Inzulinpumpák

Egyre többen keresnek meg, hogy az inzulinpumpák felől érdeklődjenek: hogyan működnek, az adagolás hogyan történik pumpával, de nagyon sokan vannak, akik a felől érdeklődnek, hogy kisgyermekük vajon elviselné-e magán az inzulinpumpát.

Pár mondatban szeretném összefoglalni a legtöbbször elhangzó kérdéseket és válaszokat, saját tapasztalataink alapján. A mi családunk ugyanis – bizonyos szempontból – eléggé különleges: 3 inzulinpumpás van a családban, két gyermekem és én. Máté 10 éves, 9 hónapos kora óta diabéteszes, 3,5 éves korától inzulinpumpás; Bogi 3,5 éves, 14 hónapos kora óta cukorbeteg 5 hónapja pumpás. Én lassan 6 éve használok pumpát.

Azzal kezdeném, hogy rossz inzulinpumpa nincs! Viszont, eltérések vannak az inzulinpumpák között. Hazánkban három pumpát forgalmazó cég van, akik alapjában véve más pumpákat kínálnak.

Illusztráció

Három fő szempont szerint lehet a cégek pumpáit megkülönböztetni: van a távirányítós, a szenzoros és a vízálló szenzoros. Működési elveiket tekintve hasonlóak – 3 percenként adagolnak inzulint, ezt nevezik bázisinzulinnak (ezt folyamatosan termeli a nem diabéteszes egyének szervezete étkezésmentes időszakban). Étkezésekhez pedig egy relatíve nagyobb (a bázisinzulinhoz képest nagyobb) inzulinadagot lehet velük beadni, ezt nevezik bólusnak, ami az étkezéssel bevitt szénhidráthoz szükséges (nem diabéteszes szervezet szénhidrátbevitel esetében szintén nagyobb adag inzulint választ ki, a szénhidrát mennyiségétől függően).

Minden inzulinpumpában egyféle, analóg ultragyors típusú inzulin van, tehát inzulinpumpás kezelés esetében nincs szükség kétféle inzulinra, mint a penes kezelésnél. Mivel az inzulinpumpa ultragyors hatású inzulint adagol, nincs a diabéteszes szervezetében tartalék inzulin, „depó” (nem úgy, mint a penes kezelés esetében), így egy esetleges technikai malőr miatt (elzáródás, kanül kihúzódása, levegőoszlop kialakulása a szerelékben stb.) hamar magas vércukorszint alakulhat ki.

Mindezek ellenére elég biztonságosnak mondható a pumpás kezelés – sok technikai problémára maga a készülék hívja fel a figyelmet, riasztást küld a használójának, így gyorsan orvosolható a hiba. Fontos azonban tudni, hogy a különböző problémák esetén mit kell tenni, hogy a nem kívánatos magas vércukrot mihamarabb a normális tartományba tudjuk visszajuttatni.

Függetlenül attól, hogy átálltunk inzulinpumpás kezelésre, elengedhetetlen, hogy bármikor hozzáférhető legyen a hagyományos, penes adagolású inzulin is, ha technikai problémánk adódna. Az esetleges ideiglenesen penes kezelésre kényszerülés esetén szükséges eszközök beszerzését ne hagyjuk az utolsó pillanatra, és előre érdeklődjünk kezelőorvosunknál, hogy ilyenkor milyen inzulint, milyen időközönként, és milyen mennyiségben adagoljunk, amíg működőképes inzulinpumpához nem jutunk! Minden hazai inzulinpumpa-forgalmazó cég pár órán belül biztosít cserekészüléket, de egy esetleges külső tényező – pl. szélsőséges időjárás – igencsak megnövelheti a készülékhez jutás idejét!

Távirányítós

A távirányítós pumpa 2011. december 1. óta van forgalomban Magyarországon. Kedvelt a gyermekek, főleg, a már sok esetben bólust önmaguknak beadók körében. Kényelmes, mert nem kell minden inzulinbeadásnál elővenni a pumpát a zsebből, tokból, ruha alól.

