Illusztráció

Bőrápolás egészségesen és diabéteszesként

Ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, egészséges bőrre van szükségünk – ennek eléréséhez több tudásra, majd ez alapján több odafigyelésre és cselekvésre! Azoknak is, akik egészséges szervezettel és bőrrel rendelkeznek, csak szeretnének törekedni egészségük látványos megjelenítésére (ezt nevezhetjük igazi szépségnek) és azoknak is, akiknek speciális meggondolásokat is figyelembe kell venniük – a diabéteszeseknek.

Melyek a cukoranyagcsere zavarából következő alapvető problémák?

  • Idegrostok károsodása,
  • erek betegsége, magas vérzsírszint,
  • bőrsejtek csökkent funkciója,
  • védekezőképesség gyengülése.

Mi lesz a látható és érezhető következménye ennek a bőrön?

  • A bőr vízvesztése, kiszáradása, viszketése,
  • a verejték- és faggyúmirigyek megváltozott működése,
  • bakteriális fertőzések, gyulladások (akne, sérülések elfertőződése például vakarás után),
  • gombás fertőzések, különösen a bőr redőiben.

A bőr összes alkotóeleme károsodhat cukorbetegeknél, ezért nagyon gyakoriak és sokfélék lehetnek a bőrtünetek, amelyek között vannak kifejezetten diabéteszes bőrproblémák is.

Mik azok az alapvető teendők, amelyek segítenek a bőrproblémák megelőzésében?

  • A vércukorszint minél tökéletesebb, egyenletesebb beállítása;
  • sok folyadék fogyasztása, amelynek napi mennyisége sok tényezőtől függ, be kell tartani a kezelőorvossal megbeszélteket (a nap folyamán egyenletesen elosztva igyuk meg; a folyadék nem csak víz lehet, sokféle tea, higított gyümölcs- és zöldséglevek, levesek), ha azonban a vizelet színe sötét, mennyisége kevés és erős a szaga, akkor keveset ittunk;
  • szedjünk vitaminokat (D-vitamin!), ásványi anyagokat, mikro- és nyomelemeket, flavonoidokat, növényi fehérjéket; lehetőleg természetes eredetűeket a minél tökéletesebb felszívódás és hasznosulás miatt;
  • mozogjunk; megfelelő mennyiségben, gyakorisággal és minőségben;
  • gondolni kell a szervezet minőségi pihenésére, az igazi relaxálásra is!

Összefoglalva: figyelnünk kell szervezetünk szükségleteinek minél alaposabb kiszolgálására, mert ez lesz a háttere szépségünk elérésének és megőrzésének! Röviden: helyes életmód!

Mik a legfontosabb gyakorlati tanácsok, amelyeket érdemes figyelembe venni a hétköznapi bőrápoláskor?

  • Mihamarabb lássunk el minden sérülést; ha fertőzés jeleit észleljük (bőrpír, duzzanat, fájdalom), kérjünk szakmai segítséget!
  • A bőrünket tisztán és puhán kell tartani; egy rövid zuhanyozás után – langyos vízzel és hidratáló mosakodó szerrel – alaposan és finoman szárítkozzunk meg, majd használjunk testápolót!
  • A testhajlatoknál és lábujjak között külön figyelem szükséges a gombás fertőzések lehetősége miatt.
  • Védjük bőrünket megfelelő krémekkel és ruházattal!
  • Speciális védelem szükséges a kéz és láb bőrének, valamint a szájnak és a szemkörnyéknek.
  • Napvédelem – minden évszakban alaposan kenjük be magunkat jól megválasztott termékkel!

Odafigyelés, megfigyelés

Ezeket a tevékenységeket nevezhetjük megelőző bőrápolásnak is, amit feltétlenül építsünk be mindennapjainkba! Váljon rutinná az odafigyelés és a megfigyelés – ismernünk kell legérzékenyebb pontjainkat, ezzel együtt a minket befolyásoló tényezőket is (például pattanások megjelenése bizonyos élelmiszerekre, hidegben a kéz extrém kiszáradása)! Bőrtünet megjelenése esetén pedig cselekedjünk a megelőzés, illetve a gyors kezelés jegyében! Szükség szerint kérjünk tanácsot szakembertől, hiszen a tünetek arra is utalhatnak, hogy indokolt a belső szervek állapotának vizsgálata a szövődmények megelőzése miatt.

