Szerző: Szőke Mária Feltöltés dátuma: 2011.11.09.

Szakértelemmel segítünk

A vérnyomásmérő nem lehet olcsó tucatáru

Amikor egy rendezvényen, egészségnevelő napon ingyenes vérnyomásmérést ajánlanak, tartsuk csak oda a karunkat. Ha nincs panaszunk, azért; ha tudjuk, hogy szükséges a mérés, akkor azért, hogy alaposan megfigyeljük, milyen készülékkel és hogyan csinálják.

Illusztráció

Néhány a sok jó tanács közül:

Végezzen otthon rendszeres vérnyomásmérést!

Ha a legpontosabb eredményt szeretnénk kapni, akkor a mérés előtt

  • két-három órával kerüljük a teát, a kávét, a cigarettafüstöt, mert felemelhetik a vérnyomást,
  • fél órával ne együnk,
  • fél órával ne végezzünk nehéz fizikai munkát,
  • keressük fel a mellékhelyiséget, mert a telt húgyhólyag befolyásolhatja a vérnyomásmérést.

Ha vérnyomásmérőt szeretnénk venni, ne a piacon vagy a szupermarketben vegyünk, még ha féláron adják is. Ha pedig már vásároltunk is egyet, de nem igazán értünk hozzá, ne a szomszédasszonyt kérdezzük, hanem szakboltban a szakeladót.

Ezzel szinte el is sütöttük a cikk legfontosabb mondandóját.

De! De nem beszélünk a levegőbe! Mindezeknek az állításoknak a valódiságát, igazságát akkor értettem meg, amikor szeptemberben azt az ingyenes vérnyomásmérési akciót láttam, amelyet a Forgalmazók az Egészségért, vagy korábbi nevén a Gyógyászati Segédeszközöket Forgalmazók Országos Szövetsége tartott. A mérésre vállalkozók seregének adtak tanácsokat, hogy mit tegyünk, hogyan változtassunk életmódunkon, ha el akarjuk kerülni a magas vérnyomást. S mikor forduljunk azonnal orvoshoz, vagyis a jelentkező magas vérnyomás melyik jelét vegyük komolyan. Sokan nem is értettük azonnal a ránk zúduló tanácsokat, ezért hát írásban is megkaphattuk a javaslatokat.

A magas vérnyomás az a betegség, amely nagy ráfigyeléssel és gyógyszerekkel kordában tartható. Ehhez hozzátartozik az is, ha olyan készüléket veszünk, amit mint állapotunknak megfelelőt ajánlottak. Szakboltban.

Az egészségügyi tanácsokat szakemberek adják a ma már 250 boltot magában foglaló hálózatban, vagyis ha bemegyünk egy gyógyászati segédeszközöket árusító boltba, nagy valószínűséggel ugyanúgy kérdezhetjük az eladót, mint orvosunkat vagy gyógyszerészünket – ismerik, ugye, ezt írják a gyógyszeres dobozra. Ilyet persze (sajnos) nem írnak rá a vérnyomásmérő dobozára, de még ennél bonyolultabb szerkezetekre sem. Pedig a szakboltokban olyan eladókat találunk, akik nem is lehetnének eladók, ha nem tudnának kérdéseinkre válaszolni: legtöbbjük egészségügyi dolgozó volt, vagy speciális képzésben részesült.

A jelszavuk is eleve rokonszenves. „Szakértelemmel segítünk."

Illusztráció

Dr. Hagymási Miklóstól, a Forgalmazók az Egészségért elnökétől pontos választ kapunk arra is, miért ne vegyünk olyan helyen vérnyomásmérőt, ahol csak azt tudják megmondani, melyik polcon található.

– A szakboltban úgy kell eladni, hogy a vevő érdekeit szolgáljuk. El kell mondani, kinek melyik készülék előnyös. Amennyiben csak átmeneti magas vérnyomás ellenőrzésére kell, esetleg megfelel a csuklós vérnyomásmérő, de ha már tartós állapotként betegséggé válik, a gyógyszeres kezeléshez nagyon pontos mérés kell. De hogy nekünk, személyre és problémánkra szabottan milyen készülék jó, azt a szakboltban pontosan megmondják. Ne az ár vagy a márka miatt döntsünk, mert nem mindig jó a legolcsóbb, de nem is kell mindig a legdrágább.

– Vannak-e monopolmárkák?

– Inkább azt mondanám – feleli Hagymási doktor úr –, hogy az évtizedek óta piacon lévők ismertebbek, de vannak új termékek is. Az eladóhoz forduljunk ez ügyben is bizalommal.

– A betegre először csak rázúdulnak az információk, nem is igazán értjük és fogjuk fel egyszerre, amit orvosunk és az eladó-tanácsadó mond nekünk. Ráadásul a készülékek leírásai között előfordul érthetetlen, pontatlan…

– Ez utóbbira elmondhatjuk, hogy a forgalmazók keze meg van kötve – mondja a doktor úr. – A jogszabály szerint csak az a leírás mellékelhető a készülékhez, amit a gyártó ad. Szó szerint kell lefordítani. Ha pedig a készülék megfelel az európai szabványnak, Magyarországon is el kell fogadni. A szakboltban érdemes rákérdezni mindenre, amit a leírásból nem értünk. A legtöbb helyen külön megkaphatjuk azt az írásos, a magas vérnyomásról szóló tájékoztatót is, amelyet a szeptember-októberi mérési akción terjesztettünk. Ebben összefoglaltuk, amit a betegségről, súlyos szövődményeiről tudni kell, hiszen a magas vérnyomás sajnos népbetegség, szövődményei – a koszorúér-betegség, a szívelégtelenség, az érszűkület, a veseelégtelenség, az agyi szövődmények (agyvérzés) – a vezető halálokok közé sorolhatók, de okozhat a magas vérnyomás vakságot is. Ezért is rendkívül fontos a rendszeres otthoni vérnyomásmérés, amely a jó kezelés alapja.

– Van tb-támogatás valamelyik készülékre?

– Nincs, sajnos nincs.

Sajnos, bizony. Amin ma takarékoskodik az egészségpénztár, az később sokba kerülhet. De a magunk védelmére szólván: készüléket szakembertől vegyünk!

Szőke Mária

Megjelent a hypertonia2008/3. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!