A vércukormérő és az inzulinpumpa bluetooth kapcsolatban van egymással, egy mérőhöz csak egy pumpa rendelhető, így a más, hasonló inzulinpumpát használó is biztonságban van, nem tudja más pumpáját irányítani a távirányítójával, csak a sajátját! Kényelmes, mert a távirányítója egyben a vércukormérője is a pumpásnak. A vércukormérővel való mérés esetén az elfogyasztani kívánt, avagy a már elfogyasztott szénhidráthoz ki tudja számolni ez a kis távirányító készülék a szükséges inzulinmennyiséget. Hatalmas memóriája van, az adatok pár gombnyomásra grafikonok formájában megjeleníthetők. Több mérésspecifikus adathalmazt kezel (pl. csak az étkezés előtti, vagy csak az étkezés utáni vércukrok eredményét ábrázolja), így egy-egy jellemző vércukoreltérés hamar észrevehető, és korrigálható. Ez nagy segítség lehet szülőnek, kezelőorvosnak egyaránt.

Előnye még a gyakran éjszakai inzulinkorrekciókra szorulóknál: a szülő a világító kijelzős mérővel megméri a vércukrot, és ha kell, ugyanezzel a mérővel/távirányítóval azonnal módosíthatja az inzulinadagolást is, nem kell ehhez az alvó gyermeket megzavarni (sokszor a pumpa a gyermekek derekára van erősítve, övön, nadrágkorcán, és van, hogy éppen a pumpán alszanak), még a gyermek takaróját sem kell megemelni.

Adagolását tekintve vannak kisebb dozírozási lehetőséggel rendelkező pumpák is, de sok kicsi gyermek biztonsággal használja ezt a típusú készüléket is. Ennek az adagolási képességei: 0,05 E/óra, vagyis ekkora adagokkal állítható a bázisa (0,05 E a legkisebb beadható bázisinzulin-mennyiség, amelyet 3 percenkénti adagolással ad be 1 óra alatt a készülék, és a bázismennyiség 0,01 egységenként változtatható), míg a bólus mennyisége 0,1 egységgel állítható. Inzulintartálya 300 egység inzulin befogadására képes, tehát, a gyári 3 ml-es inzulinampulla teljes mértékben átszívható bele. Relatíve nagyobb inzulinszükségletű egyéneknek kedvező lehet ez a szempont, mert közel 100 egységgel nagyobb a tartálya, mint a másik két pumpának, tehát ritkábban kell inzulinnal feltölteni.

Szenzoros

A másik hazai forgalmazó „titka” a szenzorban rejlik… A szenzor folyamatos szöveti cukormérésre alkalmas, a nap 24 órájában mutatja az éppen aktuális szöveti cukrot (a szöveti cukor és a kapilláris cukor értéke között van némi eltérés, de nem számottevő), ezért CGMS-nek (Continuous Glucose Monitoring System) hívják.

Maga a szenzor (ami kb. egy fél tojás méretű) és az inzulinpumpa kevés a folyamatos cukorméréshez, egy jeltovábbító készülékre is szükség van ehhez, amely sajnos idehaza még nem támogatott és elég drága. A szenzor sem támogatott, csupán egyedi méltányossági kérelemre lehet támogatást kapni rá – eléggé indokolt esetben van is erre esély. A forgalmazó 6 nap garanciát vállal magára a szenzorra. Amennyiben meg tudtuk vásárolni, avagy a forgalmazó kölcsönzött nekünk egy jeltovábbító készüléket (erre is van lehetőség), és a szenzort is megvásároltuk, élvezhetjük a készülékek nyújtotta előnyöket.

Néhány ujjbegyes cukormérés eredményével naponta kalibrálni (egyeztetni) kell a CGMS készüléket, amely cserében folyamatosan mutatja az éppen aktuális vércukrot, vércukortendenciát, és szükség esetén közbe tudunk avatkozni. Egy hirtelen csökkentést mutató vércukrot el tudunk csípni plusz szénhidrát fogyasztásával vagy az inzulindózis (átmeneti bázis) módosításával. Az emelkedő vércukrot plusz inzulinnal megállíthatjuk.

