Szerző: Prof. dr. Reusz György Feltöltés dátuma: 2018.01.02.

Vesevilágnap 2017

A vesevilágnap megrendezésére 2017-ben immár tizenkettedik alkalommal került sor. A 6 kontinens több mint 100 országában – köztük Magyarországon is – megtartott világnap ez évi témája a vesebetegség és az elhízás volt, jelmondata pedig: „Egészséges életmóddal az egészséges vesékért!”.

Illusztráció

A vese világnapja minden évben kiváló alkalom arra, hogy szakemberek és a lakosság (a „laikusok”) végiggondolják, hogyan is előzhető meg e létfontosságú szervünk megbetegedése.

A vese betegségeinek egy része ugyanis sokáig észrevétlenül lappang úgy, hogy a beteg nem is szerez róla tudomást. Komolyabb panaszok, tünetek, csak jóval később jelentkeznek, sokszor akkor, amikor a folyamat már visszafordíthatatlan. Azt is tudnunk kell, hogy a krónikus vesebetegek száma folyamatosan növekszik, köszönhetően elsősorban az úgynevezett „civilizációs betegségek”, úgymint az elhízás, a cukorbetegség, a hipertónia járványszerű terjedésének, valamint az átlagos élettartam fokozatos emelkedésének. Hazánkban becslések szerint legalább 700 000 fő szenved az idült vesebetegség valamely szakaszában („csendes járvány”).

8 aranyszabály a vesebetegségek megelőzéséért

  1. Tartsa fitten és aktívan saját magát!
  2. Rendszeresen ellenőrizze vércukorszintjét!
  3. Ellenőrizze vérnyomását!
    Habár azt sok ember tudja, hogy a magas vérnyomás agyvérzéshez, illetve szívinfarktushoz vezethet, azt viszont kevesen ismerik, hogy ez a leggyakoribb oka a vesebetegség kialakulásának is. A normál vérnyomás 120/80 Hgmm, ezen érték és 140/90 Hgmm között prehipertóniáról beszélünk, az ebbe a csoportba tartozó betegek számára alapvető életstílusbeli és diétás változtatásokat ajánlunk. 140/90 Hgmm feletti vérnyomásértékek esetén beszélünk magasvérnyomás-betegségről, ilyenkor az orvos tájékoztatja a beteget a kórállapottal járó kockázatokról és a vérnyomás rendszeres ellenőrzését ajánlja. A magas vérnyomás nagyobb valószínűséggel okoz vesekárosodást azokban az esetekben, amikor más betegségekkel is társul, mint pl. cukorbetegség, magas koleszterinszint, szív- és érrendszeri betegségek.
  4. Étkezzen egészségesen és vigyázzon a testsúlyára!
    Az ideális testsúly segít kivédeni a cukorbetegség, szívbetegségek és más olyan állapotok kialakulását, amelyek krónikus veseelégtelenséghez vezethetnek.
  5. Fogyasszon bőségesen vizet!
    Régi bölcs javaslat napi 8 pohár víz fogyasztása. A legújabb kutatások szerint pedig elengedhetetlen a jó egészséghez. A bőséges vízfogyasztás segíti a vesét megtisztítani a szervezetet a sótól, a húgysavtól és a méreganyagoktól, ezáltal véd a krónikus vesebetegség kialakulásától. Vesekövesség esetében kifejezetten ajánlott napi 2-3 liter víz elfogyasztása, így az újabb kő esélye csökkenthető.
    Romló veseműködés esetén kezdetben még inkább megnő a folyadékigény. Csak a veseelégtelenség késői stádiumában – amikor a vese már nem tudja kiválasztani a megfelelő mennyiségű folyadékot – lehet ártalmas a túlzott bevitel.
  6. Ne dohányozzon!
    A dohányzás lelassítja a vese véráramlását. Amennyiben kevesebb vér jut a vesékbe, romlik a vesefunkció. A dohányzás a vesedaganatok kockázatát is mintegy 50 százalékkal megnöveli.
  7. Ne használjon rendszeresen vény nélküli gyógyszereket!
    Általánosan elterjedt gyógyszerek rendszeres szedése, mint a különböző gyulladásgátlók (például az ibuprofen), vesekárosodást okoz. Az ilyen gyógyszerek nem jelentenek számottevő veszélyt, amennyiben a vese egészséges és csak alkalmanként használják őket. Ellenben ha krónikus fájdalomcsillapításra szolgálnak, mint ízületi gyulladás vagy derékfájdalom esetén, orvosa segítségével olyan szert kell választani, mely a fájdalmat csökkenti, de a vesét a legkevésbé károsítja.
  8. Ellenőriztesse vesefunkcióját, ha egy vagy több „nagy kockázati tényezővel” rendelkezik az alábbiak közül:
    • Cukorbeteg
    • Magas vérnyomása van
    • Túlsúlyos
    • Ön vagy egyik családtagja vesebetegségben szenved!
Illusztráció

Elhízás és vesebetegség

Az idei vesevilágnap célja éppen e civilizációs betegségek egyik súlyozottan fontos oka, az elhízás és a vesebetegség összefüggésének ismertetése volt.

A magyarok jelentős súlytöbbletének és kirívóan rossz egészségi állapotának alapvető oka a kevés mozgás és az egészségtelen táplálkozás. Hazánkban három felnőttből kettő túlsúlyos vagy elhízott. Az elmúlt 20 évben megháromszorozódott az elhízott gyermekek száma, így ma már minden harmadik gyerek küzd súlytöbblettel.

Az elhízás közvetve és közvetlenül is krónikus vesebetegséghez vezethet. Drasztikusan növeli a krónikus vesebetegség fő rizikófaktorai, a kettes típusú cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatát. Emellett közvetlen vesekárosodást is okozhat.

A túlsúlyosak vagy elhízottak esélye a végstádiumú vesebetegség kialakulására többszöröse a normál testsúlyúakénak.

Világnap

Magyarországon március 9-én a programgazda dialíziscentrumok, civil szervezetek, a Magyar Nephrologiai Társaság és a Nemzeti Vese Program országszerte több mint 50 világnapi rendezvényen hívta fel a figyelmet veséink egészségének fontosságára szűrővizsgálatokkal, tájékoztató előadásokkal, lakossági fórumokkal, dialízisközpontokban tartott nyílt napokkal, felvonulással, játékos aktivitásokkal, sajtótájékoztatókkal, kiállításokkal, óvodai és iskolai veseórákkal.

A sokszínű és sokakat megszólító központi rendezvényeknek ebben az évben Nyíregyháza adott otthont.

A megelőzés természetesen nem korlátozódhat egy napra. Az egészségtudatosság fő ismérve a megelőzésre törekvés, aminek része a rendszeres szűrővizsgálaton való részvétel – így egészségünket sokáig megőrizhetjük, betegség esetén pedig megfelelő időben és jó eséllyel kaphatunk kezelést.

Védjük vesénket! Tartsuk be a 8 aranyszabályt, járjunk évente általános szűrővizsgálatokra!

szerzo

Prof. dr. Reusz György

Csecsemő- és gyermekgyógyász, nefrológus. A Semmelweis Egyetem, I. sz. Gyermekklinika egyetemi tanára, a Magyar Nephrologiai Társaság elnöke.

Megjelent a hypertonia2017/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!