Feltöltés dátuma: 2017.06.28.

Receptsarok

Nagy Margit gyümölcsös receptjei

E számunkba a korábbi Konyhasarok rovat szerzőjének a Diabetes lapban még meg nem jelent gyümölcsös receptjeiből válogattunk.

Illusztráció

Málnás joghurthab

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
222 kcal 7 g 16 g 11 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 5 dl joghurt,
  • 2 evőkanálnyi zselatin,
  • 1,5 dl tejszín,
  • 30 dkg málna,
  • energiamentes édesítőszer,
  • mentalevél a díszítéshez

A joghurtot meglangyosítjuk, és a zselatint belekeverjük. Addig hagyjuk a tűzön, amíg a zselatin fel nem oldódik benne. A tűzről levéve kevés édesítőszerrel édesítjük. A tejszínt kemény habbá verjük, majd óvatos mozdulatokkal a joghurtba keverjük, hogy szép laza maradjon a krém. A málnát megmossuk, alaposan lecsöpögtetjük. Néhány szemet félreteszünk díszítéshez. A többit áttörjük és a joghurtos krémbe beleforgatjuk. Az így elkészült masszát szép kelyhekbe kanalazzuk, és tálalás előtt 1-2 óra alatt hűtőben lehűtjük. A félretett málnaszemekkel és mentalevéllel díszítve kínáljuk.

Szederleves

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
57 kcal 1 g 1 g 10 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg szeder,
  • 8 szem szegfűszeg,
  • 2 db egész fahéj,
  • 2 dkg liszt,
  • 2 dl tej (vagy tejszín),
  • édesítőszer,
  • citromhéj,
  • citromlé

A szedret 6 dl vízben a fűszerekkel negyed óráig főzzük. A tejből, lisztből habarást készítünk, fokozatosan a leveshez keverjük, és még öt percig főzzük. Ha a leves kihűlt, hozzáadjuk a citromlevet, és hidegen tálaljuk.

Alufóliában sült hústekercs

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
266 kcal 26 g 14 g 7 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg csont nélküli sertéskaraj (4 vékony szelet),
  • 40 dkg alma,
  • 2 dkg margarin,
  • só,
  • bors,
  • curry

A hússzeleteket jól kiverjük, sózzuk, borsozzuk. A kimagozott almákat vékony hasábokra vágjuk és a hússzeleteken elosztjuk. Pici curryvel mindegyiket megszórjuk, apró margarindarabkákat teszünk rájuk, feltekerjük, fogpiszkálóval vagy hústűvel megtűzzük, és a vékonyan megolajozott alufóliába egyenként becsomagoljuk. Tepsibe rakva sütjük. A végén negyedórára kibontjuk, hogy szép piros legyen.

Almasaláta

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
78 kcal 2 g 3 g 10 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg savanykás alma,
  • 25 dkg nyers uborka,
  • 25 dkg kovászos uborka,
  • 1 fej saláta,
  • 0,5 dl kovászosuborka-lé,
  • 1 ek. mustár,
  • 1 ek. étolaj,
  • törött fehér bors,
  • só,
  • citromlé,
  • édesítőszer

Mély tálba öntjük az uborka levét, a citromot, az olajat és a mustárt, majd simára keverjük. Ízesítjük sóval, borssal, pici édesítőszerrel. Az almát héjastól apró kockákra vágjuk, és belekeverjük az öntetbe. Ezután a nyers és kovászos uborkát is felkockázzuk és az almához adjuk. Jól összekeverjük, és hűtőszekrényben jól lehűtjük. Közvetlen tálalás előtt keverjük hozzá a vékony csíkokra vágott fejes salátát.

Csirke almamártással

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
273 kcal 39 g 7 g 13 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg csirkemell,
  • 40 dkg alma,
  • 1 dl energiaszegény tejföl,
  • 2 dkg liszt,
  • citromlé,
  • szegfűszeg,
  • fahéj,
  • só,
  • bors,
  • 1 ek. étolaj

A kimagozott, feldarabolt almákat lassú tűzön főzzük annyi vízben, amennyi ellepi, s közben csipet sóval, citromlével, fahéjjal, szegfűszeggel, édesítőszerrel ízesítjük. Amikor félig megpuhult, tejfölös habarással besűrítjük és összeforraljuk. A mellszeleteket sóval, borssal megszórjuk, és pici olajjal megkent alufóliába csomagolva a szeleteket sütőben megsütjük. Tálaláskor a csirkeszeletet a tányérra rakjuk és az almamártással leöntjük.

