes beszerzését.

Tesztcsíkok

Tesztcsík támogatottan, csak a napi kettő vagy többszöri inzulinkezelésben részesülőknek jár. Felírási jogosultsága a diabetológiai szakrendelés szakorvosának, valamint szakorvos javaslatára a beteg háziorvosának is van, a szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama 12 hónap. Tesztcsíkok támogatott vércukorszintmérőkhöz jelenleg 80 százalékos támogatást élveznek.

A nem támogatott vércukorszintmérőkhöz a tesztcsík dobozonként jelenleg 2062 forint fix társadalombiztosítási hozzájárulást kap. Így a különböző tesztcsíkárak havi költségében jelentős különbség lehet.

Napi kétszeri inzulinadás esetén 3 hónapra 2 doboz tesztcsík (azaz 100 db) írható fel normatív támogatással. Napi háromszori inzulinadás esetén 3 hónapra 6 doboz írható fel emelt támogatással. Napi négyszeri vagy annál többszöri inzulinadás esetén 3 hónapra 9 doboz írható fel kiemelt támogatással. A normatív, emelt vagy kiemelt indikációjú tesztcsíkrendelés nem jelent árkülönbséget a beteg részére, az egyes dobozár minden jogosultnál ugyanaz. De a biztosító ezzel szeretné kifejezni azt, hogy a napi négyszeri inzulinkezeléshez összességében több támogatást nyújt (9 doboz/3 hónap), mint a napi kétszerihez (2 doboz/3 hónap).

Napi egyszeri inzulinkezelésben részesülő, valamint a tablettás cukorbetegek tesztcsíkhoz csak teljes áron juthatnak hozzá.

Adagolópenek

A diabetológiai szakrendelés szakorvosa írhatja fel a peneket. Inzulin fajtánként 1-1 pen rendelhető, a kihordási ideje 3 év. A 18 éves kor alattiak, a terhesek, az intenzifikált inzulinkezelésben részesülők, a vakok, illetve a gyengén látók, valamint a felső végtagjukra mozgáskorlátozottak receptre 80 százalékos támogatással juthatnak hozzá. A korábbi és a jelen rendelkezés szerint is azon felnőttek, akik nem terhesek, és nincs látáscsökkenésük, vagy felső végtagi mozgáskorlátozottságuk, napi egy- vagy kétszeri inzulinadás esetén csak teljes áron vásárolhatnak inzulinadagoló pent.

Eldobható, egyszer használatos penekre az előbbi korlátozás nem vonatkozik, ezek az emelt vagy kiemelt indikációhoz kötött támogatási kategóriákban, OEP által közleményben közzétett területeken és módon ugyanúgy rendelhetők, mint az inzulinok.

Pentűk

Pentűt a diabetológiai szakrendelés szakorvosa, valamint szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa írhat, a szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama 12 hónap. Ezek 80 százalékos támogatásban részesülnek. Az inzulinkezelés típusától függetlenül penenként 3 hónapra normatív támogatással 50 pen tűt lehet felírni. Erre az egy pent használók (napi egyszeri inzulinadás, napi kétszeri keverék inzulinadás) is jogosultak. A kettő pent vagy kétfajta pent használó napi négyszer vagy többször inzulint adók, vagyis az intenzifikált kezelésben részesülők részére tehát 3 hónapra 100 pen tű felírása engedélyezett.

Fecskendők, tűk

Tűvel egybeépített, holttér nélküli, egyszer használatos fecskendőt ma már igen ritkán alkalmazunk a kezelésben. Ezeket is a diabetológiai szakrendelés szakorvosa, valamint szakorvos javaslatára a beteg háziorvosa írhat, a szakorvosi javaslat maximális érvényességi időtartama 12 hónap.

Tűvel egybeépített, holttér nélküli, egyszer használatos fecskendőből napi kétszeri inzulinadás esetén 3 hónapra 60 darab írható fel normatív támogatással, napi háromszori inzulinadás esetén 3 hónapra 90 darab írható fel emelt támogatással, napi négyszeri vagy annál többszöri inzulinadás esetén 3 hónapra 120 darab írható fel kiemelt támogatással.

Inzulinpumpa és tartozékai felnőttkorban

Legalább három éve 1-es típusú diabetes mellitusban szenvedő betegek számára rendelhető, akik teljesítik az indikációhoz előírt egyéb feltételeket. Közgyógyellátás jogcímen nem rendelhető. Adott eszközt csak 3 hónapos próbakezelési időszak után rendelhetik 80 százalékos társadalombiztosítási támogatással az erre kijelölt pumpacentrumok. Az inzulinpumpa kihordási ideje 4 év. Ismételt rendelés esetén az utolsó fél évben mért HbA1c-értékek átlagának 8,0 százalék alatt kell lennie.