Lehetőség van túl alacsony vércukor esetében felfüggesztetni a készülék inzulinadagolását, ami 2 óra múlva automatikusan visszakapcsol. Ez éjszaka nyújthat nagy segítséget, amikor egy túlzottan alacsony vércukrot esetleg nem veszünk észre. A CGSM képes riasztást adni túl alacsony, illetve túl magas vércukor esetében. Sokan szeretik használni sportolás alatt, az inzulinpumpás kezelés megkezdésekor, betegség alatt, valamint amikor hosszabb ideig jelentős vércukoreltérést tapasztalnak, mert viszonylag hamar lehetőség nyílik megfelelő korrekcióra.

A CGMS-t is magában foglaló inzulinpumpa 0,025 egység adagolására képes, illetve ilyen léptékkel emelhető a bázis és bólus mennyisége. A bólusbeadási gyorsaságon lehet állítani, hogy az inzulincsomók kialakulásának kockázatát csökkenthessük. Távirányító ehhez a fajta inzulinpumpához is vásárolható, de kijelzője nincs a készüléknek – gyakorlott felhasználók hamar elsajátítják a használatát, és észrevétlenül tudják adagolni az inzulint (csak egyszerű bólus adagolására és a pumpa felfüggesztésére/újraindítására képes a távirányító, minden más funkciót magán az inzulinpumpán lehet beállítani). Ez a pumpa kétféle – 180 egységes (azaz 1,8 ml inzulin fér bele) és 280 egységes (2,8 ml-es) tartályos – változatban érhető el. (Használati útmutatóban megadott maximális tartálytérfogatok: 176 egység és 300 egység – U100 inzulinnal történő feltöltés esetében.)

Vízálló szenzoros

A hazai piacon egyedülállónak számít a teljesen vízálló inzulinpumpa, a szenzoros változat 2013. szeptember 1-jétől érhető el nálunk. (Ugyanez még extra távirányítós változattal sajnos csak az USA-ban). A másik két forgalmazó inzulinpumpái csupán cseppállók – tehát nem hosszas vízben/víz alatt tartózkodásra tervezték őket. Akár 24 órán át is víz alatt tarthatjuk (3,6 méter mélységig), de oda kell figyeli, hogy finoman zárjuk le a szigeteléssel ellátott elemkupakot, erre színes jelzés is figyelmeztet.

Ezt az inzulinpumpát is lehet CGM (folyamatos glükózmonitorozó) rendszerrel használni, a szenzor itt is drága, bár hosszú ideig használható, 7 nap garanciát vállal a forgalmazó rá – méltányossági alapon történő OEP-támogatáshoz a szenzorra itt is van elvi lehetőség. A szenzor is vízálló, 2,4 méter mélységig tesztelték, 24 óráig. Azoknak, akik sokat fürdőznek nyáron, illetve rendszeresen vízi sportot űznek, kifejezetten ideális lehet ez a pumpa!

Adagolását tekintve, a másik szenzoros pumpához hasonlóan igen finoman beállítható, bólusmennyisége 0,05 E-ként, a bázisinzulin 0,025 egységenként növelhető. Rendelkezik a másik két inzulinpumpához hasonlóan bóluskalkulátorral – aktuális és kívánatos vércukorszint, szénhidrátbevitel figyelembevételével javaslatot ad a készülék, hogy mennyi inzulint juttassunk a szervezetbe, hogy vércukorértékünk a normális tartományban maradjon.

A vízálló inzulinpumpa rendelkezik szerkeszthető élelmiszerlistával: megszokott, vagy kedvenc élelmiszereink szénhidráttartalmát rögzíteni tudjuk a pumpában, így a listáról kiválasztva, az elfogyasztott mennyiség (súly) megadása után könnyedén kiszámíthatjuk a szükséges inzulinmennyiséget. Ez nemcsak mint bóluskalkulátor, hanem mint elektronikus napló is igen hatékonyan működhet; számítógépre könnyedén letölthetők az adatok, így kontrollon a kezelőorvos is igen nagy hasznát veheti a helyes inzulinadagok meghatározásában.