Pulykamell almával

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
250 kcal 35 g 9 g 7 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg pulykamell,
  • 40 dkg alma,
  • 2 dkg margarin,
  • 6 dkg reszelt sajt,
  • 1 dl víz,
  • só,
  • rozmaring

A pulykahúst szeletekre vágjuk és kevés sóval megszórjuk. A felhevített margarinban mindkét oldalát süssük elő. Egy kimargarinozott tűzálló edény aljára rakjuk a kimagozott, felszeletelt almákat, és a húst rátesszük. A tetejét szórjuk meg rozmaringgal, öntsük rá a vizet. Lefedve, közepes hőmérsékletű sütőben pároljuk puhára. Amikor megpuhult, vegyük le a fedőt, párologtassunk el a levéből, utána szórjuk rá a reszelt sajtot és pirítsuk meg.

Saláta narancsba töltve

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
96 kcal 2 g 1 g 17 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg narancs (4 db),
  • 15 dkg alma,
  • 10 dkg sárgarépa,
  • 5 dkg karalábé,
  • 1 dl joghurt,

Az almát egészen apró kockákra vágjuk, a karalábét, sárgarépát durva reszelőn reszeljük le. A narancsokból levágunk egy kalapnyit, kiskanállal kiszedjük a belsejét. Egy kis narancs levével ízesítsük a joghurtot, majd keverjük hozzá az alapanyagot, és töltsük a narancshéjakba. Almadarabokkal díszítjük, és visszahelyezzük a félbevágott narancskalapot is.

Körtés sertésmáj

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
187 kcal 20 g 7 g 11 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg sertésmáj (4 szelet),
  • 30 dkg körte,
  • 2 dkg light margarin,
  • fehér bors,
  • currypor,
  • petrezselyemzöld

Egy edényben a májszeleteket hirtelen átsütjük, majd fűszerezzük. A felszeletelt körtét a máj mellé tesszük, és pár percig együtt pároljuk. Tálaláskor a májra rakjuk a körtét, és megszórjuk apróra vágott petrezselyemzölddel. A májat sütéskor nem szabad sózni. Szezámmagos burgonyapüré finom hozzá.

Sárgabarackos túrókrém

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
158 kcal 12 g 5 g 15 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 25 dkg tehéntúró,
  • 1,5 dl tej,
  • 1 db citrom reszelt héja,
  • 40 dkg sárgabarack (jó érett),
  • pár csepp citrom

A túrót a tejjel, a citromhéjjal, citrommal, édesítőszerrel jól összekeverjük (turmixgéppel). Desszertes tányérokba rakjuk a félbevágott barackot, a túrókrémet ráöntjük. A barackot össze is keverhetjük a túrókrémmel.

Csirkecomb birsalmával

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
230 kcal 32 g 8 g 6 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg csirkecomb,
  • 25 dkg birsalma,
  • só,
  • majoránna

A csirkecombot besózzuk, majoránnával bedörzsöljük. A bőrt fellazítjuk, és a vékony szeletekre vágott birsalmával megtöltjük. Kiolajozott tűzálló tálba tesszük, és alufóliával lefedve megsütjük. Zöldségkörettel javaslom fogyasztani.

Meggymártás

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
139 kcal 3 g 7 g 17 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg meggy,
  • 2 dkg 1iszt,
  • 2 dl energiaszegény tejföl,
  • 1 dl vörösbor,
  • 1 kis darab fahéj,
  • 6 szem szegfűszeg,
  • 1 db citrom,
  • só,
  • édesítőszer

A kimagozott meggyet sóval, borral, fűszerekkel ízesített vízben feltesszük főni. A tejfölből, lisztből habarást készítünk, és a mártást besűrítjük. Utólag ízesítjük édesítőszerrel. Nem javaslom a glukonont vagy a szorbitot.