Az inzulinpumpa-tartozékok, vagyis infúziós szerelék, patron, adapter csak az erre kijelölt pumpacentrumokban írható fel fél évre, 80 százalékos társadalombiztosítási támogatással.

Gépjárművezetői alkalmasság – jogosítvány

A tablettával vagy inzulinnal kezelt cukorbeteg gépjárművezetői alkalmassága csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg. A szakvéleményt bármelyik belgyógyászati típusú járóbeteg-szakrendelés kiadhatná, de ilyen kérések főleg a diabetológiai szakellátóhelyeket terhelik.

A meghatározott időnél korábban, soron kívül egészségi alkalmassági vizsgálatnak köteles magát alávetni a gépjárművezető, ha eszméletvesztéssel járó rosszulléte vagy sérülése volt, illetve esetében súlyos hipoglikémia (vércukoresés) fordult elő.

Az 1. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

Cukorbetegségben szenvedő kérelmező esetében az egészségi alkalmasság a következő mellett állapítható meg legfeljebb 5 év időtartamra.

  • Egészségi alkalmasság csak akkor állapítható meg, ha a cukorbetegségben szenvedő tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és állapotát megfelelően kontrollálni tudja.
  • Olyan kérelmező részére, aki tablettás vagy inzulinkezelés alatt áll, az egészségi alkalmasság csak szakorvosi vélemény ismeretében állapítható meg és egészségi alkalmasságát legalább ötévenként felül kell vizsgálni.
  • Egészségi alkalmatlanságot kell megállapítani azon kérelmező esetében, akinél ismétlődő súlyos hipoglikémia áll fenn!

A 2. alkalmassági csoportra vonatkozó előírások

Hipoglikémia kialakulásának kockázatát hordozó gyógyszeres kezelés esetében az egészségi alkalmasság a következő feltételek együttes fennállása esetén állapítható meg legfeljebb 3 év időtartamra,

  • a vizsgálatot megelőző 12 hónap folyamán nem fordult elő súlyos hipoglikémia,
  • a kérelmező teljesen tisztában van a hipoglikémia bevezető tüneteivel,
  • az inzulinkezelésre szoruló kérelmező rendszeresen – legalább naponta kétszer vagy a vezetést közvetlenül megelőzően –, vércukorszintméréssel megfelelően kontrollálja állapotát,
  • a kérelmező teljes mértékben tisztában van a hipoglikémia kockázataival, és
  • a cukorbetegséggel összefüggésben nem áll fenn egyéb kizáró szövődmény

A gépjárművezetői egészségi alkalmassági vizsgálatot a háziorvos végzi, őt illeti meg a gépjárművezető (-jelölt) által fizetett díjazás.

Az OEP főigazgatójának 2011. 01. 21-ei, a Magyar Diabetes Társaság kérdéseire írt válaszlevele alapján a jogosítvány kiadásához szükséges szakorvosi javaslat kiadására a szakellátás igénybevételére és finanszírozására vonatkozó általános szabályok az irányadók. A szakrendelés szakorvosi véleményt ad, nem pedig orvos szakértői vizsgálatot végez. Ilyen módon a szakorvosi véleményt adó szakellátó díjra nem jogosult.

Adókedvezmény

A 335/2009. (XII. 29.) kormányrendelet az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevétele szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségeknek tekinti az 1-es típusú cukorbetegséget (E10 BNO kód) és a 2-es típusú cukorbetegség szövődménnyel járó eseteit (E11-17 BNO kódok).

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján az összevont adóalap adóját csökkenti az adókedvezmény. Az adókedvezményt csak abban az esetben lehet érvényesíteni, ha az adóévben volt adózás alá eső jövedelem. A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját, összevonás alá eső jövedelme utáni adóból. A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján lehet igénybe venni.

Az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény igénybevételére jogosító igazolást a szakambulancia vagy kórházi osztály szakorvosa, vagy a jogosultságot megállapító orvosi dokumentáció alapján a beteg választott háziorvosa állítja ki.

szerzo

Dr. Strényer Ferenc

belgyógyász, kardiológus, diabetológus
Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház, Győr

A CEOSZ DiabPONT továbbképző program szakértője

Megjelent a diabetes2013/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!