Hírlevelek

2014.03.15. Jogosítvány és diabétesz

Számos kérdést kap szerkesztőségünk a témában:

A jogosítvány hosszabbításához a diabetológusnak mit kell figyelembe vennie? Milyen jogszabály alapján történik mindez? Egyáltalán, kell-e a javaslat a tablettás betegnek? Mit kell vinni a szakorvosi javaslat beszerzéséhez? A jogosítványhosszabbítással kapcsolatban az orvos kényszerítheti-e a beteget kezelésének megváltoztatására, esetleg inzulinkezelés bevezetésére?

A válasz minden kérdésre megjelenik a Diabetes most készülő számában, addig pedig elérhető honlapunkon.

DiaEuro 2014 – Balatonfüred, szeptember 1–5.

Ne álljon a cukorbetegség a sport útjába! Jelentkezz és légy tagja Te is a DiaEuro 2014 magyar válogatottjának!

Töltsd ki 2014. március 20-ig az alábbi jelentkezési lapot és részt vehetsz a csapatválogatón: http://www.diabetes.hu/diaeuro-2014/jelentkezes

Nem focizol, de elkísérnéd a csapatot a balatonfüredi bajnokságra? Szurkolj a magyar válogatottnak a helyszínen! Csatlakozz a DiaEuro 2014 facebook oldalához, a részleteket ott közöljük hamarosan.

Tudj meg többet rólunk és eddigi eredményeinkről: http://www.diabetes.hu/junior/cikkek/europa-bajnokaink

Tudod, hogyan lehet a betegséggel együtt teljes értékű életet élni?

Kovács Áron elmeséli személyes történetét:

"Megmondtam magamnak és a világnak, hogy mindent megtehetek. Mozogni kell, és nem kötelező cukrot enni, úgy táplálkozni, mintha semmi problémám nem lenne."

A teljes beszélgetésért kattints: http://www.diabetes.hu/junior/cikkek/interju-kovacs-aronnal

Hallottál már a Joslin-díjról? Március 31-ig Te is jelentkezhetsz!

Magyarországon sokan vannak, akik évtizedek óta élnek együtt a diabétesszel. Mégis, itthon sokáig titokzatosság lengte körül a Joslin-oklevélhez, illetve -éremhez jutás lehetőségét. Szerkesztőségünk 2009 óta vállalja fel a közvetítő szerepet a magyar cukorbetegek és a bostoni Joslin Diabétesz Központ között. A díjakat idén a Diabetes betegtájékoztató lap 25. születésnapi ünnepségén adjuk át az arra érdemeseknek.

Az igényléshez szükséges információk és adatlap megjelent a Diabetes 2013/6 számában, de megtalálhatod honlapunkon is: http://www.diabetes.hu/alapitvany/a-joslin-dijrol

Mi történik, amikor a gyermek elhagyja a megszokott gondozói környezetét?

Keveset beszélünk róla, pedig minden diabéteszes gyermek és ifjú számára eljön az az idő, amikor menthetetlenül át kell mennie a felnőttgondozásba. Ennek a döntésnek számos olyan sarkalatos pontja van, amely nem biztos, hogy tudatosul bennünk.

Olvasd el Dr. Blatniczky László gondolatait a felnőttgondozásba való áttérésről: http://www.diabetes.hu/junior/cikkek/felkeszules-a-felnottgondozasra

Hallottad, hogy a cukorbetegek számára is létezik mobilapplikáció?

Az alkalmazásokkal lehetőséged van a vércukorértékek és a beadott inzulin mennyiségének naplózására, az elfogyasztott ételek szénhidráttartalmának követésére, ráadásul segítségével az adatok kiértékelésére és a legoptimálisabb értékek elérésére is alkalmad nyílik.

Tudj meg többet a témáról ide kattintva: http://www.diabetes.hu/junior/cikkek/okos-alkalmazasok

Ezúttal egy gyümölcsös édességet ajánlunk, amely garantált sikert arat a családban!

Mascarponés túrótorta durumliszttel (Szálka Brigitta receptje, 12 szelethez)

1 szelet tápanyagtartalma: Energia: 376 kcal Fehérje: 13 g Zsír: 16 g Szénhidrát: 33 g

A tésztához:

A krémhez:

A díszítéshez:

A vajat kivesszük a hűtőből melegedni, de nem szabad megvárni, hogy teljesen megpuhuljon. A meggyet megmossuk, kimagozzuk. A tészta száraz hozzávalóit: a kétféle lisztet, a sütőport és az édesítőszert egy tálban egyenletesen elkeverjük, hozzáadjuk a vajat – több kisebb darabra vágva – és az egész tojást. A hozzávalókat kézzel összegyúrjuk. A tésztát hűtőbe tesszük. (Akár egy napig is állhat, de legalább annyi ideig álljon, amíg a krémet és a gyümölcsös díszítést elkészítjük. A gyúrt tésztából egyszerre több adagot is készíthetünk, fagyasztóba téve több hónapig is eláll.)

A krémhez a túrót villával áttörjük, hozzáadjuk a mascarponét, a tojásokat, ezekkel elkeverjük. Második lépésben hozzáadjuk az édesítőszert, a búzadarát és a zabkoprát. Hűtőszekrénybe téve állni hagyjuk. A díszítéshez mérsékelt tűzön összemelegítjük a meggyet (más piros gyümölcsöt is felhasználhatunk: pl. ribizlit, málnát, erdei gyümölcsöket) az édesítőszerrel. Mielőtt a meggy „levet eresztene”, hozzáadjuk a pudingport és elkeverjük vele. Elővesszük a gyúrt tésztát, kör alakúra nyújtjuk úgy, hogy egy 12 személyes almatortaformát ki tudjuk bélelni vele. Előmelegített sütőben, 200 fokon (légkeveréses sütőben 180 fokon) 15 perc alatt elősütjük. Ráhalmozzuk a mascarponés túrókrémet, 20 percig sütjük vele. Végül a mascarponés krémen egyenletesen elterítjük a gyümölcsös díszítést, megszórjuk zabpehellyel, mérsékelt tűznél (180 fokon, légkeveréses sütőben 150 fokon) további 20 percig sütjük.

Jó étvágyat kívánunk!

Receptsarok című kiadványunkban minden napra van egy jó tippünk! Rendeld meg az alábbi linkre kattintva: http://www.tudomany-kiado.hu/receptsarok

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta,
a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!