Feltöltés dátuma: 2016.06.22.

Meggyes, tejszínes csokis torta

Illusztráció

1 szelet tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
298 kcal 5,3 g 21,6 g 24,6 g

Hozzávalók 10 szelethez:

  • 7 dkg étcsokoládé,
  • 6 dkg vaj,
  • 3 egész tojás,
  • 6 dkg nyírfacukor,
  • 2,5 dkg liszt,
  • 2,5 dkg mandulaliszt,
  • 2,5 dkg keményítő,
  • pici só,
  • csapott tk. sütőpor

Hozzávalók a krémhez:

  • 5 dl habtejszín,
  • 3 dl tejföl,
  • 10 dkg nyírfacukor,
  • 1 citrom héja és leve,
  • 1 rúd vanília kikapart magjai,
  • 10 dkg fehér csoki,
  • 2 dkg zselatin,
  • 0,5 dl víz,
  • 15 dkg magozott meggy,
  • 1,5 dl víz,
  • 5 dkg nyírfacukor,
  • 3 ek. étkezési keményítő

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A vajat és a csokit mikróban olvasszuk össze. A tojások fehérjét egy pici sóval és a cukor harmadával verjük kemény habbá, a maradék cukrot keverjük el a tojássárgájával, majd adjuk hozzá a csokis vajat. Keverjük bele a lisztet, keményítőt, mandulalisztet és sütőport, majd a tojásfehérjét több részletben, óvatosan, hogy ne törjön össze. A sütőpapírral bélelt tortaformába egyengessük el a krémet, és kb. 20-25 perc alatt süssük meg, és hagyjuk kihűlni.

A meggyet a kristálycukorral és az 1 dl vízzel főzzük fel, majd sűrítsük be a maradék vízzel elkevert keményítővel, hűtsük le, és turmixszoljuk össze.

A krémhez a tejszínt fél dl kivételével verjük kemény habbá. A kimaradt tejszínt forrósítsuk fel mikróban, majd tördeljük bele a fehér csokit, és keverjük addig, míg fel nem olvad. A vízben keverjük el a zselatint, majd óvatosan melegítsük fel addig, míg teljesen fel nem oldódik. A tejfölt és a nyírfacukrot keverjük el, tegyük bele a citrom héját és a levét, majd a vaníliát, a felolvasztott fehér csokit, a feloldott zselatint és a meggyes turmixot. Végül a tejszínhabbal óvatosan lazítsuk fel az egészet. Egy tortagyűrűvel vegyük körbe a piskótát, öntsük rá a krémet, majd egyengessük el. A tetejét meggyszemekkel díszíthetjük. Legalább egy éjszakát álljon a hűtőben szeletelés előtt.

További receptek:

A receptek kiötlője: Nagy Gyuláné Tajti Éva dietetikus, a fotókat Schäffer Ádám Dávid készítette.

Megjelent a hypertonia2016/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!