Szerző: Kicsák Marian Feltöltés dátuma: 2014.10.09.

Mintaétrend nyári–őszi időszakra

Az alábbiakban egy mintaétrendet olvashat. Ez egy csökkentett energiatartalmú, napi 150 g szénhidrátot tartalmazó étrend, nyári-őszi időszakra. Az egyes étkezések átlagos szénhidráttartalma: reggeli 30, tízórai 10, ebéd 40 g, uzsonna 15 g, vacsora 40 g, utóvacsora 15 g.

Illusztráció

A mennyiségek, illetve az energia- (E.) és szénhidráttartalom (Sz.) 1 főre vonatkozik, a feltüntetett hozzávalók tisztított alapanyagok. (Az energia- és tápanyagszámítás a NutriComp étrend 3.0-val készült).

1. nap

  • Reggeli: csipkebogyótea, csirkesonka 4 dkg, light margarin 1 dkg, paradicsom 5 dkg, rozskenyér 5 dkg
  • Tízórai: cukormentes gyümölcsjoghurt 150 ml, korpáskeksz 1 db
  • Ebéd: csontleves (sertéscsont, vegyes zöldség [sárgarépa, petrezselyemgyökér, zeller, kelkáposzta, vöröshagyma] 10 dkg, só, petrezselyemzöld, fokhagyma, feketebors, 8 tojásos száraztészta 1 dkg), töltött paprika (zöldpaprika 10 dkg, közepes zsírtartalmú sertéshús 8 dkg, paradicsompüré 4 dkg, rizs 2 dkg, búzaliszt 1 dkg, vöröshagyma 1 dkg, tojás 1/4 db, olaj 1 mk., zeller, só, fűszerpaprika, fekete bors)
  • Uzsonna: alma 20 dkg
  • Vacsora: köményes sajt 3 dkg, light margarin 2 dkg, rozskenyér 7 dkg, sárgarépa, nyers 5 dkg
  • Utóvacsora: tej, 1,5%-os 2 dl, korpáskeksz 2 db

E.: 1375 kcal, Sz.: 152 g.

2. nap

  • Reggeli: citromos tea, lecsó (zöldpaprika 20 dkg, paradicsom 10 dkg, vöröshagyma 3 dkg, olaj 1 tk., só, fűszerpaprika, feketebors), Graham-kenyér 5 dkg
  • Tízórai: korpáskeksz 3 db
  • Ebéd: gyümölcsleves (alma 10 dkg, búzaliszt 0,5 dkg, tejföl 20%-os 30 ml, szegfűszeg, citromhéj, édesítőszer), natúr halfilé (tőkehalfilé 10 dkg, búzaliszt 1dkg, olaj 1 tk., só), párolt kelbimbó (kelbimbó 10 dkg, olaj 1 mk., só, petrezselyemzöld, köménymag), petrezselymes burgonya 10 dkg
  • Uzsonna: nektarin 12 dkg
  • Vacsora: zelleres szendvicskrém (light margarin 2 dkg, zeller 2 dkg), Graham-kenyér 7 dkg
  • Utóvacsora: alma 20 dkg

E.: 1200 kcal, Sz.: 155 g

3. nap

  • Reggeli: gyümölcstea, gépsonka 4 dkg, light margarin 2 dkg, lenmagos kenyér 6 dkg, uborka 5 dkg
  • Tízórai: vajas pogácsa (házi) 1 db (kisebb)
  • Ebéd: lebbencsleves (burgonya 5 dkg, vegyes zöldség 3 dkg, 4 tojásos száraztészta 1 dkg, vöröshagyma, lecsókonzerv, só, petrezselyemzöld, fűszerpaprika, fekete bors), sült csirkecomb (csirkecomb 1 db, olaj 1 mk., só, majoránna, feketebors), tökfőzelék (főzőtök 25 dkg, tejföl 12%-os 30 ml, búzaliszt 1 ek., olaj 7 g, vöröshagyma 6 g, só 2 g, ecet 20%-os 2 g, kapor, fűszerpaprika)
  • Uzsonna: alma 20 dkg
  • Vacsora: tej, 1,5%-os 2 dl, lenmagos fehérkenyér 6 dkg
  • Utóvacsora: lenmagos fehérkenyér 3 dkg, zsíros kockasajt 1 db

E.: 1323 kcal, Sz.: 153 g

4. nap

  • Reggeli: citromos tea, zöldfűszeres túrókrém (félzsíros tehéntúró 5 dkg, petrezselyemzöld), félbarna kenyér 5 dkg, paradicsom 5 dkg
  • Tízórai: alma 20 dkg, dió 1 dkg
  • Ebéd: csirkeraguleves (csirkemell 6 dkg, zöldborsó 2 dkg, vegyes zöldség 3 dkg, olaj 1 mk., vöröshagyma, zeller, só, petrezselyemzöld, fokhagyma, rozmaring), csőben sült brokkoli (brokkoli 25 dkg, tej, 2,8%-os 1 dl, zsemlemorzsa 1 dkg, trappista sajt 2 dkg, Rama margarin 1 dkg, búzaliszt 2 dkg, tojás 1/4 db, só, petrezselyemzöld, szerecsendió)
  • Uzsonna: körte 12 dkg
  • Vacsora: baromfivirsli 1 db, félbarna kenyér 6 dkg, paradicsom 5 dkg
  • Utóvacsora: csokoládés puding édesítőszerrel 1 kistálka (2 dl tejből)

