25 éve a cukorbetegek szolgálatában

Jubileumi évfolyam

Orosz, falusi zöldségsaláta

 Orosz, falusi zöldségsaláta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
141 kcal 3 g 5 g 20 g
Hozzávalók 6 adaghoz, ha önállóan vagy köretként esszük (ha főétel mellé kínáljuk, akkor 15 adag is kijön belőle): 50 dkg savanyú káposzta, 20 dkg sárgarépa, 20 dkg cékla, 40 dkg krumpli, 10 dkg salotta (mogyoró) hagyma, 10 dkg ecetes uborka, 2-3 evőkanál hidegen préselt napraforgóolaj (vagy más salátaolaj) A répát, a céklát és a krumplit héjastul puhára pároljuk, majd megtisztítva az uborkával együtt kis kockákra vágjuk. A savanyú káposztát kinyomkodjuk, majd ezt is kisebbre daraboljuk. A hagymát apró kockákra vágjuk. Egy nagy tálban összekeverjük őket, és kevés olajjal meglocsoljuk. Közvetlenül tálalás előtt készítsük el, hogy a cékla ne fogja meg a többi zöldséget! Savanyú káposzta

 … Tovább
Tárkonyos savanyúkáposzta-krémleves

 Tárkonyos savanyúkáposzta-krémleves

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
286 kcal 6 g 16 g 29 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 0,5 kg savanyú káposzta, 30 dkg (3 db közepes) krumpli, 10 dkg (1 fej) vöröshagyma, 10 dkg (1 db) petrezselyemgyökér, 10 dkg (1 nagyobb) sárgarépa, 175 g 20%-os tejföl, 3 ek. olaj, só, frissen őrölt fekete bors, pirospaprika, köménymag, babérlevél, tárkony Az apróra vágott vöröshagymát az olajon megpároljuk, megpirítjuk benne a köménymagot és a pirospaprikát. Beletesszük savanyú káposztát (levével együtt), a burgonyát és a feldarabolt zöldségeket. Sózzuk, borsozzuk, és lassú tűzön pároljuk, míg minden zöldség levet enged. Akkor felöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és beletesszük a babérlevelet, majd puhára főzzük. Mikor elkészült, botmixerrel pépesítjük, te

 … Tovább
Savanyú káposzta birsalmával és húsgombócokkal

 Savanyú káposzta birsalmával és húsgombócokkal

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
594 kcal 32 g 29 g 46 g
Hozzávalók 6 adaghoz: 1 kg savanyú káposzta, 10 dkg (1 fej) vöröshagyma, 3 dkg (fél db) zöld erős paprika, 10 dkg szalonna, 2 dkg zsír, 6 dl natúr almalé, 50 dkg birsalma (két nagyobb darab), 1 pohár 20%-os tejföl, fél kk. frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös), friss lestyán, tárkonylevél, kakukkfű, borsikafű, só A gombócokhoz: 70 dkg darált mangalicacomb, 1 ek. mangalicazsír, 15 dkg póréhagyma (zöld és fehér része vegyesen), 10 dkg rizottó rizs (kerek szemű), 1 l zöldség alaplé, 1 dl fehérbor, 5 cm friss gyömbér, 1 db tojás, só, fél tk. frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös) Először a húsgombócokat készítjük el: a zsírt egy serpenyőben felolvaszt

 … Tovább

A természetes multivitamin

 Savanyú káposzta

Savanyú káposzta A savanyú káposzta a magyar konyhában népszerű és széles körben ismert. A belőle készült tradicionális fogások: a töltött, illetve székelykáposzta, a rakott káposzta szinte emblematikus ételeink, de diétásnak sajnos nem mondhatók. Az alábbi összeállításban olyan recepteket ajánlok, melyek nem állnak messze a hagyományos ízvilágtól, mégis jól beilleszthetők a cukorbetegek étrendjébe, és maximálisan kihasználják e kiváló, gyógyhatású alapanyag előnyös tulajdonságait  … Tovább

A Cukorhegyen is túl… Mesék nem mindennapi hősökről

 Az öreg tölgy

Az öreg tölgy Egy magas dombtetőn, távol a város nyüzsgő zajától állt egy öreg, terebélyes tölgyfa. Ágai kényelmesen nyújtóztak minden irányba, és ősz lévén aranyló levelei a szél lágy simogatására, mint megannyi csengettyű, halkan duruzsoltak és vidám táncot lejtettek. Ez az öreg fácska minden évszakot nagyon szeretett, hiszen mindben megtalálta a maga örömét. Tavasszal édes illatú virágokat nevelt, hogy a dombtetőn játszadozó gyerekeket elvarázsolja az utánozhatatlan illatfelhővel, nyáron madárfiókák biztos menedékeként és mókusok bölcsőjéül szolgált, ősszel a festői tájba olvadva élvezte a lustán elnyúló meleg napsugarakat, télen pedig örömét lelte a lelkes szánkózók szelíd nézegetésében. Egész évben érződött a dombocskán az öreg tölgy mosolya. Az alatta helyet kapó, itt-ott megfakult, fából készült pad éppen ezért kedvelt úti célja volt a környéken kirándulóknak.  … Tovább
Az inzulinról és a kezelésről Mindenki fél az inzulintól? Mindenki! Hogyne félne, hiszen önmagát kell megszúrnia, lehet, hogy napjában többször, vércukrot kell mérnie, napjában többször, nem mindegy az étkezés időpontja, gyakorisága, mennyisége, a kezelés velejárója lehet a kórosan alacsony vércukor, a hipoglikémia, amely rosszullétet okozhat. Ez elég komoly változás mindenki életében, és a változástól mindig félünk.  … Tovább
A cukorbetegek „adóigazolásával” kapcsolatban az utóbbi időben több kérdés érkezett szerkesztőségünkhöz, ezért az ezzel kapcsolatos jogszabályi hátteret az alábbiakban röviden összefoglaljuk, és a leggyakoribb kérdésekre igyekszünk megadni a választ.  … Tovább
A jogosítvány hosszabbításához a diabetológusnak mit kell figyelembe vennie? Milyen jogszabály alapján történik mindez? Egyáltalán, kell-e a javaslat a tablettás betegnek? Mit kell vinni a szakorvosi javaslat beszerzéséhez? A jogosítványhosszabbítással kapcsolatban az orvos kényszerítheti-e a beteget kezelésének megváltoztatására, esetleg inzulinkezelés bevezetésére? (P. Sné)  … Tovább
A Nemzetközi Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) ismét megerősítette az aszpartám biztonságosságát Brüsszel, 2013. december 10. – A Nemzetközi Édesítőszer Szövetség (ISA) üdvözli az EFSA véleményét, amely ismét megerősítette, hogy az aszpartám fogyasztása biztonságos.  … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) edukáció jog junior kezelés recept táplálkozás

Szerzők:Dr. Strényer Ferenc, Dr. Vándorfi Győző

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!


Error