Üdvözöljük a Diabetes Magazin honlapján!

Már 28 éves a Diabetes Magazin, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja

Hírek




Megjelent a Diabetes Junior 2017

Mézesplufi

 Mézesplufi

Mézesplufi A varázslatos Plakka bolygó lakóinak, a kedves zöld, kék és rózsaszín kis plufiknak annak ellenére, hogy egy távoli bolygón éltek, sok olyan szokásuk volt, mint nekünk, embereknek. Ilyen volt többek közt a karácsony megünneplése. Klau, Vena és Titi, a három testvér állandóan együtt volt. Együtt játszottak, sétáltak, most éppen a Plamarketbe mentek vásárolni, ugyanis mézesplufisütéshez készülődtek. – Ne azt vegyük meg! – mondta Titi, és Klau kezéből kivette a harangformát. – De igen! – emelte fel sípoló hangját Klau. – Elég legyen ebből! Nem mindegy, melyik formát vesszük meg? – igyekezte a helyzetet uralni Vena. Titi és Klau erre elszégyellte magát. Vena mindig fel tudta éleszteni a lelkiismeretüket. – De igen – törődtek bele. – Menjünk haza! – mondták. Mikor kiléptek az üzletből, csodás látvány tárult a szemük elé. Minden növényt, bungalót vastag fehér hó borított, mire befejezték a vásárlást. Könnyed és hideg volt a hóesés, mégis nagyon gyönyörű. A gye

 … Tovább
Hullámok hátán

 Hullámok hátán

Csaknem két éve indult útjára a MentaPROgram, amely cukorbetegséggel élő gyermekek családjait hivatott segíteni. Elsősorban aktív közösségi, pszichés támogatást nyújtunk a hozzánk fordulóknak – közösségépítő, feszültségoldó csoportos foglalkozások és egyéb programok keretében.

 … Tovább
Beszélgessünk!

 Beszélgessünk!

Felgyorsult világban élünk, eltűntek a távolságok, mindent el tudunk érni – azonnal. Az élet több területén szeretnénk egy időben sikereket elérni – azonnal. Vannak problémáink, amelyeket megoldunk – azonnal.
Ám mindenki találkozott már olyan problémával, amit valamiért nem tudott megoldani – azonnal. Csak vitte, vitte magával a problémát, az pedig egyre jobban nyomta a vállát. Mit szólna hozzá, ha azt mondanám: van lehetőség arra, hogy gyorsabban megoldja ezt a problémát is?

 … Tovább

További tartalom, előfizetés


Az MDT elnökének levele a WHO Világnap kapcsán

PDF letöltése


Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadójának 1 százalékával támogassa alapítványunkat! Támogatásával nagymértékben hozzájárul a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19


Ajánló

 November 16-tól keressék az Ízek és Érzések magazin legújabb lapszámát!

A tartalomból: Gyömbéres karácsonyi édességek • Ünnepi menük: gluténmentes, laktózmentes, nyers vegetáriánus • Tojásmentes sütemények • Gluténmentes bejgli • Ehető ajándékok: fűszerkeverék, tea és forró csoki • Rántott hal reform módra • Töltött karácsonyi ételek • Kímélő előételek, saláták és köretek • Ínyenc szilveszteri szendvicsek • Lencse: a főzeléken túl • Újévre: rostdús étkezés • Ajándékötletek

Weboldal: www.izekeserzesek.hu

Első 50 előfizetőnknek 2 db rénszarvas-mintás uzsonnázódeszkával kedveskedünk!


Cikkek

Receptsarok

 Cukkinis raguleves

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
278 kcal 26 g 9 g 22 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 30 dkg csirkemellfilé 15 dkg sárgarépa 8 dkg petrezselyemgyökér 10 dkg bébi cukkini 15 dkg csiperkegomba 10 dkg zöldborsó 10 dkg burgonya 10 dkg vöröshagyma 10 dkg paradicsom 1 ek. olívaolaj 2 dkg vaj 2 csipet kurkuma 1 csokor friss tárkony 1 csokor petrezselyemzöld 1 szál lestyán só bors 1,5 dl joghurt 1 ek. tönkölybúzaliszt fél citrom leve Megpucoljuk a zöldségeket, feldaraboljuk. Megmossuk és ujjnyi csíkokra vágjuk a csirkemellet. Egy fazékba beletesszük az olajat, majd a vajat, erre rárakjuk a csirkemellet, fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a felaprított zöldségeket: sárgarépát, petrezselymet, gombát, apró kockákra vágott cukkinit.

 … Tovább

Receptsarok

 Zöldségleves húsgombóccal

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
156 kcal 10 g 7 g 11 g
Hozzávalók 10 adaghoz: 30 dkg darált sertéscomb 1 db tojás 1 ek. zabpehyely 20 dkg zöldbab 30 dkg sárgarépa 15 dkg petrezselyemgyökér 15 dkg zeller 15 dkg karalábé zöld lestyán petrezselyemzöld zellerzöld 20 dkg paradicsom 15 dkg zöldborsó 0,5 db zöld paprika 1 közepes fej vöröshagyma (10 dkg) 1 nagy fehér csiperkegomba (10 dkg) 1 gerezd fokhagyma fűszerek: só, bors, kis darab csípős paprika, csipetnyi őrölt kömény, mk. fűszerpaprika, 1 tk. ételízesítő 4 ek. olívaolaj A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk. Egy fazékban olajat hevítünk és belerakjuk a sárgarépát, petrezselyemgyökeret, zellert, karalábét, felaprított zöldhagymát, gombát, picit sózzuk, és elke

 … Tovább
Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab

Receptsarok

 Csőben sült sajtos-tejfölös zöldbab

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
440 kcal 18 g 30 g 24 g
Hozzávalók 2 adaghoz: 50 dkg zöldbab 1 db tojás 2 dl tejföl 12%-os, 10 dkg tömlős krémsajt 1 csokor kapor néhány szál metélőhagyma néhány szál zöldpetrezselyem só őrölt bors 1 tk. házi ételízesítő 1 ek. reszelt parmezán (0,5 dkg) 1 db közepes paradicsom (10 dkg) 1 tk. zsemlemorzsa vaj a tepsi kikenéséhez A zöldbab végeit levágjuk, majd felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Sózzuk ízlés szerint, majd 10–15 perc alatt roppanósra főzzük. Ezután leszűrjük, egy kis hideg vízzel leöblítjük, majd alaposan lecsepegtetjük. A tejfölt elkeverjük a tojással, a krémsajttal, ízesítjük apróra vágott kaporral, házi ételízesítővel, sóval és őrölt borssal. Egy tepsit kivajazunk, majd m

 … Tovább
Sárgabarackos zabpelyhes süti

Receptsarok

 Sárgabarackos zabpelyhes süti

1 darab tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
105 kcal 5 g 6 g 7 g
Hozzávalók 12 darabhoz: 25 dkg félzsíros tehéntúró 1 db tojás 15 dkg joghurt 5 dkg vaj 6 púpozott ek. zabpehely 2 ek. nyírfacukor vagy más édesítőszer 1 cs. vaníliás cukor 1 citrom reszelt héja csipetnyi só késhegynyi sütőpor néhány szem aszalt sárgabarack aprítva 2 db nagyobb félkemény sárgabarack néhány csepp olívaolaj a papír olajozásához A hozzávalókat egy keverőtálban összedolgozzuk. Sütőpapírral bélelt, olajozott tepsibe halmozzuk a masszát két nedves kanál segítségével és kekszformákat alkotunk. A közepébe apróra vágott sárgabarackot, 1-2 darabka aszalt gyümölcsöt teszünk. 180 fokos sütőben 25 perc alatt elkészül.

 … Tovább

Receptsarok

 Paradicsomos cukkiniragu

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
188 kcal 4 g 10 g 18 g
Hozzávalók 2 adaghoz: 3 dl frissen turmixolt paradicsomlé (vagy 1 doboz hámozott paradicsom) 35 dkg cukkini 1 gerezd fokhagyma 4–5 csepp folyékony édesítőszer 1 csipetnyi csilipaprika só bors bazsalikomlevél petrezselyem 2 ek. olívaolaj 1 ek. teljes kiőrlésű búzaliszt Olívaolajon megdinszteljük a felaprított hagymát, majd rátesszük a zúzott fokhagymát és a felkockázott cukkinit. Sózzuk, borsozzuk, pici csilivel meghintjük, és együtt dinszteljük. Néhány csepp édesítőszert adhatunk hozzá. Meghintjük liszttel, majd egy dl hideg vízzel elkavarjuk. Hozzáöntjük a paradicsomsűrítményt. Meghintjük gazdagon felaprított bazsalikomlevéllel és egy kevés petrezselyemzölddel. Felforraljuk é

 … Tovább
Mediterrán csirkefalatok

Receptsarok

 Mediterrán csirkefalatok

1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
170 kcal 21 g 7 g 5 g
Hozzávalók 6 adaghoz: 40 dkg csirkemellfilé 15 dkg hámozott paradicsom (konzerv) 6 db olívaolajban tárolt szárított paradicsom 10-12 levél friss bazsalikom 1 mk. szárított bazsalikomlevél 1 mk. szárított petrezselyemlevél 2 csipet szárított lestyán 1 tk. csirkefűszersó 1 szál zöldhagyma 1 gerezd fokhagyma 1 tk. teljes kiőrlésű búzaliszt 40 dkg csiperkegomba 2 ek. olívaolaj 2 dkg vaj édesítőszer ízlés szerint só bors Megmossuk a csirkemellet, lecsepegtetjük, majd ujjnyi csíkokra vágjuk, meghintjük fűszersóval, őrölt borssal, szárított lestyánnal. Néhány percig pihentetjük. Egy vágódeszkán felaprítjuk a zöldhagymát, és nagyon apróra a csiperkegombát. Egy serpenyőben o

 … Tovább
Tepsis tengeri sügér
1 adag tápanygtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
480 kcal 42 g 20 g 30 g
Hozzávalók 2 adaghoz: 40 dkg tengeri sügér 1 db citrom 10 dkg sárgarépa 20 dkg krumpli 20 dkg cukkini 1 db kápia paprika 2 dkg vaj 2 ek. olívaolaj só bors petrezselyemzöld kakukkfű lestyán A megtisztított halat mossuk, szárazra töröljük, majd frissen őrölt borssal és sóval fűszerezzük. A hasába teszünk 1-2 szál petrezselyemzöldet, 2 szál kakukkfüvet, 1 karika citromot és a vaj felét. A vaj másik felével kikenjük a tepsit, majd beletesszük a vékony karikákra (3-4 mm) szelt krumplit és cukkinit, a felkarikázott sárgarépát, sózzuk, meghintjük kakukkfűvel, néhány levél lestyánt is rakunk rá, olívaolajjal meglocsoljuk. A hal bőrét olívaolajjal bekenjük, egy kis citromlevet l  … Tovább

Cimkefelhő:recept

Szerző:Bíró Sára


Páciensoktatás

Aktuális előadások

Célértékek, céltartományok – Dr. Gaál Zsolt

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Utazás és cukorbetegség – Dr. Gaál Zsolt

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Étrendi ajánlások 1-es típusú cukorbetegeknek – Kicsák Mariann

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Étrendi ajánlások 2-es típusú cukorbetegeknek – Kicsák Mariann

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Csoportos coaching cukorbetegséggel élőknek – Szegedi Károly

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Mi a cukorbetegség? Milyen típusai vannak? Prediabétesz, kockázati tényezők – Dr. Hidvégi Tibor

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Vércukor-önellenőrzés, a gondozást segítő technikai eszközök – Dr. Jermendy György

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Korábbi előadások

Diabetes és mikrobiom, avagy terítéken a „sárga leves”? – Dr. Sudár Zsolt

Előadás az VI. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2016. április 23., Budapest

Édesítőszerek a táplálkozástudományban és a konyhánkban – Szűcs Zsuzsanna

Előadás az VI. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2016. április 23., Budapest

Az előadásokhoz tartozó tesztek elérhetők itt!

