Feltöltés dátuma: 2014.04.14.

Savanyú káposzta birsalmával és húsgombócokkal

Illusztráció

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
594 kcal 32 g 29 g 46 g

Hozzávalók 6 adaghoz:

  • 1 kg savanyú káposzta,
  • 10 dkg (1 fej) vöröshagyma,
  • 3 dkg (fél db) zöld erős paprika,
  • 10 dkg szalonna,
  • 2 dkg zsír,
  • 6 dl natúr almalé,
  • 50 dkg birsalma (két nagyobb darab),
  • 1 pohár 20%-os tejföl,
  • fél kk. frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös),
  • friss lestyán,
  • tárkonylevél,
  • kakukkfű,
  • borsikafű,

A gombócokhoz:

  • 70 dkg darált mangalicacomb,
  • 1 ek. mangalicazsír,
  • 15 dkg póréhagyma (zöld és fehér része vegyesen),
  • 10 dkg rizottó rizs (kerek szemű),
  • 1 l zöldség alaplé,
  • 1 dl fehérbor,
  • 5 cm friss gyömbér,
  • 1 db tojás,
  • só,
  • fél tk. frissen őrölt vegyes bors (fekete, zöld, vörös)

Először a húsgombócokat készítjük el: a zsírt egy serpenyőben felolvasztjuk, majd enyhén megfonnyasztjuk benne a felkarikázott póréhagymát: én felerészt a zöld, felerészt a fehér részét használtam, mivel az íze és erőssége is különböző. Felöntjük a fehérborral, majd kevergetve addig melegítjük, míg a bor alkoholtartalma elpárolog. Beletesszük a rizst, alaposan átkeverjük, hogy a hagymás-fehérboros massza bevonja a rizsszemeket. Merőkanalanként elkezdjük hozzáadagolni a langyos alaplét, és egy félkész rizottót főzünk: alacsony lángon, minden merőkanál alaplé után átkeverjük a rizst, majd hagyjuk elpárologni a folyadékot, majd ezt folytatjuk addig, míg a rizsszemek félkemények lesznek (kb. 6 perc). Kicsit hagyjuk hűlni, majd ha szükséges, sózzuk, megborsozzuk, és összekeverjük a darált hússal.

Belereszeljük a friss gyömbért, majd egy tojással alaposan kikeverjük a masszát, amit rövid időre beteszünk a hűtőbe, hogy könnyen formázható legyen. Míg hűl a húsmassza, egy nagyobb fazékban felolvasztjuk a zsírt, megpirítjuk benne a kockára vágott vöröshagymát. Közben a savanyú káposztát kinyomkodjuk, és apróra vágjuk. Hozzáadjuk a pirított hagymához, belekeverjük a felkarikázott erős paprikát is a borssal, a kakukkfűvel és a borsikafűvel együtt, majd szükséges mértékben sózzuk. A birsalmákat megmossuk, félbevágva kimagozzuk, gerezdekre vágjuk, melyeket a káposzta tetejére rétegezünk. A húsmasszából evőkanálnyi adagokat szedünk, melyekből gombócokat formázunk – ezek a birsalma tetejére kerülnek. Felöntjük az almalével, és lefedve, lassú tűzön 60 percig főzzük.

Tálaláshoz a tejfölt kikeverjük az apróra vágott lestyán- és tárkonylevéllel, a szalonnát pedig apró kockákra vágjuk, ropogósra kisütjük, és a pörcöket használjuk fel, a kisült zsírt nem (én ehhez hasaalja szalonnát használtam).

Bezselics Ildikó Két cica konyhája

Fotó: Tóth Milán / Px7 Digital Studio

Megjelent a diabetes2014/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!