Inzulinadagolás

Óra vagy életmód?

Tavaszi saláta

 Tavaszi saláta

1 tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
116 kcal 8 g 2 g 15 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 db fejes saláta, 15 dkg sárgarépa, 15 dkg fejes káposzta, 15 dkg mirelit kukorica, 8 dkg gépsonka, só, édesítőszer, ecet A megtisztított fejes káposztát vékony szeletekre vágjuk. A megtisztított sárgarépát és zellert vékonyra gyaluljuk. A mirelit kukoricát enyhén sós vízben megfőzzük, hagyjuk kihűlni. A fejes salátát apróbb darabokra tépkedjük. A zöldségeket egy tálban összekeverjük. Ízlés szerint ecetes páclevet készítünk ecet, víz, kevés só és édesítőszer felhasználásával. A zöldségkeverékre öntjük. Lefedve 1-2 órára a hűtőszekrénybe tesszük. Tálaláskor a tetejére vékony csíkokra vágott gépsonkát szórunk. Rukkolasaláta narancsos öntettel Tavaszi töltött szőlőlevél h

 … Tovább

 Paradicsomos spenótsaláta

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
220 kcal 8 g 11 g 20 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 60 dkg spenót, 25 dkg paradicsom, 5 dkg császárszalonna, 10 dkg Graham-kenyér, 1 csomó újhagyma, 3 evőkanál olívaolaj, 1 gerezd fokhagyma, só, őrölt bors A friss spenótleveleket megmossuk, majd enyhén sós, forrásban lévő vízbe dobjuk, és forrástól számított 1 percig főzzük. Leszűrjük, jeges vízbe tesszük, hogy kihűljön, majd megszárítjuk. A paradicsomokat forró vízbe tesszük egy percre, hogy könnyen meg tudjuk hámozni. A császárszalonnát, a paradicsomot és a kenyeret is kockákra vágjuk. A szalonnát megsütjük, majd a zsírján megpirítjuk a kenyérkockákat. A spenótot egy tálba tesszük, rá a szalonnát, apróra vágott újhagymát, paradicsomot. Végül megöntözzük olívaolajjal

 … Tovább
Rukkolasaláta eperrel

 Rukkolasaláta eperrel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
182 kcal 5 g 14 g 9 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 40 dkg eper, 15 dkg rukkola, 10 szem dióbél, 2 dkg reszelt parmezán, 3 evőkanál olívaolaj, 3 evőkanál balzsamecet, 2 szál mentalevél, őrölt fehér bors, só Az öntethez az olívaolajat, a balzsamecetet apróra vágott mentával összekeverjük. Ízesítjük kevés borssal, sóval. A megmosott epret szeletekre vágjuk. A rukkolát egy tálba tesszük és a felezett dióval, valamint az eperrel összekeverjük. Hűtőszekrénybe helyezzük fél órára. Tálaláskor meglocsoljuk az öntettel, megszórjuk reszelt parmezánnal és mentalevéllel díszítjük. Rukkolasaláta narancsos öntettel Tavaszi töltött szőlőlevél hidegen tálalva Paradicsomos spenótsaláta Tavaszi saláta

