Üdvözöljük a Diabetes Magazin honlapján!

Már 28 éves a Diabetes Magazin, az Alapítvány a Cukorbetegekért lapja


Megjelent a Diabetes Junior 2018

DiabTanoda

 DiabTanoda

A Szurikáta Alapítvány három éve indított oktatási programot, amely a pedagógusokat segíti a diabéteszes gyerekek magabiztos fogadásában.

 … Tovább
A Szurikáta Gyermekfoglalkozás

Az Egészségértés-díj bronz fokozatával elismert programja

 A Szurikáta Gyermekfoglalkozás

Az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete által alapított Nekem Szól! Egészségértés-díjat 2017. december 1-jén, ünnepélyes keretek között adták át.

 … Tovább
Felszabadult, vidám légkör Szegeden

1-es típusú diabéteszes gyermekek és családjaik gondozása

 Felszabadult, vidám légkör Szegeden

Az 1-es típusú cukorbetegség hirtelen robban be a gyermek és a család életébe, egy csapásra megváltoztatva mindent. Sokszor olyan krízisállapottal jár, amely intenzív ellátást igényel, és komoly sokkot okoz mindenkinek. Ez pedig csak fokozatosan dolgozható fel.

 … Tovább
Téli örömök Debrecenben

 Téli örömök Debrecenben

Ha beköszönt a tél, gyorsabban ver a gyerekek szíve, tudván azt, hogy nemsokára eljönnek az ünnepnapok. Ez az időszak a Debrecenben gondozott diabéteszes és krónikus beteg gyermekeknek is várakozással, találkozásokkal és sok örömmel teli.

 … Tovább

Junior 2018. – További tartalom, előfizetés


Az MDT elnökének levele a WHO Világnap kapcsán

PDF letöltése


Személyi jövedelemadó 1%

Kérjük személyi jövedelemadójának 1 százalékával támogassa alapítványunkat! Támogatásával nagymértékben hozzájárul a cukorbetegek oktatásának továbbfejlesztéséhez. Az alapítvány fő tevékenységei: a Diabetes újság kiadása; páciensoktatási programok; orvosok és nővérek továbbképzése; a cukorbetegség prevenciója.

Alapítvány a Cukorbetegekért, Veszprém – Adószám: 19260192-2-19


Cikkek

Tiramisu mousse

 Tiramisu mousse

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
161,9 kcal 8,5 g 5,1 g 2 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 tk. instant kávé 0,5 dl forró víz 10 dkg xilit 25 dkg mascarpone 1 tk. vanília kivonat vagy 1 zacskó vaníliás cukor 1 ek. holland kakaópor 2,5 dl tejszín A forró vízben feloldjuk az instant kávét, kihűtjük. A mascarponét elkeverjük a xilittel, hozzáadjuk a vaníliakivonatot és a hideg kávét, simára keverjük. A tejszínt felverjük és óvatosan beleforgatjuk a kávés krémbe. Négy poharat vagy tálkát készítünk elő. A krémet egy habzsákba rakjuk és a csészékbe nyomjuk. Kakaóporral megszórjuk, hűtőbe tesszük, hidegen tálaljuk. További receptek a témában: Sóérzékenység és étrend Húsos rakott karfiol Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel Z

 … Tovább
Zöldfűszeres csirkecombok hagymás burgonyapürével

 Zöldfűszeres csirkecombok hagymás burgonyapürével

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
488 kcal 20 g 20,5 g 42 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 db csirkecomb 1 ek. vaj 3 szál kakukkfű 1 tk. füstölt pirospaprika 1/2 fej vöröshagyma 3 gerezd fokhagyma 1 késhegynyi Cayenne-bors só ízlés szerint bors ízlés szerint 5 cl olívaolaj A hagymás burgonyapüréhez: 2 fej vöröshagyma 3 ek. + 5 dkg vaj 60 dkg sárga héjú burgonya 2 db babérlevél 1 dl habtejszín só ízlés szerint Egy kisebb lábasban felolvasztjuk a vajat, a friss fűszereket, a hagymát apróra vágjuk, és belekeverjük. A csirkecombokat megtisztítjuk, megmossuk, majd a vizet alaposan leitatjuk a húsról, és megforgatjuk a fűszervajban. Egy nagyobb serpenyőben kevés olajat forrósítunk. A csirkecombok mindkét oldalát hírtelen átpirí

 … Tovább
Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

 Kapros túróval töltött pulyamell vajas gyümölcsökkel

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
283 kcal 20 g 14,5 g 7 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 4 szelet pulykamell 25 dkg túró 1 csomag kapor kevés őrölt bors 1 dl tejföl 4 nagy alma 4 nagyobb kivi 2 ek. xilit 1 ek. citromlé 1 rúd fahéj 3 szegfűszeg 5 dkg vaj A húst kiklopfoljuk, kicsit megborsozzuk. A túrót összekeverjük a finomra vágott kaporral, a tejföllel. A húst kifektetjük, ráhalmozzuk a túrót, és feltekerjük. A sütőben 30-40 percig pároljuk lefedve, majd ropogósra sütjük. Az almát, a kivit megpucoljuk, az alma magházat kivágjuk, és kockákra vagy karikákra vágjuk. Egy serpenyőbe tesszük a vajat, felmelegítjük, beletesszük a gyümölcsöket és a fűszereket. Fedő alatt alacsony lángon készre pároljuk. További receptek a témában: Sóérz

