Szerző: Ambrus Zsófia Feltöltés dátuma: 2015.08.28.

Van, aki forrón szereti…

Vannak napok, amikor a kedvenc italunk a forró csokoládé, kedvenc ételünk a csokitorta, kedvenc színünk a csokoládébarna, kedvenc filmünk a Charlie és a csokigyár, kedvenc főhősünk pedig: Csoki Júing… A „Gombóc Artúr-kór” sokunkat elkap az ünnepek táján. A három fő csokoládé-étkezés közé bepasszírozott sült liba, rántott hal és töltött káposzta, amit házi habos-krémes süteményekkel fojtunk le, hogy a következő csokifogásnak helyet csináljunk, csak a jéghegy csúcsa. Az év végi feszített tempó, az ünnepekre való rohanós előkészületek stresszoldásért, szerotoninért és csokiért kiáltanak. Minden évben csodálattal figyelem, ahogy az egyik fontos szervünk (a gyomor) sokszorosára tud tágulni, és döbbentem veszem tudomásul, hogy megint elromlott a digitális mérlegem. Majd „meghekkelem” sok majonézzel, frissensült kenyérrel körítve.

Illusztráció

Fő a nyugalom…

Már jó előre megfogadom, hogy idén ez nem így lesz. Kinek van szüksége arra, hogy pattanásig feszült idegekkel indítsa az ünnepeket, aminek pontosan nem a stresszről és a rohanásról kellene szólniuk. Kinek van szüksége arra, hogy felesleges kalóriákkal tömje tele a gyomrát, ezzel rossz közérzetet és nagymértékű túlsúlyt rakjon magára. A felesleges tülekedés, sorban állás helyett inkább kisétálok egy erdőbe, beszívom a természet jótékony energiáit, és hasonlóan jót ajándékozom a szeretteimnek is. Valószínűleg a barátok és a családtagok is jobban örülnének egy közösen eltöltött nyugodt délutánnak vagy egy sportos hétvégének, mint egy sebtében megvásárolt, szükségtelen ajándéktárgynak. Egy meglepetés teniszmeccs, egy mókás táncóra, egy túra a szabadban testnek és léleknek is üdítőbb élmény. A gyerekeknek hozhat vízipark-belépőt is a Jézuska, de akár a nagyszülőknek is csempészhetünk egy uszodabérletet az új fürdőnadrág mellé, ahol kedvükre úszkálhatnak az unokákkal. A férjeknek lehet élménypark-belépőt, egy közös biciklitúrát vagy egy közös falmászást ajándékozni, a feleségeknek tornabérletet vagy wellnes-hétvégét. Ám ahhoz még pénz sem kell, hogy egy nagyot sétáljunk a közeli parkban és nevetve emlegessük az elmúlt évek ajándék-baklövéseit. Ha szerencsénk van, még hógolyózni vagy akár szánkózni is el tudunk menni a közeli dombra.

Nyúlcipőt fel!

Az ünnepek alatt arra is érdemes odafigyelni, hogy a mozgás mellett ne tömjük tele magunkat feleslegesen. Győzzük le a „terülj-terülj asztalkám” kísértéseit, a mennyiség helyett inkább minőségi táplálékkal jutalmazzuk magunkat. A feleslegesen bevitt kalóriák mellett ugyanúgy tud „éhezni” a szervezet, miközben zsírraktárak képződnek a testben. Az aktív testmozgással segíthetünk a kalóriák elégetésében. Az anyagcsere gyorsításával, a mindennapi mozgással, a bevitt plusz kalóriák korlátozásával tudjuk egyensúlyban tartani szervezetünket az ünnepek alatt is. Legújabb kutatások szerint a reggeli edzéssel hatékonyabban égetjük a kalóriákat. Ilyenkor még élénk, friss a szervezet, van erő az izmokban. A reggeli mozgás felébreszti a testet és gyorsítja az anyagcserét. A bemelegítésre azonban fordítson ilyenkor több időt, hogy a sérüléseket elkerülje. Az ízületeket és az izmokat is mindig alaposan be kell melegíteni. Egy, a Magyar Gyógytornász-Fizioterapeuták Társaságának reprezentatív felméréséből kiderül, hogy Magyarországon a 35 év felettieknek több mint a fele (!) érzi megterhelőnek és fájdalmasnak a mindennapi tevékenységeket. 36 százalékuk bajlódik térdproblémákkal, 26 százalékuk derék-, míg 20 százalékuk vállfájdalmaktól szenved. Az ízületi kopások és gyulladások ellenére csak kevesen keresnek fel reumatológus szakembert. A biciklizés, kocogás, úszás mellett az erőteljes gyaloglás is remek a szív- és érrendszert erősítő kardio-edzés lehet, mielőtt azonban kiválasztja az Önnek tetsző mozgásformát, konzultáljon orvosával, hogy az Ön problémájára melyik mozgásforma ajánlott. (Ma már a legtöbb beteg úgy megy orvoshoz, hogy előzetesen utánanéz a tüneteinek és az internetes oldalak alapján diagnosztizálja magát. Nyugodtan nézzen utána a problémájának, de ne essen abba a hibába, hogy szakmai tapasztalatok híján, esetleg nem helytálló, téves információk alapján próbálja a problémáját felismerni, és – téves – következtetéseket levonni.)