Ez az egyetlen inzulinpumpa, amelynek színes, hatalmas kijelzője van, használata pedig igen egyszerű – kommunikatív, minden lépést kiír, mikor mit kell tenni. Megválaszthatjuk a bólus beadásának gyorsaságát is, így az esetleges inzulincsomók is hatékonyabban kivédhetők. Inzulintartálya 200 egység inzulin befogadására képes, vagyis 2 ml-es, amit szintén érdemes figyelembe venni a pumpaválasztásnál! Többször válhat szükségessé tartályfeltöltés, viszont ez a művelet rendkívül gyorsan és precízen végezhető el, és valószínűleg a lezártabb rendszernek köszönhetően igen ritkán fordul csak elő a pumpakezelés bosszantó velejárója, a vezeték „buborékosodása” (levegőoszlopok kialakulása a szerelékben, csőben megjelenő levegő, amit a pumpa nem érzékel, így inzulin helyett levegőt adagolhat, ennek a következménye igen magas vércukorszint lehet). Minden inzulinpumpánál ajánlott az infúziós rendszert naponta többször alaposan átvizsgálni, és az esetlegesen kialakult levegőoszlopokat megszüntetni, légteleníteni!

A Diabetes újság képregényének szereplője, Pumi, bemutatja az inzulinpumpát
A Diabetes újság képregényének szereplője, Pumi, bemutatja az inzulinpumpát

A három inzulinpumpa összehasonlítása

Mindegyik hasonló elven működik, adagolásban kettő kissé precízebb, de a kevésbé kis adagolásra képes készülék is tökéletesen működik még kisgyermekek esetében is.

Mindhárom pumpa 4 év kihordási idővel íratható fel (3 hónapos próbahasználat után), és ennek megfelelően 4 év garancia jár hozzájuk – rendeltetésszerű használat esetén. Minden esetben tartsuk be a gyártó által előírt javaslatokat – ha bármiben is bizonytalanok vagyunk, kérdezzük meg a forgalmazót!

Mindhárom pumpa mellé profi, 24 órás technikai segélyszolgáltatásra (telefonos is) és gyors szervízellátásra számíthatunk, futárszolgálat pár órán belül eljuttatja a cserekészüléket az ország bármely pontjára, akár még ünnepnapokon is!

Kettő készülék képes CGM rendszerben működni, és végeredményben hosszú távon hasonló költségekkel üzemeltethető mindketttő, esetleg kényelmi szempontok vehetők külön figyelembe.

Mindkét szenzoros pumpába bevihetők a tetszőleges vércukormérővel mért adatok, míg a harmadik pumpa csak a saját mérőjével mért, a távirányítón keresztül bevitt adatokat tudja feldolgozni a bóluskalkulátor funkcióban.

A három pumpa közül csak egy teljesen (és megbízhatóan) vízálló, a másik kettő csupán cseppálló, hosszabb ideig tartó vízzel érintkezés károsíthatja a készüléket.

Mindhárom inzulinpumpa képes az éppen aktuális és kívánt vércukorérték és a fogyasztásra szánt szénhidrátérték figyelembevételével a bólusmennyiség javaslattételére (bóluskalkulátornak, bólusvarázslónak is nevezik ezt a funkciót). Ugyanez vonatkozik a korrekciós bóluskalkulációra is. (Természetesen mindez jól testreszabott alapbeállítások – inzulin-szénhidrát, inzulin-érzékenységi faktorok – esetén érvényes, amelyeket a kezelőorvossal beszéljünk át!)

Szintén mindhárom inzulinpumpa képes a bázisütem átmeneti százalékos csökkentésére, illetve emelésére. Evvel a funkcióval lehetőség van az aktív bázisadagolást például betegség esetén növelni, vagy testmozgás esetén csökkenteni. A változtatás mértékének és időtartamának meghatározásában fontos szerepe van az egyén inzulinérzékenységének és az aktuális vércukorértéknek.

Mindhárom inzulinpumpa képes háromféle bólustípus beadására (egyszerű / normál / standard, kombinált / kéthullámú és elhúzódó / kiterjesztett / szögletes): a távirányítós negyedórás beadásidőnként állítható, a szenzoros félórás, a vízálló 0,1 órás (6 perces), majd félóránként növelhető beadásidővel bír.

