Szerző: Nagy Gyuláné Tajti Éva Feltöltés dátuma: 2011.11.25.

Hogyan készüljünk a karácsonyi menü elkészítéséhez?

A karácsony a keresztények egyik szent ünnepe, melyben a keresztény étkezési kultúra számos eleme megtalálható. A karácsonyt megelőző időszak az advent, a készülődés ideje, amikor böjtösebb, szegényesebb ételek kerülnek az asztalra. A böjt szenteste ér véget. A karácsonyhoz hozzátartoznak a bőséges lakomák is, sokan azonban nem tudják igazán élvezni a többfogásos vacsorákat és az azt követő kihagyhatatlan desszerteket, félve az ünnepek alatt felszedett pluszkilóktól. Mindent lehet, csak mértékkel.

Ahhoz, hogy a testsúlynövekedés félelme nélkül tudjuk élvezni a karácsonyi lakomát, csak néhány szempontra kell figyelnünk:

  • Bevásárláskor válasszuk a zsírszegényebb húsokat, pulykát, csirkét, ponty helyett tengeri halakat vagy busát!
  • Teljes őrlésű lisztből készült kenyérféléket vásároljunk!
  • Az ételek készítésékor használjuk a csökkentett zsírtartalmú tejtermékeket és a korszerű konyhatechnológiai eljárásokat (grillezés, alufóliában, sütőzacskóban, sóágyon való sütés, párolás)!
  • Az ünnep alkalmával nem kell nagyobb adagokat fogyasztani, sőt többfogásos menüből még kevesebbet ajánlott a tányérunkra tenni.
  • Ha a megszokottnál jóval kisebb adagokat fogyasztunk többféle ételt ehetünk anélkül, hogy nagy energiát vinnénk be a szervezetünkbe.
  • Együnk lassan, és ne együk tele magunkat a jóllakottság érzéséig!
  • A desszert csak az étkezés befejező fogása legyen!
  • Igyunk meg napi 2 liternyi vizet.
  • Ne feledkezzünk meg a rendszeres testmozgásról sem. Egy kiadós családi séta vagy kirándulás jótékony hatású.

Érdemes időben elgondolkodni, mi legyen a karácsonyi menü. Legyen különleges és szépen tálalható, ugyanakkor egyszerűen elkészíthető, hogy ne fáradtan, kimerülten várjuk az ajándékbontást.

Vegyük sorra, mi segíthet az ünnepi étkek elkészítésében:

  • Olyan ételeket válasszunk, amelyeket már előző nap is elkészíthetünk (töltött káposzta, halászlé, zöldséges csirkemelltekercs).
  • A töltött csirkét, pulykát is betölthetjük előző nap, így már csak sütni kell.
  • Minden alapanyagot, kelléket jó előre szerezzünk be.

Végezetül néhány szó a hagyományos karácsonyi étkekről.

A magyar asztalok hagyománytisztelő ételsorában három fontos étel szerepel: a halászlé, a káposzta és a bejgli.

Az angolszász hagyományok terjedése és az étkezési kultúra változása miatt manapság pulyka is kerül az asztalra.

A halak táplálkozás-élettani jelentőségét nem lehet elégszer hangsúlyozni, főként a tengeri halakban és a busában található jelentős mennyiségű, többszörösen telítetlen omega-3 zsírsavak miatt. Ezek a zsírsavak fontosak szervezetünk számára, mert jelentős szerepük van a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának megelőzésében. A szálka nélküli halakat a gyerekek is fogyaszthatják. A hal további előnye, hogy számtalan módon készíthető el.

A pisztrángot a kezdő háziasszony is könnyen elkészítheti. Nem kell pikkelyezni annak ellenére, hogy a boltokban vásárolt, tisztított halon ott a sokmilliméteres pikkely. Ezek a sütés közben eltűnnek. A másik jó dolog a pisztrángban, hogy alig van benne szálka.

A karácsonyi ételsorban a káposzta nemcsak nálunk, hanem más nemzeteknél is szerepel. A káposztának számtalan előnye van, sokan szeretik, előre elkészíthető, sokáig eltartható és újramelegítve is finom. Érdemes kihasználni ezeket a páratlan előnyöket. Karácsonykor a káposztát elsősorban töltött káposztának készítjük, hagyományosan sertéshúsból. Sertéshús helyett használjunk pulykahúst, de ügyeljünk arra, hogy intenzívebben kell fűszereznünk.

A bejgli nem egyszerű eset, de nélküle a karácsonyi asztal elképzelhetetlen. Minden háziasszony a saját jól bevált receptje alapján készíti. Fontos, hogy a töltelék ne legyen száraz, cukorszirupba kevert, ízesített darált diót és mákot használjunk.

Minden kedves olvasónknak, áldott, békés karácsonyt, és a karácsonyi menühöz jó étvágyat kívánunk.

szerzo

Nagy Gyuláné Tajti Éva

A Semmelweis Egyetem Ápolásvezetés vezető dietetikusa. Szakterületei: nefrológia, hipertónia, diabetológia. A Humán Táplálkozási Szakmai Kollégium tagja.

Megjelent a hypertonia2010/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!