Feltöltés dátuma: 2018.01.02.

A stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”

Minden hatodik percben meghal egy ember

Évente világszerte 15 millió ember, míg hazánkban mintegy ötvenezer ember kap szélütést. Magyarországon, minden harmadik beteg azonnal, minden hatodik pedig egy hónapon belül meghal. A Magyar Stroke Társaság által életre hívott „Stroke-megelőzés éve 2016–2020” kampány eredményei ugyan kiemelkedők, azonban a stroke fenyegetése továbbra sem csökken, így a folyamatos tájékoztatás jelentősége megkérdőjelezhetetlen.

Illusztráció

A Magyar Stroke Társaság, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) és az Egészségügyért, valamint a Sportért Felelős Államtitkárság közreműködésével életre hívott kampányhoz az évek során számos színház és polgármesteri hivatal, valamint a Magyarország Egészségvédelmi Szűrőprogramja is csatlakozott.

A stroke világszerte a harmadik leggyakoribb halálok. Magyarországon évente mintegy negyvenezren kapnak szélütést, azonban mindössze 5–7 százalékuk kerül idejében kórházba. A statisztikai adatok szerint 13 ezren veszítik életüket agyi érkatasztrófa következtében és legalább 200–250 ezer ember él a betegség árnyékában. Az összes stroke-esetet tekintve mintegy 10 százaléka 50, míg 27 százaléka 60 éves kor alatt jelentkezik. Az elmúlt években számos fiatal és középkorú felnőtt esett a stroke áldozatául, sőt ez a betegség gyerekkorban is egyre gyakrabban fordul elő.

Ugyanakkor azok, akiknek sikerült túlélniük a szélütést, 48 százaléka féloldali bénulásban, 12–18 százaléka beszédzavarban szenved, 22 százaléka járásképtelen, 24–53 százaléka részben vagy teljesen mások segítségére szorul, 32 százaléka küzd depresszióval. A szélütést követően a betegek közel egyharmada meghal, míg a többiek maradványtünetekkel, illetve csak mások segítségével tudják élni a mindennapjaikat. Mindössze csak 30 százalékuk képes visszatérni a munkába, illetve ellátni önmagát.

A stroke hátterében legtöbbször az agyat ellátó ér elzáródása áll, csak az esetek 15 százalékában beszélhetünk agyvérzésről mint kiváltó okról. Ma már széles körben ismert, hogy a stroke kezelése azért is sürgős, mert a szélütés minden órájában kb. 700 km idegpálya és 2 millió idegsejt pusztul el.

Dr. Szapáry László, a Magyar Stroke Társaság elnöke szerint az elmúlt években csökkent a stroke-betegek száma, de ez az arány még így is jóval magasabb, mint például a szomszédos Ausztriában. A javuló tendenciát mutatja az is, hogy Magyarországon az elmúlt öt évben fokozatosan nő a vérrögoldó kezelések és a katéteres vérrög-eltávolítások száma. Ezekkel a kezelésekkel csökkenthető az agyi károsodás mértéke, ezáltal nő a stroke kedvező kimenetelének esélye. Mindez nagyban köszönhető a ­stroke-kampánynak is, hiszen az emberek most már bátrabban veszik fel a telefont, és hívják a mentőket. Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ha valaki a stroke tüneteit észleli (hirtelen beszédzavar, egyensúlyvesztés, féloldali végtagbénulás vagy -zsibbadás), nem szabad várni a háziorvosra, vagy arra, hogy másnapra kialussza a betegséget. Rögtön tárcsázni kell a 104-es számot, ugyanis a mentősök jól tudják, hol kaphatják meg 3-4 órán, az ún. időablakon belül a betegek azt a vérrögoldó kezelést, amellyel nemcsak a túlélés esélyét lehet növelni, hanem el lehet kerülni a maradandó károsodást.

Nagyon fontos tudni, hogy a tünetek lehetnek múló jellegűek vagy maradandók, és akár együtt vagy külön-külön is előfordulhatnak. Akár már egyetlen jel megléte is figyelmeztethet a stroke kialakulására. A múló tünetek esetén a beteg stroke-esélye igen nagy, ilyenkor is azonnal orvoshoz kell fordulni. A tünetek viszonylag hirtelen jelentkeznek: pl. ébredéskor, vagy pár perc alatt. Senkit ne tévesszen meg, ha a tünetek gyors javulást mutatnak, mert visszatérhetnek, és végleges bénulássá súlyosbodhatnak.

Győrfi Pál, az OMSZ szóvivője nagyon fontosnak tartja, hogy mindenki ismerje a szélütés tüneteit, valamint legyen tisztában az időablak fontosságával, hiszen minden perc, minden másodperc számít. A gyorsaság érdekében az OMSZ mindent megtesz, hogy a stroke-ot kapott betegek időben a stroke-osztályra kerüljenek.

Nagyon fontos, hogy mindenki tisztában legyen a stroke tüneteivel, ismerje fel azokat, hogy egy lehetséges szélütés esetén segíteni tudjon. Nem szabad elfelejteni, hogy a stroke hirtelen sújt le, mégis időnként előre jelzi „érkezését”.

Fadgyas Zsuzsa

Megjelent a hypertonia2017/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!