Gondolom, az eddigiek alapján egyértelművé vált, hogy valóban olyan, a bőrrel kapcsolatos tényekről és problémákról (is) beszélünk, amelyek egyáltalán nem csak cukorbetegség esetén jelentkezhetnek, sőt mindenki bőrállapotát befolyásolják!

A bőrrel kapcsolatos általános alapkérdések után térjünk rá a speciálisan kozmetikai kérdésekre.

Milyen kozmetikumokat használjunk?

Arc- és testápolásnál is olyanokat, amelyek hidratálnak, felgyorsítják a regenerációs folyamatokat, csökkentik az irritációt, védőréteget képeznek a bőrfelszínen – tehát kellemes bőrközérzet lesz a végeredmény.

A kozmetikumok legyenek nagyon jó minőségűek, tiszták, mentesek tartósítószerektől, illatanyagoktól és színezékektől. Használhatunk közismert, átlagos kozmetikumokat, házilagosan készített pakolásokat, de sajnos ezek problémamentes bőrállapotnál sem mindig vezetnek megfelelő eredményre.

Bőrpanaszoknál és tüneteknél, krónikus belgyógyászati betegségeknél viszont feltétlenül minél tökéletesebb összetételű és hatóanyag-tartalmú, igazi dermatokozmetikumok vagy természetes eredetű speciális kozmetikumok használata ajánlott! Fontos ezek minél tökéletesebb megválasztása: mindig személyre, aktuális bőrállapotra kellene szabni! Itt nem csak arra gondolok, hogy az évszakok szerint változtassunk az ápolószereken (télen például emelt olajtartalom), mert sokkal több szakmai szempontot kell figyelembe venni a tökéletes készítmény kiválasztásánál. Érdemes szaktanácsot kérni, több módszer is létezik a pontos választáshoz.

Milyen dekorkozmetikumokat használjunk, és hogyan?

  • Szigorúan tartsuk be használatuk szabályait,
  • mindig alaposan letisztított és hidratált bőrön dolgozzunk,
  • lehetőleg ásványi eredetű minőségi anyagokat használjunk,
  • óvatosan sminkeljünk (pl. hegyezzük ki megfelelően a ceruzákat),
  • mindent rendszeres időközönként cseréljünk!

Mi a helyzet a kozmetikában alkalmazott eljárásokkal a cukorbetegség szemszögéből?

Természetesen a problémamentes bőrűek pontosan ugyanezekre a hangsúlyos részletekre ügyeljenek!

  • Szemöldökszedés: fertőtleníteni kell előtte a csipeszt és a bőrt is, majd utána bőrfertőtlenítés és hámosító krém használata elengedhetetlen!
  • Szőrtelenítések: manapság a nem kívánatos szőrnövekedés megszüntetése hozzátartozik a kellemes közérzetünkhöz. Többféle lehetőség közül természetesen olyat kell választani, amely teljesíti az alapkövetelményeinket:
    • Ne okozzon mikrosérüléseket a bőrön!
    • Fertőtleníthessük utána a bőrt!
    • Minél ritkábban kelljen végezni!
    • Minél kevesebb kellemetlenséget érezzünk!
    • Tegyen a szőrbenövések ellen!
  • A szőrtelenítési technikák többsége nem megfelelő az érzékeny bőrűeknek, különösen a cukorbetegek bőrének. Furcsán hangozhat a neve, de leginkább a cukorpasztás szőrtelenítés felel meg ezeknek a követelményeknek. Itt is fontos betartani egy-két külön szabályt:
    • Előtte külön fertőtlenítés, előkezelő anyag használata szükséges.
    • Közvetlenül szőrtelenítés után már részleteiben kell a kisebb területekről eltávolítani.
    • Befejezéskor a teljes felületen ismételt fertőtlenítés és speciális hámosítás szükséges.
  • Arckezelések: a szakemberek munkavégzésében regeneráló és tisztítókezelések esetén is elengedhetetlen a higiénia legmagasabb fokú betartása (lehetőleg egyszer használatos eszközök alkalmazása, a bőr – a vendég arca és a kozmetikus keze – és az eszközök fokozott fertőtlenítése), a bőr hidratálására és regenerálására külön folyamatokat beiktatni (extra pakolás, polarizált fénnyel való kezelés, lézerkezelés) és törekedni a szakma szabályai szerinti minél kíméletesebb mozdulatokra.
  • Testkezelések: feltétlenül a bőrállapot alapos felmérése alapján kell dönteni a különböző hatóanyagok alkalmazásáról.
  • Kéz- és lábápolás: használjuk fokozott hatóanyag-bevitelre és ápolásra például a paraffinos kéz- és lábápolás lehetőségét!

