Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2016.12.15.

A „diabetikus” élelmiszerekről

2016. július 20-tól megszűnt a „diabetikus”, a „cukorbetegek is fogyaszthatják” és a narancssárga kör jelölés az élelmiszereken, amelyek segítséget adtak a választáshoz a vásárlások alkalmával. Az indok, hogy a szigorú kontrollt igénylő étrendet követők számára (értsd cukorbetegek) félrevezető lehet ez a fajta jelölés, hisz értelmezhetik úgy, hogy korlátlanul fogyaszthatják az adott termékeket.

Illusztráció

Teljesen eltűnnek

Mindennapi tapasztalataim alapján a „diabetikus” vagy a „cukorbetegek is fogyaszthatják” felirat valóban ilyen elképzeléseket kelt néhány cukorbetegben: úgy értelmezik, ha valami diabetikus (pl. keksz), akkor abból bármikor és bármennyit ehetnek. Különösen igaz ez, ha a beteg még nem találkozott dietetikussal.

A „diabetikus” élelmiszer kategóriát megszüntető EU-rendelet 2013. július 20-án lépett hatályba, és 3 év türelmi időt adott a diabetikus termékek gyártóinak, forgalmazóinak arra, hogy átálljanak az új jelölésre. A jogszabály szerint 2016. július 20-tól kötelező alkalmazni a rendelkezéseket. Ám az eddig az időpontig becsomagolt vagy piacra helyezett élelmiszerek a szavatossági idő lejártáig még forgalmazhatók.

Mit kell figyelni az élelmiszerek csomagolásán?

A fogyasztókat az élelmiszerekben lévő cukortartalommal és a többi tápanyagtartalommal (pl. szénhidrát) kapcsolatban az élelmiszer csomagolásán lévő tájékoztató szöveg, illetve tápértékjelölés segíti majd. 2016. december 13-tól kötelező az élelmiszereken a tápértékjelölést feltüntetni.

Így az energiatartalmat, a zsírtartalmat (ebből mennyi a telített zsírsav), a szénhidráttartalmat (ebből mennyi a cukor), a fehérjetartalmat és a sótartalmat.

A tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állításokról szóló EU-rendelet lehetőséget ad az élelmiszerek cukortartalmával és az egyéb tápanyagtartalmakkal kapcsolatos kommunikációra. Így olvasható „alacsony cukortartalmú”, „cukormentes”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” vagy „csökkentett szénhidráttartalom” felirat az élelmiszereken.

A diabetikust sem korlátlanul

Fontos volt eddig is látni, hogy a „diabetikus” megjelölés, vagy az „alacsony cukortartalmú”, „cukormentes”, „hozzáadott cukrot nem tartalmaz” vagy a „csökkentett szénhidráttartalom” felirat eddig sem jelentette azt, hogy azokból bármennyit fogyaszthat a cukorbeteg. Nem egészséges napi 1-2 diétás üdítőt inni, még akkor sem, ha cukormentes.

Javaslom, hogy figyeljen, és olvassa el az élelmiszercímkén lévő jelöléseket!

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2016/6. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!