Almás tojáslepény

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
171 kcal 10 g 11 g 7 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 6 db tojás,
  • 1,5 dl tej,
  • 2 dkg margarin,
  • 25 dkg alma,
  • só,
  • szerecsendió

A tojásokat tejjel, sóval, a szerecsendióval ízesítve habverővel jól felverjük, majd hozzáadjuk a durvára reszelt almát. Teflonsütőben a margarint felmelegítjük, és adagonként úgy sütjük meg, mint a palacsintát, de nem fordítjuk meg. Ha a teteje megalvadt, kész. Tálaláskor a két oldalát egymásra hajtjuk, azonnal fogyasztjuk salátával.

Almás szelet

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
296 kcal 27 g 16 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg sertéskaraj,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 40 dkg alma,
  • 2 dkg margarin,
  • 1 ek. étolaj,
  • só,
  • törött bors

A felszeletelt almát margarinban megpároljuk, majd onnan kiszedve meleg helyen tartjuk. A visszamaradt margarinban ezt követően a karikára vágott hagymát pároljuk meg. A húst megsózzuk, megborsozzuk, és az olajban aranybarnára sütjük. A puhára sült húsra halmozzuk az alma és hagymaszeleteket.

Ribiszkemártás

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
105 kcal 4 g 2 g 17 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 30 dkg ribiszke,
  • 4 dkg liszt,
  • 2 dl tej,
  • só,
  • édesítőszer,
  • citrom

A ribizlit feltesszük vízben főni. Ízesítjük édesítőszerrel, citrommal és készre főzzük. Tejes habarással sűrítjük, és forrón tálaljuk. Készíthetjük úgy is, hogy az ízesített mártást készre főzzük, és a végén egy picit beleforraljuk a ribizlit.

Pulyka őszibarackkal

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
217 kcal 31 g 5 g 10 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg pulykamell,
  • 40 dkg őszibarack,
  • 2 dkg margarin,
  • 1 dl kefír,
  • só,
  • citrom,
  • szerecsendió

A pulykamellet négy szeletbe vágjuk, jól kiverjük, megsózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Vizet öntünk alá, és pároljuk. Amikor majdnem puha, mellétesszük a cikkekre vágott őszibarackot, ízesítjük kevés reszelt citromhéjjal, és tovább pároljuk, vigyázva, hogy a barack ne menjen szét. Ha elkészült, keverjük hozzá a kefirt és forraljuk vele össze. Tálalás előtt citromlével ízesítjük.

Almás burgonyasaláta

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
258 kcal 10 g 7 g 38 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg burgonya,
  • 40 dkg alma,
  • 8 dkg Óvári sajt,
  • 5 dkg vöröshagyma,
  • 3 ek. borecet,
  • 1 ek. étolaj,
  • 1 kk. mustár,
  • só,
  • bors

A burgonyát héjában megfőzzük, az almát főzve kis kockákra vágjuk, a vöröshagymát vékony szeletekre vágjuk, a burgonyát szintén. A burgonyát, almát, vöröshagymát összekeverjük és leöntjük a borecetből, olajból, mustárból, sóból, borsból készített salátaöntettel. A végén keverjük össze a kis kockákra vágott sajttal.

Eperkrémleves

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
252 kcal 5 g 21 g 11 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 4 dl tej,
  • 2 dkg liszt,
  • 2 dkg margarin,
  • 1 db citrom leve,
  • 2 dl tejszín,
  • édesítőszer

A tejet felforraljuk. Közben a lisztet a margarinnal összegyúrjuk, és kis darabkákban a forrásban levő tejhez adjuk. Folytonosan keverve öt percig forraljuk. Az epret a besűrített, lehűtött tejhez adjuk, és citromlével, tejszínnel, édesítőszerrel ízesítjük, majd az egészet elturmixoljuk. Tálaláskor egy-egy egész eperszemmel díszítjük.

Őszibarackos csirkemell

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
287 kcal 32 g 13 g 9 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg csirkemell,
  • 20 dkg őszibarack,
  • 1 dl tejszín,
  • 3 dkg margarin,
  • 1 dkg liszt,
  • 1 ek. ketchup,
  • só,
  • fehér bors

A csirkemelleket kicsontozzuk, lebőrözzük és a húst ujjnyi csíkokra vágjuk. A tejszínt meg a ketchupot összekeverjük, megsózzuk, megborsozzuk, és a húst legalább egy napig hűtőszekrényben érleljük. Ezután a húst lecsepegtetjük, és a margarinban hirtelen átsütjük. A liszttel megszórjuk és a páclével felengedjük. A megtisztított, kimagozott őszibarackot kis kockára vágjuk és a húshoz adjuk, rázogatva addig hagyjuk a tűzön, amíg a hús teljesen megpuhul, a leve besűrűsödik.

Különleges csirkecomb

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
349 kcal 33 g 21 g 6 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 60 dkg csirkecomb,
  • 1 dl tejszín,
  • 20 dkg alma reszelve,
  • 2 dkg dióbél,
  • 2 dkg margarin,
  • só,
  • bors

A csirkecombok bőrét lehúzzuk, kicsontozzuk. Sózzuk, borsozzuk, és a margarinon félig puhára sütjük. Közben a tejszínt felverjük habnak és összedolgozzuk a reszelt almával és a darabokra vágott dióval. A húsokat egy kikent tűzálló tálba helyezzük és az ízesített habbal bevonjuk. Előmelegített sütőben készre sütjük. Vegyes zöldségkörettel tálaljuk.

Almával töltött csirkemell

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
182 kcal 31 g 4 g 4 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg csirkemell (4 szelet),
  • 20 dkg savanykás alma,
  • 2 dkg margarin,

A kicsontozott csirkemellet felszeleteljük, és jól kiverjük. Sózzuk, és megszórjuk szerecsendióval. A karikára vágott almát a szelet egyik felére rakjuk, és a másik részét ráhajtjuk. Hústűvel megtűzzük. Margarinnal kikent tűzálló tálba rakjuk, tetejére pici margarint teszünk, és alufóliával lefedve sütjük. Ha maradt alma, a hús köré rakhatjuk.

Körtés-almás sült hab

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
212 kcal 3 g 11 g 24 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 50 dkg alma,
  • 50 dkg körte,
  • 6 dkg margarin,
  • 2 db tojásfehérje,
  • folyékony édesítőszer,
  • 1 csipet fahéj,
  • 1/2 citrom leve

A meghámozott, kockákra vágott gyümölcsöt nagyon kevés vízzel, citromlével fedő alatt pürészerűre főzzük. Még melegen hozzáadunk 5 dkg margarint és a fahéjat. A maradék margarinnal kikenünk egy tűzálló tálat, az aljára simítjuk a gyümölcspürét. Az édesítőszerrel egy csipet só hozzáadásával kemény habbá verjük a tojásfehérjét, bevonjuk vele a gyümölcspürét, majd előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a hab teteje megpirul.

Narancsos savanyú káposzta

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
99 kcal 2 g 5 g 11 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg savanyú káposzta,
  • 1 dl narancslé,
  • 15 dkg narancs,
  • 10 dkg vöröshagyma,
  • 2 ek. étolaj

Az olajban sárgára pároljuk az összevagdalt hagymát, hozzáadjuk az átmosott, kicsavart káposztát, felöntjük a narancslével és 1 dl vízzel, majd pároljuk. Közben megtisztítjuk a narancsot, és ha megfőtt a káposzta, közékeverjük a félbevágott narancsgerezdeket. Sült húsokhoz igen finom köret.

Almagombóc

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
228 kcal 9 g 5 g 36 g

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 40 dkg alma,
  • 5 dkg liszt,
  • 10 dkg zsemlemorzsa,
  • 3 db tojás,
  • 1 dl tej,
  • édesítőszer,
  • fahéj

Az almát meghámozzuk, kimagozzuk és apróra vágjuk. Tálba tesszük, ráöntjük a tojásokat, hozzáadjuk a tejet, a zsemlemorzsát és a lisztet. Forró, sós vízben kifőzzűk a gombócokat, pici margarinra szedjük, és megszórjuk fahéjas édesítőszerrel.

Nagy Margit

Megjelent a diabetes2017/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!