 … Tovább
Húsos rakott karfiol

 Húsos rakott karfiol

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát
382 kcal 15 g 21,8 g 5 g
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 kg karfiol 30 dkg darált pulykahús 2 ek. olívaolaj 4 gerezd fokhagyma 40 dkg zsírszegény joghurt 1 tojás 10 dkg zsírszegény trappista sajt bors A karfiolt rózsáira szedjük és sós vízben puhára főzzük. Vigyázzunk, hogy a rózsák nagyjából egyben maradjanak, ne főjenek szét. Olívaolajon megfuttatunk 2 gerezd reszelt fokhagymát, beletesszük a darált húst, borsozzuk, és egy kicsit megpirítjuk. A joghurtot összekeverjük a tojással, ebbe is belenyomunk 2 gerezd fokhagymát, kevés borsot teszünk hozzá és a sajt felét reszelve szintén belekeverjük. Egy jénaiba teszünk egy evőkanál olívaolajat, egy réteg karfiolt, erre a megpirított darált húst, a tetejére ráöntőjü

 … Tovább
Sóérzékenység és étrend

 Sóérzékenység és étrend

Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozom olyan hipertóniás betegekkel, akik a sószegény étrend oktatásakor azt kérdezik: ha ő nem sóérzékeny, miben segít az életmódváltás, a sószegény étrend? Ők úgy tudják, vannak sóra érzékeny és sóra nem érzékeny emberek, és ez öröklődik.
Ennek a kérdésnek részben örülök, mert ez azt jelenti, a betegek egyre tájékozottabbak, egyre többet akarnak megtudni betegségükről, de egyben elszomorít, hogy a hasznos információknak csak egy részét fogadják meg.

 … Tovább
Pirítottzöldség-tál

 Pirítottzöldség-tál

1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
176 kcal 4,9 g 9 g 16 g 108 mg 520 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 200 g karfiol 200 g sárgarépa 200 g gomba 200 g cukkini 200 g paradicsom 150 g kínai kel petrezselyem 20 g vaj só bors Az idénynek megfelelő zöldségeket számunkra szimpatikus darabokra aprítjuk, majd könnyű húslevesben vagy alaplében leforrázzuk/enyhén előfőzzük. Ezután leszárítjuk a zöldségeket, és fokhagymás petrezselymes vajon hirtelen lepirítjuk, figyelve, hogy a vaj ne égjen meg. Amennyiben sütőálló a serpenyőnk, akkor abban, ha nem, akkor átrakjuk a zöldségeket egy hőálló tálba és úgy tesszük 180 fokra előmelegített sütőbe, majd készre sütjük. Receptek a témában: Az étrend é

 … Tovább
Kelkáposztás rétes
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
216 kcal 10 g 14 g 16 g 119 mg 420 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 1 cs. réteslap 200 g kelkáposztalevél 20 g vöröshagyma 300 g gomba 2 db tojás 30 g olaj só cukor bors majoránna A kelkáposztát enyhén sós-cukros, majoránnás vízben leforrázzuk, jeges vízbe tesszük, majd lecsöpögtetjük, leszárítjuk. Kevés olajon az apróra vágott vöröshagymát lepirítjuk, hozzáadjuk a kockára vágott gombát, sózzuk, borsozzuk, puhára pároljuk. 1 db tojást keményre főzünk, lereszeljük, hozzáadjuk a nyes tojást, és összekeverjük a párolt gombával. A kiterített réteslapra tesszük a kelleveleket, egy csíkba halmozzuk a laza állagú ragut, majd óvatosan feltekerjük a rétest. Kiv  … Tovább
Mediterrán ceruzabab
1 adag tápanyagtartalma:
Energia Fehérje Zsír Szénhidrát Foszfor Kálium
312 kcal 8,2 g 19 g 16 g 200 mg 680 mg
Hozzávalók 4 adaghoz: 800 g ceruzabab 80 g húsos császárszalonna 100 g darabolt paradicsomkonzerv 150 g aszalt paradicsom 30 g vöröshagyma friss zöldfűszerek (kakukkfű, majoránna, petrezselyem, zsálya) 10 g fokhagyma olívaolaj bors só cukor szódabikarbóna A ceruzababot megmossuk, végeit levágjuk. Forrásban lévő sós, cukros, szódabikarbónás vízbe dobjuk és leforrázzuk, majd lehűtjük. A finomra vágott vöröshagymát olívaolajon karamellizáljuk, ráöntjük a darabolt paradicsom konzervet levestül, hozzáadjuk az aszalt paradicsomot, a zöldfűszereket, zúzott fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, és sűrű mártást főzünk  … Tovább