 … Tovább
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
405 kcal 7 g 25 g 34 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 5 dkg zeller, 23-24 nem permetezett szőlőlevél, 20 dkg krémsajt, 15 dkg rizs, 5 dkg tisztított pisztácia, 3 evőkanál olaj, 1 fej vöröshagyma, 3 gerezd fokhagyma, 1 citrom, só, folyékony édesítőszer A megtisztított vöröshagymát apróra vágjuk, és olajon üvegesre pirítjuk a megmosott rizzsel együtt. Forró vízzel felöntjük, sózzuk, és fedő alatt puhára pároljuk. Közben a megmosott szőlőleveleket enyhén sós vízben 2 percig főzzük, majd lecsöpögtetjük. A pisztáciát durvára vágjuk. A langyosra hűlt rizsbe keverjük a krémsajtot és a pisztáciát. Ízesítjük zúzott fokhagymával. A masszát a szőlőlevelekbe töltjük A töltelékeket szőlőlevéllel kibélelt lábosba tesszük, és annyi  … Tovább
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
55 kcal 1 g 3 g 6 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 15 dkg friss rukkola, 20 dkg friss eper, néhány szem fekete olívabogyó, 1 evőkanál mustár, 2 evőkanál frissen préselt narancslé, 1 evőkanál vörösborecet, 1 evőkanál dióolaj, fél mokkáskanál só Az öntethez a mustárt, olajat, narancslét, vörösborecetet, sót alaposan kikeverjük, és tálalásig a hűtőszekrényben tartjuk. Az átválogatott, megmosott, lecsepegtetett rukkolát salátástálba tesszük. Az epreket hosszában félbe, majd a feleket nagyjából fél cm vastag szeletekre, az olívát karikákra vágjuk. Összekeverjük az alapanyagokat. Az öntetet csak tálaláskor adjuk a salátához. Ebben a salátában a sós, mustáros, édes és savanykás ízek határozottan jelennek meg, ugyanakkor nagyon  … Tovább
A levélzöldségek közül a fejes salátát említem elsőként, amely talán a legkedveltebb zöldségek közé tartozik tavasszal. Amint megjelenik a piacon, a legtöbbünk gondolatában azonnal összekapcsolódik a tojásos nokedli képével. Egy évben egyszer ezt a menüt én magam is szívesen elkészítem. Manapság azonban a piacokon nemcsak fejes salátát vehetünk. Kaphatunk fodros levelű lollót, tölgysalátát, jégsalátát, endíviát, madársalátát, rukkolát vagy lila színű radicchiót is.  … Tovább
Az egész család egészségesen él Horváth Ernő 63 éves kaposvári nyugdíjas, jól érzi magát, szövődménymentesen él. Néha a két felnőtt lánya cukorszintjét is megméri, normális értékeket kapnak, hál’ istennek nem öröklődött a betegség. De azért az egész család diabéteszeseknek javallott, egészséges koszton él, azokat a főzelékeket, salátákat eszik, amiket az édesapa.  … Tovább
Egy diabétesszel frissen diagnosztizált gyermek vagy felnőtt, valamint családjuk legtöbbször krízishelyzetbe kerül. Ha tudjuk, hogy a lelkünk meghatározott terv szerint dolgozza fel a nehézségeket – a sokk, a tagadás, a harag, az alkudozás, a kilátástalanság után már felfelé visz az út −, akkor könnyebb lehet az elfogadás is.  … Tovább
Nem cuki a baba Első írásomban itt, a Diabetes magazinban a bevezető jóval hosszabb lesz az igazi hírnél, amit csak a végén olvashattok! Akinek nincs ideje, az tehát csak a végét olvassa el, a ráérősebbekkel megosztom előtte egyik cukros problémámat, ami régóta foglalkoztat.  … Tovább
48 éve vagyok 1-es típusú cukorbeteg. Végigéltem a főzéssel fertőtlenített üvegfecskendők és szaggató tűk korát, az egyszer használatos fecskendőkét, majd jöttek a tollak, a naponta többször adagolt inzulinok, s végre saját magunk mérhettük a pillanatnyi vércukorértékeinket. Egyetlen dolog nem jött el csupán, az egyenletes vércukorszint. (Az azonban eredmény, hogy a mentő még sosem jött értem cukorkiugrás miatt – nagyon szeretném, ha ez így is maradna!)  … Tovább
Mikor van reggel, és mikor este? Életvitelem szerint éjfélkor vagy kicsit később fekszem le, viszont 9 óra körül kelek. Inzulinos lettem. Az inzulint adagolhatom-e az életmódom szerint: ébredés után 9 órakor, majd 14 és 19 órakor, az éjszakai adagot pedig 24 órakor? Vagy kénytelen vagyok felkelni 6.30-kor, hogy ettől kezdve a fenti 5 óránkénti beadással megegyező, de más időpontban kezdődő (11.30, 18.30, 22.00 óra) adagolást betartsam? Kérdésem, hogy az órához vagy a napi felkeléshez, lefekvéshez igazítható-e az inzulin beadása?  … Tovább
Sorozatunk célja, hogy tanácsokat adjunk a cukorbetegséghez kapcsolódó szövődmények megelőzéséhez, gyógyításához. Minden személy felelős önmaga állapotáért, ezért fontos az önvizsgálat, az intő jelek megfigyelése, a terápiás utasítások pontos betartása. Napi 8-10 perc odafigyeléssel évei száma növekedhet és végtagjai megmenthetők!  … Tovább
Előző számunkban kezdtük ezt az érdekes és olvasmányos cikket, amelyből az érbetegségek rizikófaktorait ismerhetjük meg. Most az előző részben többször is emlegetett koleszterinről lesz szó.  … Tovább
Barackos buborék Az Év Cukormentes Tortája címet tavaly a barackos buboréktorta érdemelte ki. A budapesti Horváth cukrászda műve cukor, fehér liszt, mesterséges adalékanyag és tartósítószer nélkül készült. Meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy a cukrászda tulajdonosa, Horváth Ferenc diabéteszes, inzulinpumpát használ. Gondoltuk, megismerkedünk a cukrásszal, körülnézünk a cukrászdában – ehelyett komplett birodalomba nyertünk betekintést.  … Tovább

Cimkefelhő:cukorbetegség (diabétesz) családorvos edukáció elismerés kezelés közösség lexikon magas vérnyomás önellenőrzés psziché recept személyes táplálkozás társbetegségek

Szerzők:Bóta Tímea, Kicsák Marian, Kovács Áron, Dr. Rakk Erika, Dr. Tschürtz Nándor

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!