E.: 1415 kcal, Sz.: 155 g

5. nap

  • Reggeli: zöld tea, Karaván füstölt sajt 2 dkg, light margarin 1 dkg, Graham-kenyér 5 dkg, zöldpaprika 5 dkg
  • Tízórai: light rostos őszibaracklé 2 dl, korpáskeksz 2 db
  • Ebéd: köményes sertéssült (sovány sertéshús 10 dkg, olaj 1 tk., vöröshagyma, paradicsompüré, só, köménymag, fekete bors), zöldborsófőzelék (zöldborsó 20 dkg, tej, 1,5%-os 1 dl, búzaliszt 1 ek., olaj, petrezselyemzöld, fekete bors, só)
  • Uzsonna: alma 20 dkg
  • Vacsora: görög saláta (paradicsom 10 dkg, zöldpaprika 5 dkg, uborka 5 dkg, mozarella sajt 5 dkg), Graham-kenyér 6 dkg
  • Utóvacsora: cukormentes gyümölcsjoghurt 150 ml, korpáskeksz 2 db

E.: 1370 kcal, Sz.: 150 g

6. nap

  • Reggeli: citromos tea, tojás 1 db, light margarin 1 dkg, Graham-kenyér 5 dkg, paradicsom 5 dkg
  • Tízórai: körte 10 dkg, mandula 1 dkg
  • Ebéd: daragaluska-leves (sárgarépa 2 dkg, búzadara 2 dkg, petrezselyemgyökér 1 dkg, olaj 1 mk., tojás 1/8 db, zeller, karalábé, vöröshagyma, só, petrezselyemzöld, fekete bors), rakott karfiol (karfiol 20 dkg, közepes zsírtartalmú sertéshús 6 dkg, tejföl 12%-os 30 ml, rizs 2 dkg, olaj 1 mk., lecsókonzerv, vöröshagyma, só, fűszerpaprika, fokhagyma, fekete bors)
  • Uzsonna: görögdinnye 20 dkg
  • Vacsora: túróval töltött zsemle (tej, 2,8%-os 1,5 dl, zsemle 1 db, félzsíros tehéntúró 50 g, tojás 1/5 db, margarin, 70% zsírtartalmú 1 dkg, citrom)
  • Utóvacsora: alma 20 dkg

E.: 1436 kcal, Sz.: 150 g

7. nap

  • Reggeli: 0%-os joghurt 150 ml, vajas pogácsa, házi 1 db (közepes nagyságú vagy 2 db kisebb)
  • Tízórai: trappista sajt 2 dkg, rozskenyér 2 dkg, uborka 3 dkg
  • Ebéd: pirított csirkemáj (csirkemáj 10 dkg, olaj 1 tk., vöröshagyma, lecsókonzerv, fűszerpaprika, fekete bors, majoránna), petrezselymes burgonya (burgonya 15 dkg, olaj 1 mk.), almás sárgarépasaláta (alma 5 dkg, sárgarépa 10 dkg)
  • Uzsonna: friss paradicsomlé 2 dl
  • Vacsora: baromfipárizsi 5 dkg, rozskenyér 7 dkg, light margarin 2 dkg, zöldpaprika 5 dkg
  • Utóvacsora: light őszibaracklé 2 dl, abonett 2 db

E.: 1230 kcal, Sz.: 147 g

szerzo

Kicsák Marian

Az Orvostovábbképző Egyetem Egészségügyi Főiskolai Karának dietetikai szakán 1990-ben szerzett kitüntetéses diplomát, 1996-ban egészségügyi szakoktatói diplomát. Jelenleg Nyíregyházán, a Jósa András Oktatókórházban dolgozik. Több mint két évtizede rendszeresen, sikerrel végzi a cukorbetegek terápiás célú oktatásával kapcsolatos feladatait. Több, betegeknek szóló könyv, tájékoztató füzet szerzője, társszerzője

Megjelent a diabetes2011/4. számában

 

A szerkesztőség megjegyzése: az optimális cukoranyagcsere eléréséhez az oldalakon hirdetett termékek alkalmazása esetén is feltétlenül szükséges a beállított diéta, a rendszeres mozgás, és az orvosa által rendelt gyógyszerek használata, valamint a rendszeres ellenőrzés! Minden esetben kérje ki kezelőorvosa véleményét!
A kockázatokról és a mellékhatásokról olvassa el a betegtájékoztatót, vagy kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét!