Szerző: Trieber László Feltöltés dátuma: 2011.10.03.

Akiknek még nem magyarázták el, hogyan történik…

A vércukor mérése

A cukorbetegek többségének vércukorszintje diétával, illetve gyógyszeres kezelés és diéta együttes alkalmazásával a megfelelő szinten tartható, de körülbelül minden ötödik diabéteszes inzulinkezelést igényel. Számukra a rendszeres (napi többszöri) vércukormérés elengedhetetlen, de a nem inzulinnal kezelteknek is nagy segítség lehet. Pl. fontos az egyes ételek vércukorszint-emelő hatásának megismerése, vagy kiderülhet, hogy rosszullétüket kiugróan magas vagy éppen alacsony vércukorszint okozza.

Illusztráció

A vércukorszint önellenőrzésére egyéni vércukormérő készülékek szolgálnak. Az otthoni mérésre szánt készülékek használata egyszerű, gyors, kis vérigényűek. A vér glükóztartalmát mérik, és jelzik ki. Hogyan történik ez? A mérés során feltétel, hogy a műszer közvetlenül ne érintkezzen a vérrel, ne szennyeződjön, ne fertőződjön. Tehát a vérmintát mindig egy közvetítő anyagra, ún. tesztlapra vagy tesztcsíkra tesszük, melyet használat után kidobunk. A mérés vagy bioszenzoros (elektrokémiai), vagy fotometriás elven alapszik. Mindkét esetben a vérben jelen lévő cukor és a tesztcsíkban lévő reagens között kémiai reakció játszódik le.A bioszenzoros mérő a reakció során létrejött elektromos változást jelzi, a másik esetben a reakciót színváltozás kíséri, melyet a készülék fotometriásan mér.

A bioszenzoros vércukorszint-mérő készülék lapocskája tulajdonképpen egy elektromos érzékelő. Kivitelét tekintve olyan kétrétegű lemez, melyben az alsó és felső lap között egy üreg található. Az üreges rész bejárata a lapocska szélén van, ide kell érinteni a vércseppet, ami ekkor szinte „beszalad” a lap közepébe (kapilláris hatás). Itt találkozik a két mérőcsúccsal.

A fotometriás vércukorszint-mérő készülék fotocellát használ érzékelőnek, és a tesztcsík fényvisszaverő képességét méri. A csíkon lévő reagens a vér glükóztartalmának mértékében sötétedik. A gyártó egy színskálát is mellékel, ennek segítségével az eredmény szemmel is ellenőrizhető.

Vérminta vétele (szúrás)

A vércukorszint méréséhez szükséges vérmintát az ujjvégről vagy fülcimpáról vehetjük. Ezeken a helyeken hajszálérből (kapilláris) nyerünk vért. A vénás érből vett vér cukortartalma átlagosan 30%-kal lenne magasabb, mint a kapillárisból vett mintáé! A vérvételhez a gyártók a készülékhez mellékelnek egy ujjszúró eszközt (vérvételi lándzsa, ujjbegyszúró), mellyel gyakorlatilag fájdalom nélkül nyerhető vérminta.

Az ujjbegy vérerekben gazdag oldalsó részét szúrjuk a körömtől 2-3 mm-re. Itt kevésbé fájdalmas, és hosszú távon sem károsítja a tapintóképességet. Az ujjbegy közepe a finomtapintás helye, ezt kíméljük. Minden vizsgálatkor másik ujjunk másik oldalát szúrjuk meg, így csak ritkán kerül sor ugyanarra.

Az érzőidegekkel sűrűn átjárt terület miatt nem mindegy, hogy milyen mély szúrást hozunk létre, és nem mindegy, hogy mekkora fájdalmat keltünk – gondoljunk a gyerekekre, akiknek bizonyára okkal ellenszenves a legkisebb „szuri” is. A korszerű ujjbegyszúró speciális élesítésű tűjének szilikonos bevonata egyrészt jobb csúszást biztosít, másrészt kevésbé ingerli az idegvégződéseket. Nem tépi fel a bőrt, így a szúrás helye szinte azonnal és heg nélkül gyógyul. A több fokozatban beállítható fej lehetővé teszi, hogy a bőr típusa és a vércukormérő igénye szerint, egyénre szabottan lehessen módosítani a szúrásmélységet.

Határértékek

Egészséges szervezetben a nemzetközi normáknak megfelelően a vércukor értékének éhgyomorra 4–5,5 mmol/l között kell lennie, az étkezést követően pedig nem haladhatja mag a 8 mmol/l-t. Két órával az étkezés után az eredeti értékre kell visszaállnia a vércukorszintnek.

A mérési eredmények kívánatos értéktartományai (forrás: Magyar Diabetes Társaság konszenzus konferenciája [2007] a vércukor-önellenőrzés gyakorlati szempontjairól):

  • 1-es típusú cukorbetegeknél
    • éhomra / étkezések előtt: 4,0–7,0 mmol/l
    • étkezést követően 60–90 perccel: 6,5–9,0 mmol/l
    • étkezést követően 120 perccel: 6,0–8,0 mmol/l
  • 2-es típusú betegeknél:
    • éhomra / étkezések előtt: 4,0–7,0 mmol/l,
    • étkezéseket követően 90 perccel: <7,5 mmol/l

Mindezeket megismerve bizonyára bátrabban vág neki egy vércukorszint-mérő készülék megvásárlásának, használatának. Fontos, hogy olyan terméket válasszon, ami mögött komoly és neves gyártó áll, amely már több éve jelen van a magyarországi piacon, és megfelelő vevőszolgálatot, terméktámogatást működtet. Van hazai gyártású készülék is. Kérje orvosa vagy gyógyszerésze tanácsát. Ha vásárol, azt szaküzletben tegye, ahol megfelelő hozzáértéssel fogják önt kiszolgálni. Ne feledje: orvosi műszerről van szó!

szerzo

Trieber László

Vezetője egy szolgáltató és kereskedő cégnek, mely kórházak és magánszemélyek részére végzi orvosi és gyógyászati készülékek javítását, valamint forgalmazását.

Megjelent a hypertonia2008/2. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!