Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2017.10.10.

A dietetikus javaslatai 1-es típusú cukorbetegeknek

Az 1-es típusú cukorbetegnek étrendje összeállításakor nagyfokú tudatosságra van szüksége. A diéta azt jelenti, hogy megválasztja a fogyasztani kívánt ételek, italok mennyiségét és minőségét, ahelyett, hogy egyszerűen csak csökkentené azokat.

Az étkezések számát, időpontját, szénhidráttartalmát és annak típusát az alkalmazott inzulinok szerint kell megválasztania. Napjainkban a legkorszerűbb inzulinkezelés mellett is elengedhetetlen, hogy az 1-es típusú cukorbeteg az inzulinpótlást és az étkezését (annak szénhidráttartalmát) összehangolja.

Kérjen kezelőorvosától ajánlást étrendjére vonatkozóan! Orvos határozza meg, hogy az ön számára javasolt napi energiabevitel hány kcal, a javasolt szénhidrátbevitel hány gramm. A szénhidrátok napi mennyiségének étkezésenkénti elosztására is kérjen javaslatot!

Kiemelten kell figyelni a szénhidráttartalmú élelmiszerek fogyasztására, mivel a szénhidrát az a tápanyag, amely a vércukorszintet emeli! A táplálék szénhidrátjai az emészthető cukrok és a keményítő, valamint a nem emészthető élelmi rostok. A keményítőről érdemes tudni, hogy a cukroknál lassabban szívódik fel, mert az emésztés során csak fokozatosan szabadul fel belőle a glükóz (cukor), az élelmirostok nem tudnak felszívódni, nem emelik a vércukor szintjét. Tehát az elfogyasztott szénhidrátok mennyisége és minősége egyaránt fontos!

Szénhidrátot tartalmazó élelmiszerek

Kerülendők: cukrozott üdítőitalok, hozzáadott cukrot tartalmazó élelmiszerek (például dzsem, befőtt).

Szénhidráttartalom számítása mellett fogyasztható: gabonafélék, lisztes áruk, kenyerek, keményítőtartalmú zöldségek (kukorica, burgonya, zöldborsó), szénhidrátban gazdag zöldségek (sütőtök, sárgarépa), szárazhüvelyesek (lencse, szárazbab, sárgaborsó), gyümölcsök, cukrozatlan gyümölcslevek, tej, joghurt, kefir, diétás édességek, cukorpótlók.

Az egyes élelmiszerek szénhidráttartalmát a tápanyagtáblázatban, illetve az élelmiszerek csomagolásán is megtalálhatja.

A szénhidrátszámolás segít a jobb vércukorkontroll elérésében

Abban, hogy az inzulin adagját a lehető legjobban tudja a fogyasztani kívánt ételmennyiséghez igazítani. A tanulás időszakában vezessen étrendi naplót (mikor, mit, mennyit eszik), és próbálja meg kiszámolni az egyes étkezések szénhidráttartalmát!

Szakítson időt arra, hogy megtanulja: az ön által leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek mennyi szénhidrátot tartalmaznak és mennyi van akkora adagban, amekkorát enni szokott. Lehetséges, hogy a szénhidrátszámolás tanulása során először csak 6-7 élelmiszernek, 1-1 étkezésnek tudja pontosan a szénhidráttartalmát. Ezzel azonban nagyon fontos lépést tett meg. Tanulással, gyakorlással érje el, hogy a szénhidrátszámolás mindennapi rutinná váljon!

Szükség van grammos mérlegre és tápanyagtáblázatra

A fogyasztani kívánt szénhidráttartalmú élelmiszert mérje le grammnyi pontosságú konyhai mérlegen, majd számolja ki tápanyagtáblázat segítségével az adott mennyiség szénhidráttartalmát! A táblázatban található értékek mindig száraz és tisztított alapanyagra vonatkoznak.

Ha az almában 7 g szénhidrát van 10 dekányi mennyiségben, akkor 20 dkg alma 14 g szénhidrátot tartalmaz. Tanulja meg a leggyakrabban fogyasztott élelmiszerek szénhidráttartalmát 10 dekában és abban az adagnagyságban, ahogy ön fogyasztani szokta. Amikor ételt készít, akkor is számoljon! Például 50 dkg lisztből süt pogácsát, számolja meg hány darab pogácsa készült, és számolja ki 1 darabnak a szénhidráttartalmát a hozzávalók alapján. Írja fel egy füzetbe ezeket a számokat! Később segítségére lesznek. Csak fel kell lapoznia a füzetét.

Amennyiben sokat gyakorolja a szénhidrátszámolást, a konyhai mérlegtől és tápanyagtáblázattól távol is jó döntéseket hoz majd.

Végezzen vércukor-önellenőrzéseket!

A méréspárok (étkezés előtti és 1,5 órával utána) azért fontosak, mert így láthatja, hogy adott szénhidráttartalmú étel hogyan befolyásolja a vércukorszintjét, illetve, sikerült-e az inzulinadagot az elfogyasztott szénhidrátmennyiséghez illesztenie.

Kérje meg kezelőorvosát, hogy irányítsa önt dietetikushoz, akivel közösen kialakítják az ön egyéni étrendjét, és aki segít a szénhidrátszámolással kapcsolatos készségek kialakításában!

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!