Honnan tudjuk, hogy ezek valóban megtörténnek, tehát a legjobb kozmetikai ellátást kapjuk?

Sok mindent láthatunk, tapasztalhatunk, érezhetünk! Jó esetben minden tiszta és rendezett a kozmetikában, megfelelő felvilágosítást kapunk, odafigyelnek az igényeinkre, pontosan emlékeznek a problémáinkra – a diabéteszre – és minden szempontból követik a változásokat is. Fontos, hogy mennyire kellemetlen a tisztítás, csípnek-e a kozmetikumok, finom illatokat érzünk-e, és természetesen, hogy milyen a végeredmény! Tisztítókezelés után egyáltalán nem természetes napokig piros pöttyösen, sebekkel járkálnunk…

Egy tökéletes kozmetikai kezelés alatt is lehetséges öngyógyító erőinket fokozni, tehát általános közérzetünket szintén vegyük figyelembe! Keressünk olyan helyet, ahol igazán jól és biztonságban érezzük magunkat, látványra és érzésre is sikeresek a kezelések.

Mire figyeljünk az otthoni kivitelezésnél?

Tapasztalatunk szerint sok mindent lehetetlen értékelhető minőségben és végeredménnyel, jó kozmetikus nélkül megoldani. Emiatt találkozunk furcsa ívű szemöldökökkel, begyulladt pattanásokkal, kisebesedett hónaljakkal, nyomkodások sokéves barnás nyomaival… Talán már egyértelmű, hogy a cukorbetegeknél minden ilyen probléma jelentősebb hatású lehet, tehát kerüljük az elhamarkodott „saját kezű beavatkozásokat”!

Érezzük jól magunkat a bőrünkben!

Ezzel kezdtem, erre mindenkinek szüksége van. A diabéteszesek számára a bőrápolás azonban tényleg nem egyszerűen kozmetikai kérdés. A bőr épségének, egészségének megőrzésével tudatosan törekedhetünk egészségünk megőrzésére is. Ehhez ne felejtsük alapozásként szervezetünk működésének hátterét folyamatosan karbantartani, azaz figyeljünk széleskörűen életmódunkra! Fontos részlet ahhoz, hogy valóban jól érezzük magunkat a bőrünkben!

A bőrproblémák jelentős részében a psziché a legfőbb meghatározó faktorok közé tartozik, életmódunk részeként hangsúlyosan dolgozzunk lelki egyensúlyunkon! „De jól nézel ki!” – ez sohasem csak a külsőnkről szól, sokkal inkább belsőnk tükröződéséről a külsőnkön!

A felsorolt tudnivalók kifejezetten fontosak a cukorbetegséggel élőknek, hiszen speciális helyzetben kell a bőr védőfunkcióját megőrizni. Másrészről viszont szépsége és egészsége szempontjából fontosak mindenkinek: gyerekeknek, junioroknak, szülőknek, nagyszülőknek – lányoknak és fiúknak, nőknek és férfiaknak egyaránt!

Általánosan alkalmazható tanácsokról van szó, így mindenkinek gyakorlati hasznot jelenthetnek. Remélem, sikerült úgy mesélnem szakterületemről, hogy a megfelelő tudással és odafigyeléssel alapvető javulást érhetnek el: gondolják át hozzátartozóik és nem utolsósorban saját helyzetüket! Segítsünk magunkon és a többieken is!

Dr. Lieber Andreaorvos-kozmetikus

Szeretne közvetlenül értesülni az újdonságokról? Megrendelési információk

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!