A korábbi évek előadásai és a hozzájuk tartozó tesztek elérhetők az Archívumban!

A korábbi előadások már DVD lemezen is megrendelhetők!

Oktatófilmek

A vércukor mérése

A vércukor szabályos mérésének bemutatása, előkészületek, a készülék pontos használata


Miért jó a Diabetes olvasójának lenni?

 Miért jó hozzánk tartozni?

A Diabetes nem csak újság – több annál: mozgalom. Közösség, amely szeretettel fogad, közösség, ahol önmagad lehetsz. Divatos manapság ez a kifejezés: légy önmagad! Általában reklámokban használják, sugallva, ha ezt az illatot fújod magadra, azt az ízt ropogtatod, akkor magadra találsz, teljes életet élsz, akkor és csak akkor megvalósítod önmagad. E szörnyű becsapás helyett nálunk, köztünk mást jelent e kifejezés.

Nem kell szégyellned diabéteszedet, nem kell szoronganod, ha társaságban rád tör a hipó, nem kell hosszan gondolkodnod, ha nem tudod egy étel szénhidrát-értékét! Ha hipózol, szólj a melletted ülőnek, vagy kérdezd meg nyugodtan, szerinte mennyi lehet az ebéd szénhidrátja. Köztünk ez természetes. Ezért jó eljönni a Diabetes szülinapra, ezért jó elmenni havonta a településeden működő klubba, ezért jó barátkozni sorstársakkal. Isteni dolog este tízkor felhívni az ország másik végén cukorbeteg ismerősödet – észre sem fogod venni, pár hónap alatt barátoddá válik –, hogy tanácsot kérj egy problémával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak beszélgess vele. Hány barátság, hány szerelem született már – az elmúlt két és fél évtizedben, amióta a Diabetes létezik – a diabétesz apropóján!?

De ha te otthonülő vagy, ha csak lapozgatod az újságot – vagy nézegeted honlapunkat –, akkor is közénk tartozol. Akkor is érezheted: a te bajod nem csak a te bajod. Mások is küzdenek a kilókkal és a grammokkal – kilókkal hasuk tájékán, grammokkal a tányéron. Mások is féltek eleinte, és kétségbeestek, de ma már, ha olvasod írásaikat, láthatod, csak nevetnek a kezdeti riadalmon. A cukorbetegség feltételekhez kötött egészség - mondogatta gyakran Lang Gusztáv, a MACOSZ egykori elnöke, a Diabetes újság tulajdonosának, a veszprémi Cukorbetegekért Alapítványnak első elnöke. Sokan bólogatnak helyeslően – ennyi az egész! És sokan vitatkoznak – ennél azért többről van szó! Ki-ki foglaljon állást magában! Annyi azonban biztos: a cukorbetegség esélyt ad, a cukorbetegséget kézben lehet tartani. Nem kell átadni az uralmat a kórnak! Te dirigálhatsz neki és önmagadnak.

Köztünk önmagad lehetsz: fegyelmezett, öntudatos és majdnem egészséges ember, aki éppen úgy élhet, mint az egészségesek. (Amúgy van egészséges ember..?) Önmagad lehetsz: vidám és sportos, jó alakú és erős. Ha épp szomorú vagy és fáj a lábad, kövérkés vagy és gyenge - akkor is itt a helyed! Keresd köztünk a jó példákat, a leendő barátokat, keresd a válaszokat kérdéseidre. Olvasd-hallgasd az orvosok tanácsait, próbáld ki a dietetikusok receptjeit! Légy önmagad – a cukorbetegek egyre népesebb családjának közösségében!

Herth Viktória
a Diabetes főszerkesztője

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!