Feltöltés dátuma: 2015.12.22.

A diabétesz és a szájüregi egészség kapcsolata

Magyarországon jelenleg 10 százalékos mértékű a diabétesz előfordulási gyakorisága a népesség körében. Ez egy fogorvosnak azt jelenti, hogy minden tízedik páciens valószínűsíthetően cukorbeteg, vagy a cukorbetegség előszobájának tekinthető prediabétesz állapotában van. A megemelkedett vércukorszint hosszú távon jól ismert szövődmények kialakulását segíti elő, és nincs ez máshogyan a szájüregben sem.

Illusztráció

Nagy figyelmet kell fordítani a szájüregi problémák kivizsgálására és kezelésére, mivel a vércukorszintünket nagymértékben befolyásolja. A szánkban lévő gyulladásos állapot, fogszuvasodás és állkapocs-ízületi probléma gócbetegségnek tekinthető. Egyik oldalról megnehezíti a táplálkozást a különböző panaszok miatt, másik oldalról pedig állandó gyulladásos állapotot tart fenn, ami inzulinrezisztenciát okozhat. Érdemes legalább évente egyszer fogorvoshoz fordulnunk, hogy egy általános kivizsgálás keretén belül szájüregünket ellenőriztetni tudjuk.

Magyarország élen jár a szájüregi rákok világranglistáján. Ez a szomorú adat több tényező összességéből ered, de a legfontosabb negatív faktor a dohányzás, illetve az alkohol. Ezek rendszeres fogyasztása, valamint a bennük lévő kemikáliák és alkotóelemek nyálkahártyával való érintkezése daganatok kialakulását segíti. A diabétesz és a szájüregi, valamint egyéb rákok között is található figyelemfelkeltő összefüggés, ezért sorstársaimnak azt javaslom, a szájüregi kivizsgálást is vegyük komolyan.

A jó szájhigiénia fenntartása mindennapos kötelességünk. Fogmosás tekintetében a minimum a reggeli és esti fogmosás lenne. Étkezések után érdemes nagyjából fél órával időzíteni a fogaink tisztítását. A fogmosást körkörös mozdulatokkal végezzük, és legalább 2 percig tartsunk ki. Ügyeljünk arra is, hogy fogaink minden felszínét próbáljuk megtisztítani.

Milyen fogkefét használjunk?

Puha sörtéjű és kisfejű fogkefék alkalmasak leginkább a mi esetünkben a fogaink tisztítására. Kivehető fogpótlások esetén speciális protéziskefét alkalmazzunk!

Milyen fogkrémet használjunk?

Fluoridtartalmú fogkrémet javaslok, az ebben lévő hatóanyagok segítik a fogszuvasodás elleni küzdelmet. Fluoridmentes fogkrém használatát nem javasoljuk sem felnőtt-, sem gyermekkorban. A márka nem annyira fontos, mint inkább az, hogy használjuk a fogkrémet!

Elektromos vagy manuális fogkefe?

A helyes fogmosási technika elsajátítása után bármelyik használható megfelelően. Érdemes manuális fogkefével kezdeni, és ezután váltani elektromos fogkefére. Elektromos fogkeféből pedig érdemes nem az elemeset, hanem az akkumulátorosat választani. Drágább volta miatt családon belül elég egy „nyelet” vásárolni, és a fejeket beosztani egymás között.

Milyen szájvizet használjak?

Több cég forgalmaz szájvizet, nehéz a választás. Az alkohol fent említett magyaros szájüregi érintettsége miatt az alkoholmentes változatot, bizonyos márkák esetében a ZERO-t ajánljuk. Márka itt is mindegy, a lényeg az alkoholmentesség. A szájvizeket érdemes kúraszerűen használni, párhetes rendszeres használat után tartsunk egy rövidebb, egyhetes szünetet, majd újrakezdhetjük a használatát. A szájvíz nem helyettesíti a manuális fogtisztítást, tehát mindig az első a fogmosás, és utána jöhet a szájvíz. Öblögetéssel a fogra rakódott lepedék és plakk nagy része nem távolítható el!

Miket használhatok még?

1. Fogselyem: ezt a fonálszerű eszközt az egymás melletti fogak közé helyezve, azok felszínén végigsimítva tudjuk a lerakódásokat, lepedéket eltávolítani. Ezt is fogmosás után használjuk!

2. Fogköztisztító kefe: a kis kefékkel a rágófogaink között tudjuk a lepedéket kitisztítani, óvatosan, vigyázva arra, hogy az ínyt ne sértsük meg.

3. Superfloss: a hídpótlásaink alatti területet tudjuk megtisztítani ezzel a fogselyemszerű eszközzel.

4. Nyelvtisztító: fogainkon kívül nyelvünk felülete is igényli a tisztítást, ezért ezt se hanyagoljuk el, alternatív megoldás lehet a fogkefe sörtéivel is a tisztító mozdulat.

5. Szájzuhany: kiegészítő lehetőség fogmosás után a fogak közötti terület áttisztítására, ügyelni kell azonban arra, hogy ne a maximális fordulatszámon használjuk, káros hatása is lehet az ínyre.

Hol vehetek igénybe fogászati kezelést OEP-finanszírozásban?

A területileg illetékes fogorvosánál, illetve Budapesten a Semmelweis Egyetem Fogorvostudományi Karának épületében, a Szentkirályi utca 47-ben is elvégeztethető a szájüregi átvizsgálás, szájüregi rákszűrés díjmentesen (Orális Diagnosztika Tanszék, 3. emelet).

Minden általunk eddig nem használt eszköz alkalmazása előtt kérjük fogorvosunk segítségét, akár a mérettel, akár a technikával kapcsolatban! Szájüregi egészségünk a szervezetünk teljes egészségére is óriási hatással van, ezért ne hagyjuk figyelmen kívül!

Dr. Végh Dániel

Megjelent a diabetes2015/5. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!