Csak fokozatosan!

Az edzésekbe se kampányszerűen fogjunk, sokkal inkább életmód-váltásra törekedjünk! Az ünnepek remek alkalmat adhatnak ennek elkezdésére. Minden esetben tartsuk be a fokozatosság elvét! Futás helyett például válasszuk kezdetben a gyaloglást. A Nordic walking során speciális botokkal gyalogolnak hosszabb távokat a sportolni vágyók. A bot a karmunkát segíti, erősíti és emellett támaszt is nyújt, emiatt idősebbeknek kifejezetten ajánlott. Ha nincs lehetősége vagy kedve kimenni a lakásból, akkor egy átlagos háztartásban is talál rengeteg olyan eszközt, ami egy kis gimnasztikához adhat segítséget. Egy szék, két félliteres telt ásványvízes palack és egy gumikötél már elegendő ahhoz, hogy minden izmát rendesen átmozgassa.

A délutáni órákban sokunknak leesik a vércukorszintünk, ezért érdemes felturbózni kicsit a szervezetet. A ránk törő farkaséhséget csillapítsuk zöldségekkel, olajos magvakkal. A sárgarépa vagy a lila karalábé jó választás lehet, mert ízük természetesen édes, rost- és folyadéktartalmuk magas. Pár szem dió, mandula, kesudió, mogyoró is segíthet, hogy jobban bírjuk az edzést, mert természetes zsírokat, olajokat és szénhidrátot tartalmaznak. A fehérjeraktárainkat is töltsük fel egy joghurttal vagy turmixszal, mielőtt hozzáfogunk a sportoláshoz.

Az első lépések megtétele a legnehezebb. A kevésbé motiváltaknak egy társ mindenképpen segíthet. Egy klub, ahol már várják az embert, hogy együtt kirándulhassanak, egy sporttárs, aki miatt muszáj elindulni az edzésre, egy személyi edző, aki tanácsokat ad, odafigyel ránk, vagy akár egy kiskutya, amit naponta háromszor el kell vinni sétálni, ha esik, ha fúj. A kezdeti nehézségeket maga a mozgás öröme és jótékony hatásai fogják legyőzni pillanatok alatt. Egy-két alkalom után már felszabadultabbak leszünk, könnyebben mennek a mindennapi apró mozdulatok, csökkennek az ízületi és izomfájdalmaink, jobb lesz a közérzetünk, gyorsabb az anyagcserénk, rendezettebb a vérnyomásunk.

Egy baráti foci- vagy kosárlabdameccs után pedig biztosan mindannyiunknak jól fog esni egy ünnepi forró csokoládé!

szerzo

Ambrus Zsófia

Személyi edző, gerinctréner és mozgásterapeuta. Több mint 20 éve dolgozik fitness-wellness területen. A preventív célú csoportos mozgásoktatás mellett gyógytornászokkal és dietetikusokkal karöltve végzi rehabilitációs munkáját fővárosi fitness-klubokban. Kinesio-taping terápia és flossing-terápia együttes alkalmazásával sérült versenyzők edzésével is foglalkozik, hogy a sportolók minél előbb újra pályára léphessenek.

Megjelent a hypertonia2014/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!