Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Diétás sarok

A túlsúlyról, az elhízásról egy kicsit másképpen

Az ideális testalkat megítélése a kor divatja szerint változik. Rembrandt korában, a XVII–XVIII. században a telt, gömbölyded idomok voltak az eszményiek. Korunkban a karcsú, sovány testalkatú hölgyek és a kisportolt, kigyúrt testű férfiak számítanak szépnek, ennek az ideálnak szeretnénk ma megfelelni. Öröklött testalkatunknál fogva nem lehetünk mindannyian fotómodellek vagy a kifutók lenyűgöző modelljei. NE tűzzünk magunk elé irreális célokat! A 3–5 kilogrammos súlytöbblet néha csak alkati adottság (nagyobb mell, szélesebb csípő, vastagabb comb), NEM ELHÍZÁS! Ilyen esetben ne kezdjünk fogyókúrába. Keressünk fel egy edzőtermet, egy gyógytornászt, válasszunk magunknak egy személyi edzőt, aki segít az esztétikailag problémás testtájék tökéletesítésében.

Mikor ne fogyókúrázzunk?

Soha NE fogyókúrázzunk

Mikor kell valójában fogyókúrázni?

Amennyiben táblázat szerinti testsúlyunk 10–20%-kal meghaladja a kívánatos szélsőértéket, valóban túlsúlyról, elhízásról van szó. Ilyenkor szükséges, sőt kell a testsúlyt csökkenteni.

Felnőttek testmagasság (m) szerinti kívánatos testtömege (kg)
Test­magasság Testtömeg – férfiak Testtömeg – nők
  átlag szélsőérték átlag szélsőérték
1,45     46,0 42–53
1,48     46,5 42–54
1,50     47,0 43–55
1,52     48,5 44–57
1,54     49,5 44–58
1,56     50,4 45–58
1,58 55,8 51–64 51,3 46–59
1,60 57.6 52–65 52,6 48–61
1,62 58,6 53–66 54,0 49–62
1,64 59,6 54–67 55,4 50–64
1,66 60,6 55–69 56,8 51–65
1,68 61,7 56–71 58,1 52–66
1,70 63,5 58–73 60,0 53–67
1,72 65,0 59–74 61,3 55–69
1,74 66,5 60–75 62,6 56–70
1,76 68,0 62–77 64,0 58–72
1,78 69,4 64–79 65,3 59–74
1,80 71,0 65–80    
1,82 72,6 66–82    
1,84 74,2 67–84    
1,86 75,8 69–86    
1,88 77,6 71–88    
1,90 79,3 73–90    
1,92 81,0 75–93    

Hogyan ne fogyókúrázzunk?

A jóléti társadalmakban a lakosság 30–40%-a túlsúllyal küzd. Ez kiváló üzlet azoknak, akik felismerték az ebben rejlő lehetőségeket. Sokáig lehet felvevőképes keresletre számítani, hiszen mindenki szeretne megfelelni a kor női vagy férfi ideáljának. A 10–15–25 kilogrammos súlytöbbletre nem egy hónap alatt tettünk szert, lefogyni mégis azonnal, de legalábbis 2-3 hét alatt szeretnénk. A különböző reklámokban ígéretet kapunk erre, és láss csodát, akár sikerülhet is! De megtartani az áhított és keserves lemondások árán elért testsúlyt már nem sikerül. Igaz, ezt nem is ígérték a csoda-diéták megalkotói. Csak annyit, hogy lefogyhatunk. Nincs miért reklamálni. Nem lefogyni nehéz, hanem a kívánt testsúlyt megtartani!

A táplálékkal bevitt kalóriáknak, az energiabevitelünknek egyensúlyban kell lenni a leadott energiával. Amennyiben több kalóriát viszünk be, mint amennyit felhasználunk, a többletkalóriákkal a zsírraktárainkat növeljük. Természetesen ugyanez fordítva is igaz. Magasabb energiafelhasználás és kisebb kalóriabevitel, a testsúly csökkenéséhez vezet. Legyünk őszinték magunkhoz mielőtt a fogyókúrához kezdünk. Írjuk le, mit ettünk, mikor, mennyit. Mindent! Nem csak az számít étkezésnek, amikor leülünk az asztalhoz. Az is jelentős kalóriamennyiséget képvisel, amit csak úgy „bekapunk" vagy megiszunk. Számoljuk ki a kalóriákat, meglepő eredményt kapunk. Gondolta, hogy 2 dl kefir energiatartalma 132 kcal vagy 1 db zsömle energiatartalma 147 kcal. Az étkezések energiatartalmának kiszámítása az első lépés a fogyókúra elkezdéséhez. Ha ígéretes is a testsúlyunkat 10–20 kilogrammal csökkenteni, akkor se válasszunk első lépésként drasztikus fogyókúrát. Miért ne? A szervezetünk létfenntartására 1200 kcal-ra van szükség. Amennyiben a napi energiabevitelt 500–800 kcal-ra csökkentjük, az étrend nem fog elegendő energiát, fehérjét, vitamint és ásványi anyagot tartalmazni a szervezet normális működéséhez. Két-három hét alatt látványosan csökken a testsúlyunk. Három hét után az alapanyagcsere 20–25%-kal kevesebb lesz, a szervezetünk úgynevezett „takarékos üzemmódra" kapcsol. A fogyás lelassul, majd megáll. A túl gyors, túl alacsony energiabevitelű fogyókúrák emiatt eleve kudarcra vannak ítélve.

Fogyókúra során nem kell lemondani az édes ízek élvezetéről. Figyeljünk a nyersanyag-válogatásra, válasszunk alacsony zsírtartalmú termékeket. A lisztet keverjük korpával, zabpehellyel, ezekkel kiváló muffin készíthető. Cukor, méz helyett használjunk mesterséges édesítőszert. Ne csak karácsonykor készítsünk halat. A tengeri halak zsírtartalma alacsony, viszont omega-3 zsírtartalmuk magas. Könnyen emészthetők, magas fehérjetartalmúak.

Lantos Tímea dietetikus

Hogyan fogyókúrázzunk?

Milyen betegségek kialakulásának kockázatát növeli a túlsúly, az elhízás?

A testsúlycsökkentés életmódváltást, diétát és mozgásterápiát jelent.

Ne a csodaszerekben higgyünk! A csoda bennünk, akaratunkban rejlik!

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja..

Megjelent a Hypertonia2008/3. számában táplálkozás


Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!