Feltöltés dátuma: 2012.03.06.

Adókedvezmény

Hogyan igényeljünk vissza adónkból súlyos fogyatékosság esetén?

Az év első hónapjai az elmúlt évvel kapcsolatos elszámolással, bevallással, nyilatkozatok leadásával telnek el. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (továbbiakban NAV) mindig időben postázza a bevalláshoz szükséges nyomtatványokat.

A 2011-es évről a 1153-as számú bevallásban kell számot adni a NAV felé a tavalyi évben megszerzett jövedelmeinkről, valamint az adókedvezmények érvényesítéséről is ugyanezen a nyomtatványon kell nyilatkozni. Fontos hangsúlyozni, hogy az adókedvezményt csak abban az esetben tudjuk érvényesíteni, ha az adóévben volt adózás alá eső jövedelmünk.

Súlyos fogyatékosság esetén orvosi igazolás alapján havi 3900 Ft-tal (az adóév első napján érvényes havi minimálbér 5 százalékával) lehet csökkenteni az adót mindazokra a hónapokra, amelyekben a fogyatékos állapot legalább egy napig fennállt. Ez éves viszonylatban 46 800 Ft-ot jelenthet. A kedvezményt kizárólag a súlyos fogyatékosságban szenvedő magánszemély vonhatja le a saját összevonás alá eső jövedelme utáni adóból.

A személyi kedvezményre jogosultak körét 2010. január 1-jétől az összevont adóalap adóját csökkentő kedvezmény szempontjából súlyos fogyatékosságnak minősülő betegségekről szóló 335/2009. (XII.29.) Korm. rendelet és a súlyos fogyatékosság minősítéséről és igazolásáról szóló 49/2009. (XII.29.) EÜM rendelet szabályai szerint kell megállapítani. Akinek a végleges súlyos fogyatékosságát 2010. január 1-je előtt igazolták, annak új igazolást nem kell kérnie. Ha viszont a megállapítás olyan 2-es típusú diabéteszre tekintettel történt, amelyet a 335/2009 (XII. 29.) Korm. rendelet mellékletében nem nevesít, akkor önnek új igazolást kell kérnie a 2010. január 1-jét megelőzően megállapított végleges súlyos fogyatékosságáról. A 335/2009 (XII.29.) Korm. rendelet melléklete az alábbi 2-es típusú diabétesz betegségeket nevesíti (a betegség BNO kódja, majd a betegség megnevezése): E11 Nem inzulindependens cukorbetegség: E110 comával, E111 ketoacidosissal, E112 veseszövődményekkel, E113 szemszövődményekkel, E114 idegrendszeri szövődményekkel, E115 perifériás keringési szövődményekkel, E116 egyéb megnevezett szövődményekkel, E117 többszörös szövődménnyel.

A személyi kedvezményt a súlyos fogyatékosságról szóló igazolás alapján lehet igénybe venni. Orvosi igazolás nélkül veheti igénybe a személyi kedvezményt az, aki rokkantsági járadékban részesül. Az orvosi igazolást nem kell a bevalláshoz csatolni, hanem az adóbevallás saját példányával együtt meg kell őrizni 2017. december 31-ig.

Figyelmeztetés: amennyiben a jogalap nélkül igénybe vett adókedvezmény összege az adóbevallása alapján a 10000 Ft-ot meghaladja, úgy a befizetési különbözet 12 százalékát úgynevezett különbözeti bírságként kell megfizetni!

Megjelent a diabetes2012/1. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!