Méretüket tekintve nem nagy különbség van a három készülék közt: párgrammos és pár mm-es eltéréseket mutatnak csupán. A szenzoros és a vízálló szenzoros készülék több színben is elérhető, a távirányítós csak feketében, de színes pumpamatricákkal vidám külső varázsolható rá, ahogy a szenzorosra is. A vízálló hatalmas kijelzője elfoglalja a matricázható felületet. A vízálló „metálfényezéssel” gyártott, a külön kérhető, szilikonból készült külső borításokkal változtathatók a színek, illetve védhető is a pumpa. Szilikon pumpatok a távirányítós pumpához is vásárolható.

Ha fontos lehet a kijelző jól láthatósága, akkor érdemes megfontolni a színes, szövegkiemelős, legnagyobb kijelzővel rendelkező pumpát – amelynél a CGM grafikonok is színesek – vagy a külön távirányítós, viszonylag szintén nagy, ugyancsak színes kijelzőjét.

A szerelékek és inzulintartályok árában sincs jelentős különbség, a távirányítós és a szenzoros tartozékai azonos árban vannak, a vízálló pumpa szerelékei közül árban is, típusban is lehet választani, de nem igazán jelentős a különbség, főként gyermekek esetében.

A távirányítós és a vízálló pumpához standard Luer-csatlakozós infúziós szerelékek csatlakoztathatók, a szenzoros készülék anti-Luer-csatlakozós.

Mindhárom inzulinpumpa rendelkezik saját 45° és 90°-os kanüllel, a merőleges kanülökhöz mindhárom készülék esetében van kanülbelövő készülék, a távirányítós pumpa esetében a ferde kanül csak manuálisan (kézzel) szúrható be.

A merőleges kanülök mindhárom pumpa esetében eltérők, de a ferde (45°-os) kanülök tulajdonképpen ugyanolyanok mindhárom készüléknél – egy cég gyártja őket!

A vízálló inzulinpumpa 90°-os vagy az egyik típusú ferde kanülje is egyedülállóan saját önbelövős csomagolású, nem kell külön kanülbelövő készülék a kanül beszúrásához. Minden darab kanülnek így saját belövő készüléke van – nem tudja az ember otthon felejteni a beszúró készüléket. Ezeknek a kanülcsatlakozója ráadásul még színes is. Mindehhez egyáltalán nincs extra felár!

Elektronikus naplóként mindhárom inzulinpumpa működtethető. A távirányítós pumpa esetében a saját vércukormérő rendszerével, a másik két pumpa esetében manuálisan bevitt vércukorértékek az elfogyasztott CH-értékekkel és a beadott inzulinmennyiségekkel manuálisan rögzíthetők. Csak egy készülék (a vízálló) esetében rögzíthető az elfogyasztott étel megnevezése is, ami által még nagyobb pontossággal kereshetők vissza a későbbiekben a vércukrot befolyásoló események.

A könnyebbség kedvéért a főbb tulajdonságokat a táblázat tartalmazza. Az adatok a készülékek használati útmutatóiból származnak!

Jó lenne, ha tetszés szerint lehetne összeállítani egy számunkra „ideális” inzulinpumpát a fent felsorolt tulajdonságokból. Ez ugyan sajnos nem lehetséges, de legalább a választás a három típus közül a miénk! Érdemes az összes felmerülő szempontot figyelembe venni (inzulinérzékenység, távirányíthatóság, CGMS, vízállóság), hiszen 4 évre választunk inzulinpumpát, amelynek az elkövetkező 4 évünk vércukorértékeinek alakulásában igen jelentős szerepe lesz! Mindhárom típusú inzulinpumpát használtuk már a családban, a felmerülő kérdésekre szívesen válaszolok:

Vigh-Jámbor Tímeadiabétesz-edukátor
vigh.jambortimea@gmail.com

Távirányítós Szenzoros* Vízálló szenzoros
Méret 82,5×56×21 mm 83×51×20 / 94×51×21 mm 82,6×50,8×21,8 mm
Súly 110 g 95 g / 102 g 105 g
Bázis 0,05–50 E/óra 0,01 E léptetéssel 0,025–25 E/óra 0,025 E léptetéssel 0,025–25 E/óra 0,025 E léptetéssel
Bólus 0,1–25/50 E 0,1 E léptetéssel 0,025–75 E 0,025 E léptetéssel 0,05–35 E 0,05 E léptetéssel
Hangjelzéses bólus/gyors bólus 0,1/0,2/0,5/1,0/2,0 egységgel léptethető 0,1–2,0 E közötti értékkel léptethető 0,1/0,5/1,0/5,0 egységgel léptethető
Szenzor nincs van van
Szenzor garancia nincs 6 nap 7 nap
Bázis programok 5 2 4
Átmeneti bázis −100%–+250% 0–24 óráig 15 perces léptetéssel −100%–+200% 0–24 óráig 30 perces léptetéssel −90%–+200%; leállítható 0–24 óráig 30 perces léptetéssel
Inzulintartály (U100 inzulinnal) 300 E 176 E / 300 E 200 E
Üzemeltetési hőmérséklet 5–40 °C 3–40 °C 5–40 °C
Légnyomás tart. 500–1060 kPa 700–1060 kPa 700–1060 kPa
Távirányíthatóság teljes körű, távirányítója vércukormérő is részleges, csak egyszerű bólusbeadás, felfüggesztés/újraindítás nincs
Kijelző pumpán: nem színes, kicsi, világít; távirányítón: színes, nagyméretű, világít, grafikon ábrázolására képes nem színes, közepes méretű, világít, grafikon ábrázolására képes színes, nagyméretű, világít, grafikon ábrázolására képes
Elem pumpa: 1 db AA, távirányító: 3 db AAA 1 db AAA 1 db AA
Vízállóság cseppálló cseppálló vízálló 3,6 m-ig
Kanül 90°-os: van belövő 45°-os: nincs belövő 90°-os: van belövő 45°-os: van belövő 90°-os: van belövő 45°-os: van belövő
Szerelék csatlakozása Luer-lock anti Luer-lock Luer-lock
Adatok letölthetősége infraport, interneten továbbítható adatok infraport, interneten továbbítható adatok infraport, interneten továbbítható adatok
Élelmiszerlista nincs nincs van, szerkeszthető
Elektronikus napló igen, 1000 adat igen, 32 nap minden adata igen, 1010 adat
Bóluskalkulátor saját cukormérő rendszerrel manuálisan bevitt cukorértékkel manuálisan bevitt cukorértékkel
Billentyűzár pumpán és távirányítón van van
*A készülék két méretben kapható, az eltéréseket jelöltük.

Az OEP honlapján részletesen lehet tájékozódni a felírás feltételeiről, illetve a támogatás és az önrész mértékéről (gyermekek esetében az „emelt”, felnőttek esetében a „normatív” támogatás címszó alatt szereplő árak érvényesek): http://sejk.oep.hu/content.php?s=catalog

Helyreigazítás

A Diabetes Junior 2014. januárjában megjelent Inzulinpumpák címu cikk (28–33. oldal) a vízállóság tekintetében téves információkat tartalmazott. A háromból két eszköznek („Távirányítós” és „Vízálló szenzoros”) is azonos az IEC 60529 szabvány szerinti IP besorolása, ezek csak a gyártó által megadott idokorlátban térnek el, a védelem azonos.

Az IP (Ingress Protection) jelentése behatolás elleni védelem, az elektronikát védo készülékház környezeti behatások elleni védettségét jelzik vele. Az IP besorolást az IEC 60529 szabvány írja le, amelyet gyakorlati tesztek alapján határoztak meg. Elso számjegy: a burkolaton belüli berendezés védelme szilárd idegen testek behatolásával szemben. Második számjegy: a burkolaton belüli berendezés védelme a behatoló víz károsító hatásával szemben. A magasabb szám mindkét esetben magasabb védelmi szintet jelent. A védettségi érték hiányát gyakran X betuvel jelzik.

A készülékek besorolása pontosan tehát:
„Távirányítós” és „Vízálló szenzoros”: IPX8
„Szenzoros”: IPX7

A hibáért olvasóink szíves elnézését kérjük!

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!