Cimkefelhő:lexikon recept táplálkozás

Szerző:Nagy Gyuláné Tajti Éva


Páciensoktatás

Aktuális előadások

Célértékek, céltartományok – Dr. Gaál Zsolt

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Utazás és cukorbetegség – Dr. Gaál Zsolt

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Étrendi ajánlások 1-es típusú cukorbetegeknek – Kicsák Mariann

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Étrendi ajánlások 2-es típusú cukorbetegeknek – Kicsák Mariann

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Csoportos coaching cukorbetegséggel élőknek – Szegedi Károly

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Mi a cukorbetegség? Milyen típusai vannak? Prediabétesz, kockázati tényezők – Dr. Hidvégi Tibor

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Vércukor-önellenőrzés, a gondozást segítő technikai eszközök – Dr. Jermendy György

Előadás az VII. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2017. április 8., Budapest

Korábbi előadások

Diabetes és mikrobiom, avagy terítéken a „sárga leves”? – Dr. Sudár Zsolt

Előadás az VI. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2016. április 23., Budapest

Édesítőszerek a táplálkozástudományban és a konyhánkban – Szűcs Zsuzsanna

Előadás az VI. Civil Fórumon – Páciensoktatási program cukorbetegeknek
2016. április 23., Budapest

Az előadásokhoz tartozó tesztek elérhetők itt!

A korábbi évek előadásai és a hozzájuk tartozó tesztek elérhetők az Archívumban!

A korábbi előadások már DVD lemezen is megrendelhetők!

Oktatófilmek

A vércukor mérése

A vércukor szabályos mérésének bemutatása, előkészületek, a készülék pontos használata


Miért jó a Diabetes olvasójának lenni?

 Miért jó hozzánk tartozni?

A Diabetes nem csak újság – több annál: mozgalom. Közösség, amely szeretettel fogad, közösség, ahol önmagad lehetsz. Divatos manapság ez a kifejezés: légy önmagad! Általában reklámokban használják, sugallva, ha ezt az illatot fújod magadra, azt az ízt ropogtatod, akkor magadra találsz, teljes életet élsz, akkor és csak akkor megvalósítod önmagad. E szörnyű becsapás helyett nálunk, köztünk mást jelent e kifejezés.

Nem kell szégyellned diabéteszedet, nem kell szoronganod, ha társaságban rád tör a hipó, nem kell hosszan gondolkodnod, ha nem tudod egy étel szénhidrát-értékét! Ha hipózol, szólj a melletted ülőnek, vagy kérdezd meg nyugodtan, szerinte mennyi lehet az ebéd szénhidrátja. Köztünk ez természetes. Ezért jó eljönni a Diabetes szülinapra, ezért jó elmenni havonta a településeden működő klubba, ezért jó barátkozni sorstársakkal. Isteni dolog este tízkor felhívni az ország másik végén cukorbeteg ismerősödet – észre sem fogod venni, pár hónap alatt barátoddá válik –, hogy tanácsot kérj egy problémával kapcsolatban, vagy egyszerűen csak beszélgess vele. Hány barátság, hány szerelem született már – az elmúlt két és fél évtizedben, amióta a Diabetes létezik – a diabétesz apropóján!?

De ha te otthonülő vagy, ha csak lapozgatod az újságot – vagy nézegeted honlapunkat –, akkor is közénk tartozol. Akkor is érezheted: a te bajod nem csak a te bajod. Mások is küzdenek a kilókkal és a grammokkal – kilókkal hasuk tájékán, grammokkal a tányéron. Mások is féltek eleinte, és kétségbeestek, de ma már, ha olvasod írásaikat, láthatod, csak nevetnek a kezdeti riadalmon. A cukorbetegség feltételekhez kötött egészség - mondogatta gyakran Lang Gusztáv, a MACOSZ egykori elnöke, a Diabetes újság tulajdonosának, a veszprémi Cukorbetegekért Alapítványnak első elnöke. Sokan bólogatnak helyeslően – ennyi az egész! És sokan vitatkoznak – ennél azért többről van szó! Ki-ki foglaljon állást magában! Annyi azonban biztos: a cukorbetegség esélyt ad, a cukorbetegséget kézben lehet tartani. Nem kell átadni az uralmat a kórnak! Te dirigálhatsz neki és önmagadnak.

Köztünk önmagad lehetsz: fegyelmezett, öntudatos és majdnem egészséges ember, aki éppen úgy élhet, mint az egészségesek. (Amúgy van egészséges ember..?) Önmagad lehetsz: vidám és sportos, jó alakú és erős. Ha épp szomorú vagy és fáj a lábad, kövérkés vagy és gyenge - akkor is itt a helyed! Keresd köztünk a jó példákat, a leendő barátokat, keresd a válaszokat kérdéseidre. Olvasd-hallgasd az orvosok tanácsait, próbáld ki a dietetikusok receptjeit! Légy önmagad – a cukorbetegek egyre népesebb családjának közösségében!

Herth Viktória
a Diabetes főszerkesztője

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!